27 Февруари, 2018 14:50 4 503 14

Руски милиардер е свързан с отряда „Вагнер“

  • владимир путин-
  • готвач-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • отряд-
  • вагнер-
  • милиардер

Богаташът е близък на президента Путин

Руски милиардер е свързан с отряда „Вагнер“ - 1
Снимка: БТА/ AP

Руският милиардер Евгений Пригожин, срещу когото прокуратурата на Съединените щати повдигна обвинение в конспирация и намеса в последните американски избори, е свързан с наемническата група „Вагнер”, пише журналистът Владимир Исаченков от „Асошиейтед прес”.

В началото на месеца в световните медии се появи противоречива информация за смъртта на стотици руски наемници, сражавали се в Сирия. От Кремъл отрекоха бройката и казаха, че загиналите са най-много петима. По-късно се оказа, че наемниците са от частната руска военна компания „Вагнер”.

Според „Асошиейтед прес” Пригожин е свързан с групировката, като нейни репортери били първите, писали от древния град Палмира в Източна Сирия. Пригожин, или още познат като „Главният готвач на Путин”, е собственик на кетъринг компания, с която е финансирана предполагаемата намеса в американските избори.

Освен този бизнес Пригожин има и голяма медийна империя и контролира над 10 новинарски портала в Русия, които привличат десетки милиони посетители. Според публикацията в „Асошиейтед прес” неговите медии служат като важен инструмент на държавната пропаганда преди изборите за президент в Русия на 18 март.

Пригожин е свързван и с „фермата за тролове” Агенция за интернет изследвания, която също е замесена в скандала с намесата в американските избори, съобщи Би Ти Ви. Медийният бизнес на Пригожин е свързван с множество жълти новини в Русия, както и с хвалебствия по адрес на президента Владимир Путин. Милиардерът е лежал девет години в затвор за грабеж и други провинения още по времето на СССР, а бизнесът му е започнал със сергия за хотдог.

Прякорът „Главният готвач на Путин” Пригожин получава заради договора си с руското министерство на отбраната за доставка на храна и услуги на армията, който се оценява на 1,2 млрд. долара. Компанията на милиардера е тази, която е отговаряла за храната по време на срещата на високо равнище на Г-20 в Санкт Петербург през 2013 година.

Руски милиардер е свързан с отряда „Вагнер“
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    13 13 Отговор
    Ето това е началника на руските тролове! Лично им забърква бояришинка,за да може по-лесно да се жертват на амбразурата,за вожда им Вова!

    Коментиран от #13

  • 2 А стига бе

    8 10 Отговор
    Даааа...това е новината. Утре ще ни кажат,че Свети Петър е бил началник на троловете на Господ--и ние ще трябва да им вярваме???
  • 3 българин

    8 6 Отговор
    Само един трол ли намерихте?Слабо,много слабо работят тия от Асошйтед прес.Можеха да намерят поне още десетина за по-достоверно.То това взе съвсем да прилича на приказка за деца до 6 месеца.Жалко за авторитета на такава агенция!
  • 4 СССРБАРЕТА

    18 7 Отговор
    Е много ясно че краварите ще квичат! Иска им се в Русия да беше като в БГ! Големите държавни поръчки да ги взимат американски олигарси и техните компании скрити зад офшорни паравани а Руснаците да са им просто персонал за без пари, ама У ВИ хахахахаха! Иска им се и там да имаха едни ТЕЦ Марица Изток и един Иван Костов ама те лошите Руснаци как не ги е срам с тоя кървав тоталитарен режим си позволяват техни олигарси и техни компании да взимат големите руски държавни поръчки! Безсрамници!!!
  • 5 Kcaniba

    8 6 Отговор
    Козяшката тролня със смъкнати на амбразурата!!!
    Спасяват гендърните зенности и квичат в унисон с майдауните, когато господарите ги наболява

    Коментиран от #11

  • 6 Пеньо

    7 10 Отговор
    Всичко около малкият орк вони здраво. Милиардери финансират незаконни военни фирми срещу парче от баницата на императора.
  • 7 Наблюдател

    9 9 Отговор
    Единствено задунайските руски подлоги няма никога да проумеят, че руснаците в Сирия измират не за "братския сирийски народ", не за Русия, дори не и за митичната борба срещу тероризма. Те измират за интересите, на Путин и руските олигарси. Тези интереси включват избиването на опозицията на Асад и завладяването на колкото се може повече петролни и газови находища, с които Асад се е уговорил да плати на Путин, за това, че му е спасил задника.

    Коментиран от #9

  • 8 STEFAN

    10 5 Отговор
    А украинският милиардер Коломойски / с около 20 млрд. долара богатство/ има частна армия, която се бие със сепаратистите, за него защо не пишете?
  • 9 Стефан

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Ти какво искаш Сирия халифат ли да стане и да избият милиони?
    Как почна войната? Срещу армията на Асад се бият десетки хиляди наемници въоръжени от кого ли не.

    Коментиран от #10

  • 10 Наблюдател

    10 7 Отговор

    До коментар #9 от "Стефан":

    Асад е част от проблема.

    Коментиран от #12

  • 11 Kcaniba

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Отлично молодец,ти заработал 100 рублей! Дерзай, потом и бояришинка!
  • 12 селянин

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Асад нещо много бързо си върна,територията окупирана от американците..

    Коментиран от #14

  • 13 зомби

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Добре де, Соросоидите си имат "Масква Прайд" и "Пусси Райът", не е ли логично и Вова да иска да се защити, като си намери готвач? Гледаш само от едната страна на монетата, брато, а трябва да е и от двете. Ето Пусси Райът атакува с "бомби" пред тълпата на площада, а очевидно е, че "готвача" ще търси алтернатива да защити интересите на Вова. Като у нас е - Баце рекламира свинската мас, като модел на подражание за просперитет, но производителите на маргарин твърдят, че е по-готин от швайн маста? Но Баце не каза, че с общественни поръчки и юрофуундс се става богат, а тия неща и бабите ги знаят по селата... И Дарвин твърди, че с труд маймуната е станала човек, но колко народ се труди тук човеци не станахме. Тий в парламента мотика не хващат, но са се очовечили с парици а? И Дарвин греши за еволюцията....
  • 14 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "селянин":

    Когато ти си върнеш българската идентичност, тогава и Асад ще си върне териториите за, които говориш
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания