4 Март, 2018 13:46 1 683 1

Ще се върне ли Берлускони

  • избори-
  • италия-
  • парламент-
  • берлускони

Днес в Италия се провеждат избори. Прогнозите са, че на политическата сцена ще се върне Силвио Берлускони. Изборният ден, който започна в 7.00 ч. местно време, трябва да определени кой да влезе в двукамарния парламент. Право на глас за долната камара имат граждани над 18 години, или 46.6 млн. души. Сенаторите се избират от лица над 25-годишна възраст. Броят на гласоподавателите в случая е 42.8 млн. души. Изборният ден ще приключи в 23:00 ч. местно време.

„Италия гласува в неясни избори, обхваната от популизъм”, пише агенция AFP. Провежданите парламентарни избори се определят като най-непредвидимите досега, с участието на крайно десни и популистки партии, които се очаква да спечелят значителна подкрепа и с очакването Силвио Берлускони да играе отново водеща роля в италианската политика.

По време на предизборната кампания имаше сблъсъци между крайно леви и крайно десни демонстранти. Всичко това стана на фона с проблема с мигрантите и икономическата несигурност.

Сценариите за изход от тези избори са много. Ако никоя партия не спечели мнозинство, може да се стигне до създаването на коалиция между „Италия, напред" на Силвио Берлускони и Демократическата партия. Подобна коалиция би успокоила инвеститорите, но рискува увеличаване на популизма и засилване позициите на крайната десница. Друг вариант е провеждането на нови избори. До него би се стигнало, ако никоя партия не успее да състави правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    2 0 Отговор
    Ще се върне с гръм и трясък, за разлика от родните кресливи соросоиди!