3 415 39

Ромите развалят имиджа на България в Германия

Това е много жалко, защото те не са типичният образ на българската нация

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle

80% от българските граждани, които пристигат в Германия с цел да работят, са представители на ромското малцинство. Имиджът на България в Германия не е особено добър. Това заяви пред „Дойче Веле“ Вернер Йостмайер, който от 2016 година е почетен консул на България в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия.

ДВ: Г-н Йостмайер, как оценявате Вие като почетен консул на България имиджа на българите в Германия?

Йостмайер: Ако трябва да отговоря съвсем кратко и общо, бих казал, че имиджът на България не е особено добър. Една от основните причини за това е фактът, че след присъединяването на страната към ЕС и най-вече след отварянето на германския трудов пазар за гражданите на България, в Германия пристигнаха много хора, които определено не допринасят за добрия образ на България. Има данни, че цели 80% от българските граждани, които пристигат в Германия с цел да работят, са турскоговорящи представители на ромското малцинство. Много от тях не могат нито да четат, нито да пишат, говорят лошо български, нямат никакви познания по немски език, но успяват някак да дойдат в Германия, където в крайна сметка често попадат в ръцете на безскрупулни работодатели, които ги експлоатират срещу мизерно заплащане.

ДВ: Но защо идват в Германия, след като сигурно знаят какво ги очаква?

Йостмайер: Не знам дали наистина знаят какво точно ги очаква. Може би са водени от надеждата, че все ще успеят да намерят някаква работа, независимо срещу какво заплащане. Много от тези хора попадат в т.нар. проблемни квартали, живеят в порутени сгради при ужасни условия - и именно те определят в голяма степен лошия имидж на България в Германия. Това е много жалко, защото те не са типичният образ на българската нация.

Но и още нещо разваля имиджа на България - начинът, по който функционира българската държава. Лично аз съм ставал свидетел как и най-елементарните неща се случват едва след като подадеш кутия бонбони например. Това, естествено, е типично и за други страни, но България ми е на сърцето - една прекрасна страна, която всъщност е толкова важна за нас.

ДВ: А защо е важна?

Йостмайер: Важна е, защото от една страна се явява стабилизиращ фактор по югоизточния фланг на ЕС. Освен това България е страна, която е много приятелски настроена към Германия - така е открай време, но и добрите отношения между г-жа Меркел и г-н Борисов спомагат за това разбирателство. А и по отношение на бежанската политика България допринася с позицията си за повече солидарност в ЕС.

ДВ: В същото време знаете, че широки слоеве от българското население не одобряват бежанската политика на Ангела Меркел.

Йостмайер: Да, но официална София подкрепя Берлин, това е факт.

ДВ: Да се върнем към т.нар. мигранти по бедност от България, за които германските медии често пишат. Ние от Дойче Веле също отразяваме темата и нерядко получаваме отзиви, в които наши читатели ни казват: Видяхте ли, от години ви повтаряме, че тези хора не могат да бъдат интегрирани. Сега дойдоха при вас и сами разбрахте, че сме били прави. Затова оправяйте се и престанете да ни повтаряте, че трябва да полагаме повече усилия за интеграцията им. Как ще коментирате подобни нагласи?

Йостмайер: Ако трябва да бъде честен, проявявам разбиране. Голяма част от тези хора не само нямат никакво образование, но и не се придържат към правилата на играта, към общоприетите норми на поведение. Тоест - отказват да се интегрират, което неминуемо създава проблеми - не само в България, но и тук в Германия. Това е факт, който мнозина все още не осъзнават.

ДВ: Но дали невъзможността да бъдат интегрирани не се дължи донякъде и на липсата на уважение към тези хора?

Йостмайер: Трудно ми е да отговоря. Не знам дали това е една от причините, но мога да Ви уверя, че всеки, който се придържа към правилата и не злоупотребява с гостоприемството, е добре дошъл в Германия.

ДВ: Как мислите, ще се справят ли градовете, в които са концентрирани особено много пришълци от България?

Йостмайер: Да, ще се справят. И дори мисля, че този проблем е по-лесен за решаване от интеграцията на голяма част от бежанците, пристигнали в Германия през последните две години. Защото в много от случаите става дума за хора, които просто не желаят да бъдат интегрирани. В тази връзка ще цитирам една наистина смущаваща статистика: според изследване на фондация „Бертелсман“, над 40% от турците в Германия не желаят да се интегрират в страната, в която живеят вече от второ, дори трето поколение. И още нещо: делът на хората, които дават гласа си за един диктатор като Ердоган, тук дори е по-висок, отколкото в самата Турция.

ДВ: С други думи: искате да кажете, че т.нар. мигранти по бедност от България не се набиват чак толкова на очи, така ли?

Йостмайер: В градове като Дортмунд и Дуисбург определено имат проблеми с мигрантите от България, но като цяло те не се разглеждат като сериозно предизвикателство. В същото време е много жалко, че покрай проблемите с т.нар. мигранти по бедност почти никой не вижда всички онези българи в Германия, които са истински интегрирани, които следват или работят тук, които живеят като пълноценни членове на германското общество. Затова използвам всяка възможност да подчертая, че трябва да правим разлика между едните и другите българи.

ДВ: Накрая: какво бихте посъветвали българите, които кроят планове да се преселят в Германия?

Йостмайер: Много важно е да се включат активно в тукашния живот, а не да се изолират и да се ограничават единствено до контакти със свои сънародници. Само така могат да станат част от германското общество.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • PlimP
  Отговор
  1 10:03  27.02.18
  ко каза, ко, кои, не
 • шампиона
  Отговор
  2 10:04  27.02.18
  To пък един имидж..
 • Башибозук
  Отговор
  3 10:06  27.02.18
  Те са търци не са българи
 • Гост
  Отговор
  4 10:06  27.02.18
  Расисти

 • ключаря
  Отговор
  5 10:15  27.02.18
  Ясно го казва - да правим разлика между едните БЪЛГАРИ и другите българи.Значи?, и той е "за" да се делят хората!Какво ми плещят НПО-тата тогава - интеграция, интеграция, интеграция.Циганите не са БЪЛГАРИ и според германците, и германците и французите и италианците не могат да ги интегрират, особено последните две държави.За това в законодателствата им има по-специални закони за циганите.Само ние се правим на по-европейци от европейците.
 • Салам Алеко
  Отговор
  6 10:16  27.02.18
  Само Тошко ги оправяше! В друга статия пишеше, заради това че Хитлер ги е гонил, сега са ни вързани ръцете(немците казват това) иначе досега тия щяхме да сме ги махнали!

  Коментиран от #29

 • 7 10:28  27.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Робот
  Отговор
  8 10:30  27.02.18
  Там да си седят и роднините да си вземат. Кой го еня, какво мислят германците за БГ. Да не са ни приемали в тъпия им съюз.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  9 10:33  27.02.18
  В ЛИЧНАТА КАРТА ДА ИМ ПИШЕ БЪЛГАРСКИ РОМИ.

  Коментиран от #10, #24

 • ключаря
  Отговор
  10 10:41  27.02.18

  До коментар #9 от "ПЕЕВ":

  Защо лична карта, бе брат?В Италия - легитимация за всеки самообявил се за циганин и чергар, а у нас л.к.! За лична карта на БЪЛГАРСКИ гражданин да се самоопоредели за БЪЛГАРИН - и тогава му отпадат всички цигански привилегии.
 • Осман
  Отговор
  11 10:50  27.02.18
  Да тези със кредитните карти всички са от ромски произход, как налазиха целия свят тези роми

  Коментиран от #32

 • clean BG
  Отговор
  12 10:53  27.02.18
  Кампания "еднопосочен билет to WEST " подобна на "за едно кафе" осигурява от дарения експорта на хъхряци forever.
 • Slavic Vibes
  Отговор
  13 11:40  27.02.18
  Евтина западна пропаганда. Нашите роми в Германия са в пъти по-културни от германците, които се напиват до смърт тук по нашите красиви български курорти -- Златни Пясъци и Слънчев Бряг, дори и във Свети Влас. Мои приятели работят на Златните, ходил съм по дискотеките преди време, и по баровете и мога да ви гарантирам не на 100, ами на 10,000%, че само германците създават проблемите и 99% от боищата там. Скандинавците също се дърат често като животни. Руснаците, поляците, румънците и останалите си кротуват и се забавляват хората. Нито повръщат по земята, нито псуват и обиждат и нападат някого. И това се води "Западна нация", нация която прави BMW. Иди разпраай.

  Коментиран от #16

 • 14 11:45  27.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  15 11:58  27.02.18
  Като развалят имиджа на България да си стоят тук, че да не ни срамят по света ли? Не! Като родят някое друго чаве там ще са проблем на имиджа на Германия после :) Номади са и имат свободно право да придвижване и начин на живот според техните обичаи. Нали това ни втълпяваха толкова време. Practice what you preach!
 • ключаря
  Отговор
  16 12:02  27.02.18

  До коментар #13 от "Slavic Vibes":

  Бъркаш двата щата!Едните са тук за да се забавляват и макар и да плащат малко не са тук да работят. Другите - циганите - са там за да точат социалните системи и да крадат сравнително несвикналия с това германец - нещата разбира се се променят в движение. Преди седмица руснак, за които пишеш, че си кротуват и се забавляват заби юмрук в лицето на български полицай, при това непредизвикано.Така, че ... , тия, които правят моята нелюбима марка BMW, са за предпочитане.
 • Бат Саше
  Отговор
  17 12:13  27.02.18
  Единствената тенденция в жалката ни родина напоследък, която много ме радва. Нека да ходят и да ни срамят по целия свят! Нека раждат изчадията си другаде и никога да не се завръщат! Децата които раждат там са вече германци, не българи. Ауууу, ми много гадни тия германци бе!!!- ще казваме после...
 • Българин работещ в германия
  Отговор
  18 12:36  27.02.18
  Действително тия много развалят имиджа на българия!!Лошото е че немогат да се интегрират във Германия .Правят по три четири деца не работят крадат само далавери.живях със такива на една улица,Абе как един млад циганин не дойде да попита има ли работа при вас.живеят ей тай от социална помощ и детцки.Но немеца ги разбра що за българи са тия дето говорят турски те даже български незнаят.а немеца се чуди и Мае какви са тия индивиди.пълна лудница.Паплач

  Коментиран от #21

 • Оптимист
  Отговор
  19 12:38  27.02.18
  Имиджа развалят,ама парите тука носят.
 • разбрахте ли
  Отговор
  20 12:38  27.02.18
  Спрете да им викате РОМИ ! Това са си чисти цигани.Дори те самите се оприличават с това наименование.Писна ми от тези либерални простотии.Това са цигани които не помагат с нищо за обществото и е невъзможно да бъдат интегрирани..нещо като хлебарките у вас !
 • Ъпсурт
  Отговор
  21 12:39  27.02.18

  До коментар #18 от "Българин работещ в германия":

  Работлив съм,като млад циганин
 • The TRAPPER
  Отговор
  22 13:59  27.02.18
  Само в Германия ли ?

  Коментиран от #34

 • The TRAPPER
  Отговор
  23 14:01  27.02.18
  Като не са типичният образ на Българското общество защо искате да ги интегрирате сред нас ? За да станем като тях ли ?
 • Салам Алеко
  Отговор
  24 14:02  27.02.18

  До коментар #9 от "ПЕЕВ":

  Боливоуд да пише!
 • The TRAPPER
  Отговор
  25 14:04  27.02.18
  А между другото ние вече сме станали и по- зле от тях , - погледнете ромските къщи и погледнете Българските.
 • ДДД
  Отговор
  26 14:20  27.02.18
  Публикувано във факти.бг: защото те не са типичният образ на българската нация спокойно има време още 10 тина години и точно те ще определят имиджа:(
 • безпартиен
  Отговор
  27 14:36  27.02.18
  Който предложи,приеме и реализира план за интегриране нациганите,ще е следващият носител на Нобелова награда!До сега никой не е успял вече 5 века.Дано,дано,ама надали!
 • Mercedes-Benz
  Отговор
  28 15:20  27.02.18
  В Германия имаше един достоен човек, който преди 70 години провеждаше най-подходящия и успешен вид интеграция за орките. Казвал съм го преди , ще го кажа пак, ще дойде ден когато цяла Европа ще разбере, че делото на този човек беше свято!
 • Mercedes-Benz
  Отговор
  29 15:23  27.02.18

  До коментар #6 от "Салам Алеко":

  Точно правешкия циганин Тодор Живков (истинско име Яшар Замфирков) напълни България с цигани като ги прие от Румъния, защото той самия е с циганско-влашка жилка! Фюрера решаваше проблема успешно с тези паразити, и по негово време бяха в едни места, от които нямаше как да избягат!
 • ХИТЛЕР
  Отговор
  30 15:39  27.02.18
  Това не са цигани,това са турци,трябва да ги върнем в анадола
 • 31 17:31  27.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • JPOWER
  Отговор
  32 21:08  27.02.18

  До коментар #11 от "Осман":

  Тия с кредитните карти крадат от банките, а не бурканите на бабите по селата....а банките крадат от нас, така че, мълчи. Циганина на може да брои,ти искаш на банкомата да ходи.....
 • Aleksandra
  Отговор
  33 23:27  27.02.18
  Не Всички цигани са такива. Техният живот е по-добър и от нашият уважавам ги всичките.
 • Aleksandra
  Отговор
  34 23:45  27.02.18

  До коментар #22 от "The TRAPPER":

  Вижте се малко и се наричами БЪЛГАРИ. Нямаме никакъв респект, ако са родени в България и имат Български паспорти на нас ни oстава са ги приемем такива каквито са. И те са xopa. БОГ е написал да са срещу нас и никой не може да промени написанито. Аз това го приеx направете го и вие. И тогава можем да кажем с гордост, че сме Българи.
 • Зигфрид
  Отговор
  35 03:34  28.02.18
  Един велик германец намери решение на расовите въпроси .Най ,- вече срещу семитите и циганите .Ако до 15-20 години , не се появи нов Х _ _ _ р,вече ще е късно .Мнозинството европейци ,ще са доста мургави . Нордическата раса ще изчезне .Светлооките хора ще са изключителна рядкост .Смрад и гнилоч чакат Европа .

  Коментиран от #37


 • соросоидни кърлежи
  Отговор
  36 07:52  28.02.18
  Най накрая направиха разлика между българи и цигано-турци , ама каква файда ...пак сме цигани в очите на германци ..
 • Диди
  Отговор
  37 09:35  28.02.18

  До коментар #35 от "Зигфрид":

  Извода: Само в Русия ще се съхранят славяните и Православието!
 • Гост
  Отговор
  38 10:59  28.02.18
  Да им изкарат Индийски паспорти.С цялото ми уважение към страната те са си нейни потомци
 • Гого
  Отговор
  39 09:27  01.03.18
  Само ромите ли? По скоро нашите корумпирани политици и без това сме бананова република.

Напиши коментар:


Публикувай