5 Март, 2018 12:24 2 793 47

Турция възстановява джамии в Албания

  • турция-
  • албания-
  • джамия

TИKA работи в балканската държава от 1996 г. насам

Турската агенция за сътрудничество и координация (ТИКА) започна реставрация на пет обекта от Османската епоха в Албания, съобщи Анадолската агенция.

Според декларация, издадена от офиса на TИKA в албанската столица Тирана, агенцията "продължава да предоставя техническа помощ и проекти за общите исторически и културни ценности, с цел да ги защити и прехвърли към бъдещите поколения".

Новите проекти включват джамиите Етем Бей, Ергири Пазар, Берат Хункар, Халвети Текекей и Берат Бекалар, се казва в изявлението. Възстановяването се очаква да приключи след две години.

Агенцията вече възстанови пет други джамии в Албания.

TИKA работи в балканската държава от 1996 г. насам и е реализирала над 300 проекта за подпомагане на развитието на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    23 17 Отговор
    Няма лошо!Духовните храмове трябва да се поддържат.
  • 2 Ръът

    26 11 Отговор
    То пуяка само само това може да прави,но го прави със цел.при нас във Родопите същата работа !Опитват се да турцизират населението.но ще ударят на камък.
  • 3 да бе

    19 13 Отговор
    Но тези трябва да се събарят . Това не е религия на духа а та убииства и терор.То даже не е религия а по скоро идеология близка до комунизма но някак е призната за религия.Има коран на български и по тъпа книга трудно си намира .Но какво да очакваш от един прост камилар.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДЕБА

    18 16 Отговор
    МАЙМУНСКАТА РЕЛИГИЯ !

    Коментиран от #6, #9

  • 6 ххх

    13 8 Отговор

    До коментар #5 от "ДЕБА":

    След като не разбираш от религия не коментирай,а си гледай онази рошавата гарга ГНИ ЛО ,която се е изтипосала и от тази нейна фотография е станало НОВИНА.Български манталитет.
  • 7 Синан

    15 17 Отговор
    То, пък вие с ваща религия сте цъгнали и завързали, че станахте ,,експерти" по другите религий. Това, което вие не можете, защото България е най-бедната страна в ЕС, пък Турция процъфтява и става, все по-силна икономически и във всякаква област, пък вие (ние) да си пишем безсмислените коментари, докато потъваме все повече.

    Коментиран от #8, #44

  • 8 Ловеч

    15 7 Отговор

    До коментар #7 от "Синан":

    Затова пък при нас се живее по спокойно,за разлика от любимата ти туркистан !То пълно щастие няма.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 за матряла

    15 7 Отговор
    Ние една църква не можахме да реставрираме в Истанбул, те видяха, че не можем и ни я реставрираха... Ний, пак недоволни..

    Коментиран от #14

  • 11 Л овеч

    8 10 Отговор

    До коментар #8 от "Ловеч":

    Туркистан е регион в южен Казахстан бе овньо!
  • 12 Синан

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "Ловеч":

    Кой те излъга, че тук се жйвее по-спокойно? Заради спокойствието ли се съмозапалват хората, и какво ли още не.. само-само да се отърват от това ,,спокойно" дет го казваш..

    Коментиран от #13, #20

  • 13 факти

    12 11 Отговор

    До коментар #12 от "Синан":

    Тука един се самозапалил в Турция с хиляди са по затворите и не знаеш кога ще те взривят.В Турция се води гражданска война.

    Коментиран от #18, #27

  • 14 Българин

    11 13 Отговор

    До коментар #10 от "за матряла":

    Турция има да плаща милиарди компенсации на България.Една рестврирана църква е капка в морето още повече че ще изкарват пари от нея като туристическа атракция.
    Като искат на пропорционален принцип,правят една църква там правим една джамия тук.Така е справедливо.

    Коментиран от #16, #17, #21

  • 15 Вулканизатор

    5 5 Отговор
    Разбира се, че е по-спокойно, то хора не останаха! Това го казвам визирайки селата и малките градове, а за големите градове не е съвсем така! По-точно, съвсем не е така! Вече започнахме с оръжие в ръка да си браним къщите от мангалоидите...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ivan4o

    6 9 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    да ше плати Турско, ама със снаряди, куршуми, ракети по вас.!хахахах

    Коментиран от #28

  • 18 Синан

    7 10 Отговор

    До коментар #13 от "факти":

    По затворите са хора на фето, на пкк, на ислямска държава, или на други терористични групировки, който заслужават да са там. Не съм чул човек който, не е направил нищо да го вкарат в затвора, ей така докато си седи. Гражданска война в Турция, няма! Има в Сирия.

    Коментиран от #19, #43

  • 19 факти

    10 4 Отговор

    До коментар #18 от "Синан":

    Е къде да чуеш,ти и за милион изтрепани арменски жени и деца не си чувал.Ако слушаш Ердоган всеки който не му харесва е терорист.
  • 20 Реално

    9 6 Отговор

    До коментар #12 от "Синан":

    Аз си живея и ми е супер във България !Живяли работил съм във доста страни във Европа и мога да ти кажа че от България по хубаво няма .Хубава природа ,чист въздух ,спокойствие какво повече от това .А гъзеца знае и две и двеста.А във Турция Небих живял никога ,не е моето място колкото и да ми го натякват !Ето казвам ти без пари да ме поканят небих утишъл.
  • 21 за матряла

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Ухххххх, ква уникална идея! Браво бе (щях да те нарека по ника, който си избрал, но не ти отива)!
    Чакай сега да ти преведа на български твоята мисъл, за да видиш какво си казал!
    Цитат: "Като искат на пропорционален принцип,правят една църква там правим една джамия тук.Така е справедливо." Пропорция знаеш ли какво значи? Пропорционалният принцип значи пропорционално, т.е. те са около 80 милионна, ние - 6! Т.е. от тази глупост излиза 1 църква към 13 джамии! Това не го казвай на публично място, за да не ти се смеят! Но не ти си виновен, а учителите ти в основното училище, (ако все още си завършил де)
    А оная глупост, която си изтърсил относно църквата и нея недей да я казваш пред други хора, че ще изглеждаш още по-смешен! Защо ли? Това е църква, а не музей! Т.е. входа е безплатен и открит за всички, както учи религията! А реставрацията е направена за българската общност там, а не за печалба, което няма как да го проумееш!

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    9 6 Отговор

    До коментар #16 от "Месут":

    Като гледам седиш в България и пишеш значи не си изгонен.Който е искал си е отишъл,още има хора в Турция които си имат къщи в България и идват лятото да правят консерви и да влачат месо обратно че по евтино излиза.
    А ти си прочети какво е подписала Турция в Ангорския договор.
    По днешни оценки компенсациите за бежанците са повече от 20 милиарда.
    И да ти кажа хората бягали от турските кланета в Тракия са признати за бежанци от Обществото на народите.А не съм чул някой да е признал изселването на фесове в Турция за бежанска криза.

    Коментиран от #29

  • 24 Синан

    5 6 Отговор
    Не искам, да кажа нищо лошо за България.. въпреки, че го направих, но това е защото плюете по Турция, и няма как да ви се размине... и аз, съм работил в Германия и въпреки, че всичко е както си трябва, броях дните да си дода в България. Пък и никой не те кара да живееш в Турция.. но ходите там на почивки през лятото, нормално е да не ти се живее там, ако питаш един турчин от Турция ще ти каже съсщото за България.
  • 25 Българин

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "за матряла":

    Ако не ти е ясна математиката да ти обясня. Пропорция 1 към 1.Това е.Ако искаш си погледни в учебника,че нещо ти куца математиката.
  • 26 ivan4o

    5 4 Отговор
    наближава да, продължавайте ей така да насъсквате хората с тъпите си коментари, па после като настъпи момента недейте да бягяте. та да видиш територии, земи и кой прав кой крив, кой живее под наем, ква му е религията и те така

    Коментиран от #30

  • 27 Хасан

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "факти":

    Същото е и в Германия и Англия..не знаеш кога ще те прегазят...и трябва да сме благодарни че Турция спира бежанците и терористите о Близкия изток
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хасан

    5 11 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Навремето същото каза и оня историк Димитров като беше министър ..Давутоглу му каза да седнем и отворим досиетата кой на кого колко му дължи и оня замлъкна...ако отвирят досиетата ще се окаже че тапията на България е в Турция

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "ivan4o":

    Твоите коментари насъскват хората.Живееш в България а си тръгнал да плюеш по българите и да се обявяваш за собственик на българската земя.Като не ти харесва знаеш къде е Турция,място много има там ще си живееш добре.Явно там си го чувстваш за родина ,така че живей си там.Нашето място си е тук и си живеем в него.
  • 31 Българин

    9 5 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Коя тапия да отвори?Кажи според коя тапия България дължи нещо на Турция.Аз доколкото си спомням България е на това място много преди Турция така че за какви тапии говориш?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 факти

    9 5 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Политиката на обезбългаряване на Тракия от страна на турските власти е била последователна. От 600 хиляди наши сънародници, живели там, в края на 1913-та остават само половината, а близо 30 хиляди са избити с особена жестокост.

    Денят на тракийската памет, 4 октомври, по традиция се отбелязва с национално поклонение на река Арда при град Маджарово. На 19 и 20 октомври тракийско дружество „Капитан Петко войвода" чества паметта на загиналите в турските зверства българи.
  • 34 Карамански

    8 4 Отговор
    Чета коментари и съм шокиран! Навсякъде едно и също, омраза!!! 70% от споровете и обиди,са предизвикани от българите. Следователно и турците не остават назад да си покажат Арогантността и настъпва хаос. Та се обръщам и към двете страни, с тва ако се наричате хора, българи,турци по добре се откажете да се наричате такива. Българин.Турчин не се казва на тоя който унижава, обижда, плюе и се държи надменно над другия. Човек без съвест не е човек. Но както и да е. лек ден на всички...

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ivan4o

    4 2 Отговор
    ей го бат Корав, прочетох на Карамански коментара! мно е прав човека, за тва немам кво да ти кажа. лек ден
  • 37 читател

    7 5 Отговор

    До коментар #34 от "Карамански":

    Не съм съгласен с теб.Как изчисли 70%? Ако си чел повече коментари във факти ще забележиш че група турски тролчета въртят сучат все едно и също повтарят.Ердоган големия демократ,Турция рая на земята и т.н.
    Естествено има хора,които се дразнят от това папагалско повтярне,което често стига до заплахи за България.
    Възникава и въпросът,след като е толкова хубаво при Ердоган защо въпросните субекти не ходят там да живеят.Всеки нормален човек ако има на 100 километра от себе си държава която счита за родина и която уж е икономически тигър и всичко там е мед и масло би отишъл там.
    Явно тези тролове нарочно седят по форумите да дразнят хората и да ръсят турска пропаганда.
    Тогава какво отношение искаш да има към тях?

    Коментиран от #38

  • 38 Синан

    8 6 Отговор

    До коментар #37 от "читател":

    Вие, българите с ваще анти-турски коментари започвате винаги.. никой не е казал, че Турция е раят на земята.. или, че Ердоган е голям денократ. Всяка държава си има проблеми, и това е нормално. Докато вие българите нападати и обижате Турция, то ние няма как да не ви отговорим... Ердоган може да е всякакъв но не може да се отрече, че постигна много за Турция... нашите 240 депотата нито един не е направил за България толкова колкото Ердоган направи за Турция, и това не го казвам защото съм му фен или нещо подобно, а защото се виждат фактите... и докато има анти-турски коментари, ще има и анти-български коментари!

    Коментиран от #39

  • 39 читател

    8 4 Отговор

    До коментар #38 от "Синан":

    Като прочетеш коментари на Хасанчо и Османчо ще видиш как описват Турция.
    А отношението на българите към турската политика освен базирано на едно доста тежко минало сега продължава да е такова поради намесат на Турция във вътрешните работи на България.
    Само се огледай Турция с кого от съседите си не е в напрегнати отношения.Докато има тази турска наглост и враждебност към съседите няма как да няма анти турски настроения.
    Между другото такива има и в Германия,Австрия,Холандия .Задай си въпроса защо.
  • 40 Синан

    3 7 Отговор
    Най-големият, проблем на Турция е, че няма нормални съседи..кога ще похвалиш.. Армения ли, Ирак ли, Иран ли, Грузия ли, или Сирия. С Гърция си имат проблеми, от както свят светува какти се казва. Единствената нормална държава съсед,сме ние България. При такива съседи от който произлизат терористите по принцип, няма как да ги посрешнеш с цветя... добре, че Турция е силна държава и се спрява с такива съседи, и пкк и кюрдите отвътре, ако беше слаба държава одавна да е станала като Афганистан примерно, и при такива проблеми, тя пак се развива икономически, и всякак. Ако не беше пкк, такива пари да отиват за войни и тем подобни работи, икономиката на Турция и Германия нямаха да имат разлика. Да, найстина Ердоган с много се скара, но това е политика.. един ден се карате, друг се разбирате и така.. а намесата и в вътрешните работи на България, не е само тя, Русия и Сащ и др. също се медят ама тях никой не ги казва. Турция е настроена враждебна защото колко години говори, говори, говори и никой не я бръснеше за слива, и сега когато почна да ,,удря на масата с твърда ръка" почна да си постига целите, ай вече я приемат на по-серииозно, щом седба на масарщта с Сащ и Русия.. а за Хасан, Осман и др. те са предизвикани от предишни анти-турски коментарию

    Коментиран от #45

  • 41 Бати Злати

    4 4 Отговор
    ''ТИКА работи от 1996 г. в Албаноя и е реализирала над 300 проекта за подпомагане за развитието на страната'' :)
    То пък едно развитие... джамии.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дебър

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Синан":

    Като не ти изнася марш в Турция как ще вземеш гражданство Те вече не дават а ти си асимилиран българин от определен брой години
  • 44 ПЕЕВ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Синан":

    КАТО ЧЕТА НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ -НИЕ В ТУРЦИЯ ЦЪФТИМ ВИЕ В БЪЛГАРИЯ ПОТЪВАТЕ-ТИ ТУРЧИН ЛИ СИ ИЛИ БЪЛГАРИН.И В ТУРЦИЯ ЛИ ЖИВЕЕШ ИЛИ В БЪЛГАРИЯ.
  • 45 Салам Алеко

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Синан":

    На гърците турция не им е съсед, живее им в земите! Когато се ребчиш с такива гръмки коментари, мисли че мястото ти е заедно с тугция щом я смяташ за майка, на 2000 км от босфора в посока Китай! Ние сме добри съседи! Добри сме защото нямаме армия! Нямате съсед от който да не искате нещо, също като циганите! Искате Кърджали, искате Лудогорието, искате Варна! Искате Кипър, искате Егейско море, искате Средиземно море, и все искате! Живеете на чужди земи и искате! Нямате очи бе, за вас всичко е ваше! Най-гадното е че ви излъгаха през възрожденския процес, направиха ви на нищо(вашите) на границата, и вие пак, турция та турция! Оди питай баща ти; Защо бе тате други успяха а ти не? Питай, питай ама отговора боли, да знаеш!
  • 46 чалма тв

    0 0 Отговор
    Тези само с джамии се занимават,няма лошо, друго не са построили за 500г. но как да постигнеш в живота нещо, ако се молиш пет пъти на ден, няма време за мисли, като зомби си.Направете сравнение Европа и и Османската империя. Европейци твориха, османци убиваха.
  • 47 ЕХА

    0 0 Отговор
    Правоверни бягат в Европа за социални помощи ,искат само бакшиш и алъш вериш..и се правят на вярващи само защото ходят в джамия,повечето и бъкъл не разбират какво пише в корана..много са зле,всички им са подиграват ,но те не са виновни,там откъдето те идват тъпотия се поощрява,по лесно се управляват неграмотници.
Новини по държави: