Last news in Fakti

9 Март, 2018 06:32 11 396 32

Западът сам се обрече на безсилие пред Путин

  • русия-
  • сирия-
  • владимир путин-
  • безсилие-
  • запад

Защо позволяваме на Путин да играе ролята на посредник и великодушен защитник на Сирия?

Западът сам се обрече на безсилие пред Путин - 1
Снимка: БТА/ AP

Миналата седмица австрийският канцлер Себастиан Курц посети Кремъл и разговаря с руския президент Владимир Путин за войната в Сирия. Формулировките, които след това използва Курц, можеха да са били произнесени от мнозина европейски политици: Москва имала силно влияние върху режима, а това означавало, че носи и отговорност за спиране на кръвопролитията; страданията на населението били непоносими, имало нужда от преговори и от хуманитарни коридори. Тези фрази и самоналоженото безсилие в отношенията с Путин са конфузни. Нещо повече: те вредят на Европа.

Руският президент вече от четири години слуша речите за страдания, отговорност и влияние. Тези речи са познати и от войната в Украйна, заради която европейците падат на колене пред Путин с молбата да въздейства възпиращо върху „сепаратистите". Никой не смее да каже на висок глас, че Русия е участник в тази война. Въпреки, че руски войници бяха заловени на бойното поле и независимо от констатацията на международните следователи, че тъкмо с руска ракета е свален самолетът с 298 души на борда, известен като „полет МН17". Колкото повече се говори за влияние и отговорност, толкова повече Путин влиза в ролята на посредник и на великодушен защитник, комуто трябва да се благодари, когато оръжията замлъкнат, който обаче не е виновен за избиването на хора.

Войната трябваше да е уж срещу терористите

Позволяват на Путин да играе тази роля дори в Сирия, независимо от това, че там Русия вече от две години и половина открито участва в бойните действия. Москва слави като герои своите войници, паднали в Сирия, и се радва, че десетки хиляди военни събират боен опит, а в Сирия се изпробват и нови бойни самолети. Военната операция официално е насочена срещу терористи, но на практика се оказва, че терорист е просто онзи, върху когото в момента се изсипват бомбите. Молбите на европейците да се окаже влияние и да се поеме отговорност за случващото се в Източна Гута съпътстваха още сирийско-руско-иранската офанзива срещу източната част на Алепо през 2016 година.

Путин умело дирижира хора на своите апологети. Вярно, смущава го малко лошият имидж на неговия съюзник Асад, чийто режим носи отговорността за стотици хиляди жертви. Русия се опитва да ни внуши, че съществува дистанция между нея и Асад, повтаряйки, че не ставало дума за оцеляването на Асад като президент, а за борбата срещу тероризма и за запазването на Сирия като държава. Някои наблюдатели чуват в тези думи и предупреждение към Асад, всъщност обаче диктаторът-насилник е ценен за Путин и то не само като съюзник. Башар Асад е и символ на битката, която Москва води срещу Вашингтон и срещу онази Америка, която според Кремъл, се опитвала да предизвика и в Русия „цветна революция" - с други думи смяна на режима.

За да прикрие военните си удари зад някакъв политическо-дипломатически параван, Путин ту отваря „хуманитарни коридори", ту свиква конференции. Последната беше в края на януари в Сочи, когато повечето участници бяха лично подбрани от Асад, докато в същото време бомби падаха над пазари и болници в провинцията Идлиб. Москва яростно опровергава новините за подобни нападения срещу цивилни цели, които напомнят за личната война на Путин в Чечения през 1999 г. И непрекъснато прави опити да омаловажи избиването на хора, като сравнява тези жертви с броя на цивилните жертви от въздушните нападения, осъществявани от коалицията начело с Вашингтон.

Слабостта на европейските политици проличава ясно дори в предупрежденията, които отправят Лондон и Париж, че ще нанесат военни удари, ако бъде доказано използване на отровни бойни вещества от войските на Асад. Президентът Макрон и британският външен министър Джонсън може да са сигурни, че никой няма да възприеме буквално тези предупреждения, защото никой и не може да докаже използването на отровни газове. Та нали в Съвета за сигурност Путин блокира удължаването на мандата на контролната мисия на ООН. Малко преди това международните следователи оповестиха, че Асад носи отговорност за една убийствена атака със зарин през април миналата година.

Защо никой не смее да поиска нови санкции срещу Путин?

Западните санкции срещу Русия помогнаха да се замрази войната и териториалното настъпление в Източна Украйна, защото в резултат от тях цената на руското вмешателство значително се повиши. Всъщност, и по отношение на Сирия Европа изобщо не е обречена на безсилие и празни призиви. Никой обаче не смее да поиска нови санкции срещу Русия заради войната на Путин в Сирия. Тъкмо обратното. Правителствата на Германия и на Австрия форсират работата по газопровода „Северен поток 2“, който обслужва интересите на Путин и е подложен на критика от много партньори. И всички заедно се радват на футболния празник в Русия през това лято.

А в Сирия са засегнати и европейски интереси и то – не само такива, които са свързани с борбата срещу ислямистките терористи. Първият практически въпрос гласи: Къде ще се завърнат милионите бежанци? Но най-важен си остава въпросът как реагира и как се вижда в огледалото една демокрация, която се кълне в човешките права, докато над Сирия се сипят бомби и се вършат „военни престъпления в епически мащаб", според формулировката на Амнести интернешънъл. Онзи, който говори само за влияние и отговорност и дори не споменава името на един от воюващите, фактически става съучастник. И най-малкото, което трябва да се стори, е да не участваме като статисти в двойната игра на Путин и да не помагаме на фалшивия посредник да постига пропагандни успехи – включително и на Запад, пише Фридрих Шмит от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    117 9 Отговор
    Не разбрах този журналист колко долара ще получи от сорос, на принципа крадеца вика дръжте крадеца
  • 2 Трой

    7 73 Отговор
    И той не е вечен като пукне след някоя година те който са избити го чакат в оня свят.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 РЕАЛНО ми писна от спама тук

    103 6 Отговор

    До коментар #2 от "Трой":

    А тия които са избити от Запада в името на демокрацията дали чакат и те??? Да ти напомня,че само в Ирак -САЩ убиха над 500 000 (половин милион) иракски деца-те чакат ли убийците си??? .... И то само заради едно фалшиво обвинение за хим.оръжие...Айде стига с НПО-лозунги вече...

    Коментиран от #5

  • 5 Max

    4 62 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛНО ми писна от спама тук":

    Ти на картата не знаеш къде е Ирак, но се изказваш кой колко е избил. А аз го гледах на живо.

    Коментиран от #10, #30

  • 6 Хасан

    52 7 Отговор
    Лицемерния и противен Запад...хайде по скоро да се спречкат с Русия..само се ежат...

    Коментиран от #31

  • 7 соросоидни кърлежи

    57 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Първият практически въпрос гласи: Къде ще се завърнат милионите бежанци? Браво.Особено това важи за Германия, как ги поканихте само , сега да се връщат .Какъв х-й търсите в Сирия,Ирак,Либия,Афганистан и др.независими държави , трепете всичко живо с идея да има демокрация. ИДИОТИ- Исляма не търпи нищо човешко, нека те да се трепят един друг, каква работа имаме ни в тези кочини...че и ги каните в Европа тези алахакбаровци.
  • 8 Румяна Костова

    60 6 Отговор
    Имам чувството,че статията са писали русофобите аматьори,драскачи тук.Ала,бала,Путин лош.Заловени руснаци на Донбас.Путин пречи на ООН.И накрая се завършва с апел към футболните запалянковците да изпаднат в траур и да бойкотират световното първенство по футбол,за да демонстрират на Путин своята ангажираност към нещастието на мирните жители в Сирия и на Донбас,които ,видите ли Путин угнетява.Аз разбирам,че и журналистите трябва да живеят някак ,ама чак пък такова пропадане....
  • 9 Робот

    58 5 Отговор
    Сън не ги хваща соросоидите да почнат да плюят и разпространяват фалшиви новини!
  • 10 Реално ми писна от спама тук

    39 4 Отговор

    До коментар #5 от "Max":

    https://youtu.be/xlCd6NGhUOo ................Гледай-това няма да го видиш по нашите медии.Гледай как Държавният Секретар на САЩ сама го казва-и чудовищно оправдава този геноцид. Поне пред смъртта на децата замълчете...

    Коментиран от #11

  • 11 Stefko88

    1 19 Отговор

    До коментар #10 от "Реално ми писна от спама тук":

    Не виждам проблем щом са от боята
  • 12 Доволен

    6 48 Отговор
    Путин е достатъчно алчен за да държи на къса връв мизерстващото си население и престъпно богатата си олигархия.
    За нас е по-изгодно да го държим на власт, вместо да храним и безпросветната му сган. Оставили сме го да мъждука, като кандило и ни поддържа военното развитие.
    Удобно, маломерно гърне за отстрел. Пък и видно от форума, с него фашизо-комуноидите в клиничен и старчески стадий изпускат парата. Кирлива работа.

    Коментиран от #17

  • 13 Eee

    24 7 Отговор
    Само СССР👍
  • 14 Kcaniba

    39 4 Отговор
    Лицимерните роби на масоните от фащ!
    Путин ли ви е крив!?
    Двулични убийзи на милиони!!!
  • 15 Дядо

    41 4 Отговор
    На времето ЦРУ създадоха DW и радио "Свободна Европа" за пропаганда срещу т.нареченият комунизъм .Тогава им се получи с цената на милиарди платени от всички американски данъкоплатци. Този номер няма да мине втори път.Просто вече няма "Комунизъм!
  • 16 ЗАЩОТО

    31 4 Отговор
    ЗАПАДАДА ОТДАВНА ЕДИН СПУКАН БАЛОН -ЦИГАНСКИ КАТУН КЙТО БЕШЕ СВИКНАЛ ДА ЖИВЕЕ НА ГЪРБА НА ДРУГИТЕ ИЗСМУКВАЙКИ ИМ ИНТЕЛЕКТА И ПАЗАРИТЕ ИМ В ИМЕТО САМО НА ЕДНАТА КОНСУМАЦИЯП ПРИ ТОВА С ФАЛШИВА "ХРАНА" И БАНКОВИТЕ КРЕДИТИ ЗА РОБИ. ОТ ЗАПАДА ВСЕ ПО МАЛКО ЗАВИСИ.ЗАПАДА НЯМА НИТО РЕСУРСИТЕ НИТО ПОТЕНЦИАЛА ДА Е ВОДЕЩ В СЛЕДВАЩИТЕ 100 ГОДИНИ.ЗАТОВА ПУТИН РУСИЯ МОГАТ И ПРАВЯТ И ЩЕ ПРАВЯТ ТОВА КОЕТО СИ ПОИСКАТ ,КЪДЕТО СИ ПОИСКАТ, И КАКТО СИ ПОИСКАТ.ФАКТИТЕ СА ТАКИВА И РЕАЛНОСТИТТЕ ГО ДОКАЗВАТ.
  • 17 БУАХАХАХАХАХАХА

    26 1 Отговор

    До коментар #12 от "Доволен":

    ЩЯЛ ДА ГИ ХРАНИ БГ -ГАНЬО, АБЕ АЙЛООО ЗАТОВА ЛИ "ГЛАДНИТЕ РУСНАЦИ" КАТО ДОЙДАТ В СОБСТВЕНИТЕ С ИМОТИ И ВИЛИ ИЛЕ НА ПОЧИВКА В ХОТЕЛИТЕ В БГ- БЪЛГАРИТЕ СТАВАТ ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ, А МОЛОВЕТЕ И РЕСТОРАНТИТЕ СКАЧАТ ДО ТАВАНА ОТ РАДОСТ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кукумял

    16 1 Отговор
    Едно време Алкайда като беше неопходима на Сащ в Афганистан защо мълчахте а сега ми говорите че Русия защитава Убиеца Асад.защото си защитавали интересите.Знам едно рано късно всичко се връща

    Коментиран от #28

  • 21 Ирник

    18 0 Отговор
    Смърт на потурнаците и безродниците русофоби.
  • 22 Махно

    18 0 Отговор
    Не дразнете сибирската мечка ,да не ни отнесе барабар с хонорарите и порцалите.
  • 23

    2 12 Отговор
    ...хаха-запада сам се обрече на безсилие пред Путин...и защо мислиш така,бре? Ще ти повярвам когато европейците от запада започнат да ЕМИГРИРАТ в Русия??? И това може да стане ама "на върба в петъка!" както казва народа- хахаха
  • 24

    3 12 Отговор
    ...Москва се радва,че десетки хиляди нейни войници събират боен опит във войната в Сирия ??? Това вжърдение не противоречи ,ли на съобщенията за тоталния разгром на путиновата частна армия Вагнер в Сирия??? Тогава Путин явно беше изпаднал в ступор цяла седмица и "ни приема-ни предава" А за да зарадва малко руснаците Путин направи тези заплашителни изказвания на Конгрес ,ли или как се казваше това събрание. Целта на тези путинови заплашителни глупости беше да повдигне малкосамочувствието на руснаците с хвалби за оръживта си,които всъщност ги имат останалите велики сили

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Вангин

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от " ":

    За жалост, Путин е прав като каза "Ако ние играем силно със слаби карти/икономика/ значи че тия у които са силните карти/икономики/ са слаби играчи."
  • 26 Вангин

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от " ":

    За жалост, Путин е прав като каза "Ако ние играем силно със слаби карти/икономика/ значи че тия у които са силните карти/икономики/ са слаби играчи."
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Даскал

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Кукумял":

    Спри да коментираш , докато не научиш БГ правописа ! Излагш се ! Излагаш и каузата ,която защитаваш ! Ако нещо не разбираш ,обърни се към учителката си по български ,която ти е писала 3 по милост !
  • 29 Руснак

    2 0 Отговор
    Убити бяха 10-15 вагнировци, но после руснаците си го върнаха на хамерите, за какво мислите бяха изпратениТ57,с един куршум два заека.
  • 30 Незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Max":

    Гледал си през крив макарон.
  • 31 Пилат Софийски

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Хейсън, Брадър, с почитание - Хасане, братко, Запада никога не е бил лицемерен. Запада просто си е такъв. Той дава мкло и дфаго да налага демокрация, може и с бомбарьировки от Юрофайгър, Рафал и Еф., Запада подписа договор за неразширяване на Изток, да не вкарва военен флот в Черно море, а почна май през месец военни учения на НАТО и прилапа Украйна, , нас, Грузиа, Македония Северна, ....? Как може да се вярва на контрагент, който те лъже? Дпговорите от Запада са като пакта на Рибентроп с Молотов - негарантиран. Като ни вмъкнаха без да ни питат в Еуреупейския съюз не казаха, че ще открият трети пол, мойто и природата не е открила, нито че ще домъхкнат милиони имкгранти от Афрока и Азия и др., нито че ще ни третират като слуги, а комисарите ще лапат стотици хиляди еуро на месец и ще ни учат, че макаците с колове нахлуващк през Испания, били свежата кръв нужна на есрппейциге..... Европа винаги е била цирк, но изстрадван от хората тук с кръв и мизерия. И да припомним, че Прав сектор, Европа Брюксел и ЦРУ и Порошенко започнаха Майдана поканиха на танц и Путин, ако не бяха те, Крим щеше да е без мост. Зашада си е все същия стар хищник.
  • 32 Орлин

    0 0 Отговор
    Ааах ще се разплача просто. Ей драскач скапан, когато има война мрат всички, като сте искали мир да не сте давали фалшиви надежди на опозицията да взима оръжие в ръка