Last news in Fakti

9 Март, 2018 07:21 3 017 12

Историческо! Тръмп ще се срещне с Ким Чен-ун

  • сащ-
  • северна корея-
  • доналд тръмп-
  • среща-
  • ким чен-ун-
  • президент

Постигнат е напредък след месеци на заплахи

Историческо! Тръмп ще се срещне с Ким Чен-ун - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп е приел покана за среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на информация на Белия дом.

Това ще е историческа среща. За първи път действащ президент на Щатите ще се срещне със севернокорейски лидер. Ким Чен-ун е изразил желание да се види на четири очи с Доналд Тръмп на фона на повишеното напрежение между двете страни след ядрените и ракетни изпитания на Корейския полуостров.

Изглежда е постигнат пробив след месеци на заплахи. От Пхенян са изразили готовност да преустановят ядрените изпитания. Те са съгласни да се откажат от ядрения си арсенал, стига да получат гаранции за националната си сигурност. Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се очаква да се проведе до месец май. Мястото и датата ще бъдат определени допълнително.

От профила си в Туитър Доналд Тръмп написа, че Ким Чен-ун е говорил за захвърляне на ядрените оръжия с представителите на Южна Корея. Няма да бъдат извършвани ракетни изпитания в този период. „Огромен прогрес“ е бил постигнат, но санкциите срещу режима в Пхенян ще останат, докато не се стигне до споразумение. „Планира се среща!“, написа американският президент.

Япония реагира с притеснение на информацията за предстоящата среща на високо ниво. Японският премиер Шиндзо Абе е заявил в телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, че международната общност трябва да продължи да упражнява максимален натиск върху Северна Корея. Премиерът на Япония изрази надежда, че най-рано следващия месец ще може да посети САЩ, за да обсъди с Тръмп севернокорейската тема и други въпроси.

Историческо! Тръмп ще се срещне с Ким Чен-ун
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Max

    12 2 Отговор
    Що не ръкопляскате!!!?
  • 2 Жаросмин

    11 9 Отговор
    Или се опитва да печели време или верно е изперкал Ким вече....ше преговаря с перуката лелееее наи сигурната гаранция за управлението на Ким е производството на голям брои ядрени ракети другото е измама

    Коментиран от #3, #12

  • 3 Модев

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Жаросмин":

    Не може, санкциите му пречат на икономиката, трябва да развива страната
  • 4 Пеньо

    11 2 Отговор
    Това е добра новина, стига прасчо да не се отметне в последния момент и да се изгаври отново с Дони.
  • 5 Д-р

    13 4 Отговор
    Дядо Рони започва да се навежда . Вероятно има дископатия .Ще се подлага на Сев.Корейски ядрен резонанс.

    Коментиран от #10

  • 6 mediator37

    9 3 Отговор
    Колкото Западът гарантира националната сигурност на Украйна, когато тя си наряза ядрените ракети, толкова ще гарантира и на КНДР.
    Гаранция Израел.
  • 7 уолт дисниленд

    11 2 Отговор
    Допускам, че Доналд Дък няма да може да се въздържи и ще има някоя селска изцепка, която, ще ядоса Малкия Мук и всичко, ще е в начално положение. По-скоро Доналд Дък иска да остане в историята, като първия президент видял се на живо със севернокорейски лидер !
  • 8 незнайко

    5 2 Отговор
    Ще стане както с Куба. Само и само Да отдели КНДР от Русия !!!
  • 9 Stefko88

    7 2 Отговор
    Убеден съм , че шишко лъже. Никога ама никога няма да се откаже от ядрените оръжия. За какво наби толкова пари ? По - скоро ще ги скрие.и без това се съмнявам ,че такава военна тайна като точни данни за ядрения арсенал на която ида било държава се знае от друга. Ще изсипе два камиона боклук и скрап , ще покаже как заравят два-три стари силоза и ще каже : те! Нема повече. Това му беше целта в живота или щее откачил окончателно или има други планове.
  • 10 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Д-р":

    Дядо Дони изглежда физически здрав ,но със сигурност страда от старческа деменция !
  • 11 гОСТ

    4 2 Отговор
    Има един проблем .В краварника ще фалират без война.Някой трябва да го отнесе.
  • 12 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Жаросмин":

    Ти наясно ли си че ако започне атомна война ще бъдат засегнати всички хора на планетата включително и ти???