Last news in Fakti

28 Февруари, 2018 15:45 1 272 1

Заев: Скоро ще решим спора за името

  • зоран заев-
  • гърция-
  • спор-
  • македония-
  • име-
  • нато-
  • ес

Македонският премиер е оптимист

Заев: Скоро ще решим спора за името - 1
Снимка: БТА/ AP

Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че неговата страна е много близо до решаване на спора с Гърция за името на бившата югославска република, съобщи „Файненшъл таймс“.

Дълги години двете страни водят дипломатически спорове за името, които на практика блокират опитите на Скопие да стане член на НАТО и Европейския съюз. В Атина се притесняват за териториални претенции към едноименната провинция в Северна Гърция.

Зоран Заев изрази оптимизма си, че спорът в крайна сметка ще бъде решен. „Оптимист съм. Знам, че е много трудно, но ще бъде по-добре и за двете държави да намерим решение колкото е възможно по-бързо“, посочи премиерът.

„Сега има ново искане от страна на Гърция - да направим промени в нашата конституция. Но конституцията е правилник за вътрешна употреба, тя няма никакви отражения извън страната. При всички положения промяната в конституцията няма да дава окончателни гаранции, защото някое следващо правителство може да направи други промени“, заяви македонският лидер.

Зоран Заев смята, че присъединяването на страната към НАТО трябва да стане въпреки съпротивата на Кремъл. „Русия не е против членството ни в ЕС, но не гледа положително на присъединяването ни към НАТО. Ние имаме добри отношения с Русия. Те обаче трябва да са наясно, че за нашата страна, няма друга алтернатива освен членството ни в ЕС и НАТО“, посочи Заев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    0 0 Отговор
    Лошото е че не решавате.
Новини по държави: