984 1

Ще се върне ли Берлускони

Милена Богданова

Днес в Италия се провеждат избори. Прогнозите са, че на политическата сцена ще се върне Силвио Берлускони. Изборният ден, който започна в 7.00 ч. местно време, трябва да определени кой да влезе в двукамарния парламент. Право на глас за долната камара имат граждани над 18 години, или 46.6 млн. души. Сенаторите се избират от лица над 25-годишна възраст. Броят на гласоподавателите в случая е 42.8 млн. души. Изборният ден ще приключи в 23:00 ч. местно време.

„Италия гласува в неясни избори, обхваната от популизъм”, пише агенция AFP. Провежданите парламентарни избори се определят като най-непредвидимите досега, с участието на крайно десни и популистки партии, които се очаква да спечелят значителна подкрепа и с очакването Силвио Берлускони да играе отново водеща роля в италианската политика.

По време на предизборната кампания имаше сблъсъци между крайно леви и крайно десни демонстранти. Всичко това стана на фона с проблема с мигрантите и икономическата несигурност.

Сценариите за изход от тези избори са много. Ако никоя партия не спечели мнозинство, може да се стигне до създаването на коалиция между „Италия, напред" на Силвио Берлускони и Демократическата партия. Подобна коалиция би успокоила инвеститорите, но рискува увеличаване на популизма и засилване позициите на крайната десница. Друг вариант е провеждането на нови избори. До него би се стигнало, ако никоя партия не успее да състави правителство.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Браво
    Отговор
    1 14:14  04.03.18
    Ще се върне с гръм и трясък, за разлика от родните кресливи соросоиди!

Напиши коментар:


Публикувай