1 431 0

Джокондата тръгва на турне?

Френският министър на културата Франсоаз Нисен е за преместването на Мона Лиза

Джокондата тръгва на турне?
Снимки: БТА/АР

Френският министър на културата Франсоаз Нисен заяви, че сериозно ще проучи въпроса за преместването на Джокондата в рамките на план, в който шедьовърът да бъде показван и на други места, извън Лувъра, предаде France 24.

Нисен възнамерявала отново да обсъди въпроса с директора на престижния музей, който не би се противопоставил на подобна идея. Проектът включва излагането извън Лувъра и на други емблематични творби.

"Моята идея е да се преборим с културната дискриминация на нацията, а пътуващите експозиции са един от начините за преодоляването й", изтъкна Нисен.

Запитана относно възраженията на реставраторите и на експертите за рисковете за шедьоврите при тяхното транспортиране, министърът изтъкна:

"Ние се срещнахме със същата съпротива, когато решихме да изнесем гоблена от Байо. Но правителството реши артефактът да бъде предоставен на Великобритания през 2022 година по време на ремонтните работи на музея, в който гобленът се съхранява".

Кметът на град Ланс, където се намира филиал на Лувъра, заяви, че е готов да приеме в местния музей картината на Джокондата. Запалянковците на едноименния футболен клуб разиграха огромна сценография на стадиона с лика на Мона Лиза, с което пожелаха шедьовърът да гостува на тяхна територия.

Джокондата тръгва на турне?

Джокондата е била показвана в САЩ и в Русия.

През 1911 г. безценното платно беше откраднато от Лувъра от италианец. Той беше задържан две години по-късно, когато се опита да продаде картината на колекционер във Флоренция.

Франция
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай