Last news in Fakti

7 Март, 2018 21:28 1 926 18

България отпуска 15 000 евро за фонд за историческото наследство на Аушвиц

  • аушвиц-
  • биркенау-
  • полша

Правителството одобри отпускането на 15 000 евро на полската фондация „Аушвиц-Биркенау“, чиято цел е да опазва историческото наследство от някогашните концентрационни лагери Аушвиц и Биркенау в Полша. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на МВнР за 2018 г.

Тази година България отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Борбата с днешните прояви на ксенофобия и антисемитизъм е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

С подкрепата си към Фондацията страната ни ще се присъедини към 37 други държави, сред които Германия, Полша, Франция, Австрия, Обединеното кралство, Швейцария, Италия, Белгия, Чехия, Финландия, Унгария, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция, Кипър, Естония, Гърция, Ирландия, Лихтенщайн, Литва, Малта, Монако, Португалия и Словакия.

Вноските ще осигурят 120 милиона евро за създаването на фонд, който ще бъде използван за поддръжката на постройките на бившите нацистки концентрационни лагери, както и съхраняването на вещите, принадлежали на техните жертви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pompev

    14 0 Отговор
    Работата ни прави независими
  • 2 ОХЮ

    17 3 Отговор
    Не разбирам, защо ние а не немците и поляците. Той си е техен. Ние само ги спасихме, а сега да плащаме.
  • 3 Иванов

    2 10 Отговор
    Моля чистите турчаги да не плюят по евреите от български сайтове. Имате си турски сайтове, примерно днес.бг. Пишете там, ако можете да се доредите от админите и т.нар. джурналисти на този сайт. Мерси.

    Коментиран от #11

  • 4 Данил

    18 2 Отговор
    Стига с тези евреи оляхте се вече.
  • 5 Владо Вр

    13 0 Отговор
    Аушвиц(Освиенцим) - поляците с радост биха го премахнали този лагер. Затова подскачат с/у израза "полски лагери на смъртта". Нищо, че самите поляци избиха хиляди евреи. По-добре нашите хора да бяха влошили парите за нови работни места в България, или за някое мероприятие за запазване на нашите традиции.
  • 6 Брат ми

    18 2 Отговор
    Пари за лечение на децата в чужбина няма,но за евреите винаги има.Понеже те си нямат.Жалка работа.
  • 7 сори сорос

    22 0 Отговор
    а по същото време стотици български паметници, се рушат поради липса на средства.
    неам думи!
  • 8 Гост

    15 1 Отговор
    От какъв зор ?
  • 9 Даката

    7 0 Отговор
    Отпускат пари за ремонти (санирване +pvc дограми) скоро може и да почне да работи ,че много гадове се събраха в прогнилата ни европа.
  • 10 Aham

    6 1 Отговор
    Това джобните на Борисов за два дена ли са? ..

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Stefko88

    6 1 Отговор
    Не схващам защо? Това наш проблем ли е? Въпреки че не са много пари все пак не е наша работа. Бих ги дарил на Турция като помощ за удържане на черния поток , в което повече има смисъл , отколкото да наливаме в лъжливите еврейски "паметници". Това е паметник на успеха на една лъжа, лъжа която им даде не една и две привилегии.
  • 13 некойси

    6 0 Отговор
    Правителството ще направи всичко, което поискат господарите в сянка. Та нали благодарение на тях са на власт.
  • 14 Дони

    0 6 Отговор
    Това е много малка сума, но прави Родината ни част от цивилизования свят.А работните места се отварят от частни компании.А и сме страна в ЕС.
  • 15 Ах ам

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Aham":

    Имах един случай в района на Лъвов мост, едно мъничко черничко дойде при мен да проси, аз бръкнах в джоба си и дадох всичката железария, която беше полувин шепа, част от която беше жълта на цвят. Това мъничкото черничко, хвърли в краката ми съдържимото, без даже да брои, нещо каза на свой си език и аз се отдалечих.
    Че и твойта работа такава..
  • 16 Русчуклия

    4 0 Отговор
    Болен здрав носи..
  • 17 Дърводелец

    2 2 Отговор
    А за българският Аушвиц познат като лагера на острова срещу Белене нещо помислено ли е, щом толкова сме се замислили за Освиенцим?
  • 18 Анекдот

    4 0 Отговор
    Един нашенец закъсал и отишъл при комшията да му иска заем 10 лв. Комшията с малката шапчица на темето прикрепена с фибичка му казва, че ще му помогне, но трябва да вземе нещо в залог. "Аз нямам нищо, какво да ти дам, имам там една мотика, става ли?" Комшията казва, че на него мотика не му трябва, но ще се съгласи, "нали трябва да си помагаме!", казва той. Нашият, отива в къщи и бързо се връща с мотиката в ръка. Комшията казва: " Слушай, на мен не ми е изгодно да ти дам 10 лв, но ще се съглася да ти помогна, ако след един месец ми върнеш 20 лв." Нашият се е съгласил. След което комшията казва: " Слушай, аз знам, че ти е трудно, знам, че след един месец ще ти е още по-трудно, затова за да ти е по-лесно след един месец, дай ми сега 50% от дълга си, а остатъка, ще ми го върнеш след един месец". Връща се нашият в къщи и казва: "комшията е много добър и услужлив човек!" А жена му отговаря: "хем даде мотиката, хем се върна без пари, хем след един месец трябва да връщаме 10 лв". Нашият нахоква жена си, сипва си една ракия и пие за здравето на комшията...