Last news in Fakti

27 Февруари, 2018 10:50 1 928 5

Талибаните искат помирение със САЩ

  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани-
  • кабул

Афганистанските бунтовници поканиха Вашингтон на разговор в навечерието на международна конференция в Кабул 

Талибаните искат помирение със САЩ - 1
Снимки: БТА/АР

Афганистанските талибани поканиха американците да разговарят пряко с техни представители в Катар в навечерието на регионална мирна конференция в Кабул, предаде Reuters.

За пръв път от над две години бунтовниците показват, че са склонни да преговарят, за да бъде приключен конфликтът със САЩ, продължаващ от 2001 г., на фона на серия от кръвопролитни атентати срещу цивилни в Кабул в края на януари.

"Политбюрото на Ислямското емирство Афганистан (както се нарича официално талибанското движение) приканва американските представители за преки дискусии за мирно решаване на афганистанския проблем", пишат на своя сайт талибаните, разполагащи от 2013 г. с представителство в Доха.

Талибаните искат помирение със САЩ

Талибаните отказваха официално всяко участие в мирни преговори от март 2016 г. и отхвърляха предложения на правителството за диалог, "докато не бъде сложен край на чуждестранната окупация" на Афганистан.

Утре в Кабул започва втората конференция от т. нар. "кабулски процес" с участието на делегати от 25 страни в региона - включително Индия и Пакистан, обвинен, че подкрепя бунтовниците - от САЩ и три международни организации, сред които ООН, информира афганистанското външно министерство.

Във връзка с форума президентът Ашраф Гани обеща да огласи мирен план.

Талибаните искат помирение със САЩ

Първата конференция от кабулския процес се състоя през юни м. г., но без осезаем резултат.
Талибаните не споменават за тази конференция, в която не участват, и предлагат пряко да преговарят с Вашингтон, пренебрегвайки афганистанското правителство, което винаги са наричали "марионетно".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анатолий

    6 2 Отговор
    Русначетата май им спряха издръжката

    Коментиран от #5

  • 2 стоян георгиев

    3 6 Отговор
    обичаен финал за всички дето се изправят срещу сащ.сега другарите бършат сълзите си и траят гузно.така е другари ,сащ може да си позволи да остане в афганистан 20-30 или 100 години въпроса е колко могат да издържат самите талибани:)!така беше и в колумбия и в куба и във виетнам,уж побеждават ама накрая гащите до глезените и стоика г!та може да ползвате историята на афганистан за да си обясните кво ще се случи в сирия и ирак докато чакате Фащ да фалират щото имали големи дългове!!!!смяххх!
  • 3 автомат

    1 0 Отговор
    АНАТОЛИЙ американчетата им я спряха
  • 4 соросоидни кърлежи

    2 0 Отговор
    приятели на сащ, какъв мир, те ви създадоха , как ще убият рожбата си,спокойно .
  • 5 Ммм

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анатолий":

    Фащ са тези който поддържат тероризма инче без него ще фалират.
Новини по държави: