1 397 0

Лондон: Няма да има победител в Брекзит

Нито ЕС, нито Великобритания ще получат в преговорите всичко, което искат, каза Тереза Мей

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Британският премиер Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с ЕС на условията, при които ще се осъществи Брекзитът, предаде Reuters.

В очаквана с огромен интерес реч по темата тя каза, че преходният период трябва да е ограничен във времето и не може да е постоянно решение.

Мей заяви, че иска възможно "най-широко и най-дълбоко" партньорство с EC, което да покрива повече въпроси от всяко друго търговско споразумение, включително финансовите услуги.

Решението за Брекзит няма да се преразглежда, каза тя и допълни, че сега е ред на политиците изпълнят това, което е поискал от тях народът. Нито ЕС, нито Великобритания ще получи в преговорите всичко, което иска, призна министър-председателят.

В речта си, в която представи визията си за бъдещите търговски връзки с блока, тя заяви, че страната й няма да приеме нито канадския, нито норвежкия модел на отношения с ЕС.

Тя изрази очакване реципрочният пазарен достъп да намалее след Брекзит. Това, каза тя, е неизбежно, защото Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз. Мей отхвърли предложението Северна Ирландия да остане част от митническия съюз с цел гарантиране, че няма да има твърда граница с Ирландия след Брекзит, защото, по думите й, това ще разруши общия пазар в Обединеното кралство, което е неприемливо.

Тя добави, че няма да позволи излизането на Обединеното кралство от ЕС да съсипе напредъка по гарантирането на мира в Северна Ирландия.

Според Мей Съдът на ЕС не може да бъде последен арбитър на възникнали след Брекзита спорове между двете страни.

Великобритания


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай