1 179 8

Путин няма да плаши електората с реформи

Идеите от посланието му ще залегнат в основата на предизборната програма на силния човек в Кремъл

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

В очакваното утре годишно послание до парламента на Русия президентът и кандидат-президент Владимир Путин няма да плаши избирателите с реформи, прогнозира "Ведомости" във връзка с изборите на 18 март, когато днешният руски лидер ще се бори за нов мандат.

Според федерални служители Путин ще избере за теми развитието на образованието, здравеопазването и инфраструктурата в Русия, борбата с бедността, усилията на властите в сферите на дигиталната икономика, данъчните промени и съдебната реформа.

Идеите от посланието ще залегнат в основата на предизборната програма на Путин, напомня вестникът изявление на президентския говорител Дмитрий Песков.

Различни групи са лобирали свои идеи, казва политологът Евгений Минченко, според когото "мнозина ще чакат буквално един ред (от документа) - дали ще е в тяхна полза или не".

Според цитирани служители от руската администрация Путин може да заяви, че бюджетът ще увеличи средствата за образование, здравеопазване и инфраструктура. Те обаче не казват дали ще посочи колко трябва да се добави и в кои насоки.

По молба на президента се обсъжда евентуално вдигане на тези разходи, информира по-рано неговият помощник Андрей Белоусов. Не се очаква Путин да говори за промени в данъчната система, при все че според агенция Блумбърг след изборите може да бъде повишен данъкът общ доход за физически лица от 13 на 15-16 процента.

Според федерален служител президентът може да посочи като цел бедността в Русия да бъде намалена двойно. Това вероятно ще изисква преминаване към лично адресирана социална подкрепа и преразглеждане на данъчните привилегии.

Реалните доходи на населението в Русия спадат от четири години насам. През 2017 г. те са намалели в 75 на сто от регионите на федерацията. Останалите пък са главно слаборазвити региони, където хората работят най-вече в бюджетния сектор, изтъкват експерти на вестника.

В началото на февруари Путин обеща подробно да разкаже в посланието си как да се превърне Русия в център, привличащ научни таланти, и да бъде подобрен бизнес климатът, напомня изданието, цитирано от ВВС.

Част от руското общество е недоволна от създалото се положение в страната, но "хората нямат готовност за промени - търси се консервативен дневен ред", коментира Владимир Мау, ректор на Руската академия за народно стопанство и държавна служба.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Наблюдател (гост)
  Отговор
  1 12:20  28.02.18
  В Расията няма електорат има вата, която лъжат, че има избори.

  Коментиран от #3

 • Kcaniba (гост)
  Отговор
  2 12:41  28.02.18
  Няма да обещава,ха-ха-ха,той обещава ,но не изпълнява! Живота става все по- труден, хладилниците са празни, корупцията е на100%..... Жалко за руския народ обречен на мизерия и нищета от самозабравили се политици!

  Коментиран от #5

 • селянин (гост)
  Отговор
  3 12:52  28.02.18

  До коментар #1 от "Наблюдател":

  По калпав електорат от индианците и негрите нема..Путин им тропна с крак и те избраха неговия човек..
 • Нарком (гост)
  Отговор
  4 12:59  28.02.18
  Агонията е мъчителна . 10 години се мъчиха докато разпаднат Се Серето....тази май ще е по продължителна

  Коментиран от #6

 • селянин (гост)
  Отговор
  5 13:11  28.02.18

  До коментар #2 от "Kcaniba":

  В Россия всеки средно голям град е газизифициран,ток и газ на достъпни цени..а в Б-я от 1 лв.Чехия взимаше от ЧЕЗ 70 ст.А ти като лошадь с капаци пълниш гушката на чехите..
 • селянин (гост)
  Отговор
  6 13:28  28.02.18

  До коментар #4 от "Нарком":

  Путин обеща че Крим отново ще е русски-ФАКТ,обеща ,,негов,,президент в САЩ-ФАКТ,пречупи отрочето на фащ-ИД,прави турски и немски поток 2 и.т.н.

  Коментиран от #7

 • Наблюдател (гост)
  Отговор
  7 14:00  28.02.18

  До коментар #6 от "селянин":

  Ами що се мъчиш тук, ами не отидеш в просперираща Русия да те газифицират и теб и да квичиш на воля "Крым наш"?
 • Бай Хой (гост)
  Отговор
  8 13:55  02.03.18
  https://www.youtube.com/watch?v=I1ImlHGLPj0

  сторонники Путина! так живем в Россие

Напиши коментар:


Публикувай