1 029 8

Руският патриарх Кирил: Подкрепяме БПЦ срещу Истанбулската конвенция

Патриархът е в България по повод 140-та годишнина от освобождението

Росен Стойчев

Руският патриарх Кирил заяви преди визитата си у нас в интервю пред български медии, че се отнася с голямо разбиране и симпатия към позицията на Българската православна църква спрямо Инстанбулската конвенция. Той изрази задоволство от факта, че Русия не е подписала и ратифицирала документа, предаде БНР.

„Този документ декларира, че намесата в семейството от страна на съответните организации е панацея срещу семейното насилие и насилието над жените. Категорично сме против това“, заяви патриархът на Москва и Цяла Русия. Според него Истанбулската конвенция предвижда съответното отношение към еднополовите съюзи, а православната църква категорично не приема тези съюзи по вероучителни богословски съображения.

Руският патриарх пристига утре за участие в честванията по случай 140-ата годишнина от Освобождението на България от османска власт. Преди визитата той се срещна в резиденцията си в московския Даниловски манастир с журналисти от БНР, БНТ и в. „Труд“.

Патриархът Кирил вижда ролята на църквата в освобождаването на човека от робството на насажданите от масовата култура и нови идоли. Според него политическата свобода не е достатъчна, защото не гарантира истинската свобода на духа: „Човек може да бъде политически свободен и същевременно в плен на модата, на лъжливи ценности, на някакви идеали, агресивно насаждани от медиите и от масовата култура“.

Според него християнството дава възможност на човека да оценява случващото се около него: „Не просто да върви в руслото или, както се казва на английски, в мейнстрийма, в една или друга политическа или информационна мода, а да остане свободен и да оценява случващото се, изхождайки от християнските си убеждения. Ако църквата се справи с тази задача, много ще помогне на съвременния човек да остане свободен. А това означава да запазим надеждата за пълноценен живот, защото материално богатият и духовно несвободен човек не може да бъде щастлив".Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Eddie
  Отговор
  1 14:57  01.03.18
  Браво на Патриарх Кирил, колко добре е описал, това което ни донесоха евроатлантическите "ценности"!

  Коментиран от #4

 • Хаджи Папурко
  Отговор
  2 15:06  01.03.18
  Това е хубаво, но защо от Факти сте сложили снимката на демонския храм на вещицата Вангелия Гущерова.
 • ХаХа
  Отговор
  3 15:17  01.03.18
  Подкрепят? Имах си хас да не подкрепят, смеят ли да не подкрепят. Но по-вярно е да се каже е налагат. Щото преди две години БПЦ пя друга песен. Точно като БСП и останалите петоколонници. А що не подкрепят за съюза с македонската църква?

  Коментиран от #6

 • ХаХа
  Отговор
  4 15:18  01.03.18

  До коментар #1 от "Eddie":

  А Гинка ни обясни какво ни носят путинските ценности

 • 5 16:27  01.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !
  Отговор
  6 16:29  01.03.18

  До коментар #3 от "ХаХа":

  МЕСИДЖА Е ДО АВТОРА НА ХА Ха.
 • 7 16:40  01.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • kawasaki
  Отговор
  8 09:09  02.03.18
  ТОЧНО ТАКА САМО ЧЕ НАШИТЕ ИДИОТИ НАЧЕЛО СЪС ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ БОЙКО Я НАЛАГА

Напиши коментар:


Публикувай