Last news in Fakti

28 Февруари, 2018 10:31 2 586 13

Гръцко знаме горя в Скопие (СНИМКИ)

  • македония-
  • гърция-
  • скопие-
  • оон

Протестиращи настояха за незабавно прекратяване на преговорите с Атина и отхвърлиха идеята за референдум за името

Участници в снощния протест пред македонския парламент против промяната на името на Македония запалиха гръцкото знаме, съобщава "Вести". Участниците в протеста настояха за незабавно прекратяване на преговорите и отхвърлиха идеята за референдум за името. Те призоваха властта да се откаже от намерението за промяна на името и окуражиха опозицията да защити името и идентичността на македонската нация.

Предателите все някога ще бъдат изправени пред народен съд, заявиха участници в протеста.

Проектопредожението от седем точки е готово. Ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзиас тази седмица трябва да кацне на Международното летище Скопие и то с държавен самолет, което ще бъде първи такъв полет от 12 години, пише "Вечер" като се позовава на гръцки медии.

Изданието отбелязва, че в македонското правителство все още нямат информация кога гръцкият министър ще пристигне в Македония.

Името, спектърът на употреба, езикът, идентичността, търговската употреба, съкращенията и акронимите са седемте точки, които се съдържат в гръцкото предложение за проектоспогодба, пише "Нова Македония", позовавайки се на гръцкия в. "Катимерини".

"Горна Македония" на "славянски" и непреведено е предложението за името, което гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас е предал на премиера Алексис Ципрас, пише "Вечер", позовавайки се на гръцки медии. Те твърдят, че се преговаря и за промени в македонския химн, който съдържал иредентистки елементи. Според гръцките медии Скопие трябва бързо да инициира промяна във всички документи за лична идентификация (лични карти, паспорти, шофьорски книжки).

Според вестник "Нова Македония" преговорите за името навлизат в нова фаза, от която до голяма степен зависи европейската перспектива на страната. Анализирайки динамиката на посещения и срещи, местни експерти оценяват, че навлизаме във финалната фаза на дългогодишния спор за името и в същото време предупреждават да бъдем внимателни при ходовете пред противниковата страна, пише в. "Нова Македония".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    8 20 Отговор
    Не може Гърция да решава как ще се нарича една държава и един народ...ние сме за независима Македония потомци на Александър Македонски

    Коментиран от #4

  • 2 Еърто доган

    11 5 Отговор
    Евала що е маке све е юнаке
  • 3 а123

    5 0 Отговор
    И тебе те апе Джеки, май.
  • 4 Хасан Мюмюнов

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Къде мога да кандидатствам за Мъкедонско гражданин ???????
  • 5 Хасан

    6 12 Отговор
    Един ден всички македонски земи ще се обединят..за Велика Македония сме..

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Родолюбец

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Ние пък сме за Велика България в рамките на ЕС.Всички народи трябва да си знаят историята, но да нямат претенции към съседите.Какво по добро от това да обикаляш Европа без граници.Кой иска да ходи на война и да убива или бъде убит.Така , че прекрояване на граници няма да има.
  • 7 асан

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    нещо си отслабнал последно време...преди по-добри провокации правеше.
  • 8 Анонимен

    3 1 Отговор
    Добре, че я има Македония, да има някой и след (не казвам в кой смисъл :)) нас!
  • 9 едикойси

    12 6 Отговор
    Еми не са македонци а българи.Да се прекръстят на западна България и да се приключва .Не някакви Хасани да дрънкат глупости.
  • 10 Хасан

    5 6 Отговор
    Така или иначе някой ден петела ще се върне в кокошарника си и кудкудякането на кокошките ще свърши...

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гощо

    5 1 Отговор
    Защо се карат за Българска територия как да се казва?!?!?
  • 13 6efa

    5 1 Отговор
    без наше разрешение .... бившите ни граници да не се прват на много интересни ! Македония е Българска.. и мързеливите византиици да си оправат фалиралата икономика... да идават да гледат стари български граждани...а не да казват кой как да се казва..
Новини по държави: