1 641 1

Убийство на журналист може да доведе до предсрочни избори

Милена Богданова

След убийството на журналиста Ян Куциак трябва да има или предсрочни избори, или промени в правителството смята словашкият президент Андрей Киска. „Виждам две възможности – мащабна и принципна реконструкция на правителството, което с действията си няма да поляризира обществото или предсрочни парламентарни избори. Отговорност за възникналото недоверие на словашкото общество към държавата, носи правителството”, казва Киска.

Двама от помощните на премиера напуснаха преди дни постовете си, тъй като възникнаха подозрения, че са свързани с корупционни сделки. Имената им са фигурирали в неокончателни материали, над които е работил журналистът Куциак, който заедно с неговата годеница бяха убити.

Това доведе до вълна от протести в Словакия, на които словаците призоваваха да се съблюдава свободата на словото и да се защитават журналистите. Само в Братислава на един от митингите взеха участие над 20 000 души. На него присъства и словашкият президент.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • некойси
    Отговор
    1 21:49  04.03.18
    Убийство на журналист е повод за предсрочни избори там а у нас международен скандал предизвикан именно от управляващата партия не е.

Напиши коментар:


Публикувай