1 433 0

Лондон: Няма да има победител в Брекзит

Нито ЕС, нито Великобритания ще получат в преговорите всичко, което искат, каза Тереза Мей

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Британският премиер Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с ЕС на условията, при които ще се осъществи Брекзитът, предаде Reuters.

В очаквана с огромен интерес реч по темата тя каза, че преходният период трябва да е ограничен във времето и не може да е постоянно решение.

Мей заяви, че иска възможно "най-широко и най-дълбоко" партньорство с EC, което да покрива повече въпроси от всяко друго търговско споразумение, включително финансовите услуги.

Решението за Брекзит няма да се преразглежда, каза тя и допълни, че сега е ред на политиците изпълнят това, което е поискал от тях народът. Нито ЕС, нито Великобритания ще получи в преговорите всичко, което иска, призна министър-председателят.

В речта си, в която представи визията си за бъдещите търговски връзки с блока, тя заяви, че страната й няма да приеме нито канадския, нито норвежкия модел на отношения с ЕС.

Тя изрази очакване реципрочният пазарен достъп да намалее след Брекзит. Това, каза тя, е неизбежно, защото Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз. Мей отхвърли предложението Северна Ирландия да остане част от митническия съюз с цел гарантиране, че няма да има твърда граница с Ирландия след Брекзит, защото, по думите й, това ще разруши общия пазар в Обединеното кралство, което е неприемливо.

Тя добави, че няма да позволи излизането на Обединеното кралство от ЕС да съсипе напредъка по гарантирането на мира в Северна Ирландия.

Според Мей Съдът на ЕС не може да бъде последен арбитър на възникнали след Брекзита спорове между двете страни.

Великобритания


Още по темата

 • Искри между Лондон и Брюксел

  Искри между Лондон и Брюксел

  Проектодоговор за условията по излизането на Великобритания от Европейския съюз предизвика остра реакция в Лондон. Британците се възпротивиха на ...
  28.02.2018
  1 343
  6
 • Разногласия между Великобритания и ЕС

  Разногласия между Великобритания и ЕС

  Великобритания и ЕС имат сериозни разногласия около преходния период след излизането на страната от Съюза. Това заяви главният преговарящ от страната ...
  27.02.2018
  4 375
  9
 • Някои искат да направят Великобритания колония на ЕС

  Някои искат да направят Великобритания колония на ЕС

  „Предложението на Джереми Корбин ще направи Великобритания колония на ЕС.“ Това заяви британският външен министър Борис Джонсън, цитиран ...
  26.02.2018
  1 635
  8

Напиши коментар:


Публикувай