1 415 3

Канцлерът на Австрия разкритикува имиграцията „без граници“

Австрия затегна правила за предоставяне на убежище

Снимка: БТА XINHUA
Снимка: БТА XINHUA
Денис Джамбазов

Управляващата дясна коалиция в Австрия втвърди тона в антиимигрантската си линия, след като афганистанец се призна за виновен за нападението с нож срещу четирима души във Виена.

"Ясно е, че много грешки са били допуснати през последните няколко години по отношение на имиграционната политика и политиката за предоставяне на убежище. Имиграцията без граници е в основата на много проблеми, пред които сме изправени", се казва в изявление на австрийския канцлер Себастиан Курц, съобщи Нова телевизия.

"Точно заради това ние втвърдихме нашите правила за предоставяне на убежище", заяви вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на крайнодясната "Австрийска партия на свободата". Заподозреният за нападението срещу четирима души във Виена е 23-годишен кандидат за убежище. Той нападна първо възрастна двойка и дъщеря им на 17 години, които излизали от ресторант на търговска улица. После нападна друг афганистанец на няколко метра по-нататък. Един от ранените - мъжът от атакуваната двойка - е в сериозно състояние. Останалите са извън опасност за живота.

Нападателят бе арестуван малко след атаките. Той каза, че е наркоман и че е действал така, защото е агресивен и недоволен от живота, но че нямал никакви политически мотиви. Нападателят каза още, че познавал афганистанеца, когото ранил и че двамата имали спор за дрога.

Миграционният въпрос бе в центъра на кампанията за австрийските избори миналата есен. В резултат на миграционната криза през 2015 г. - 2016 г. в Австрия, страна с 8,7 милиона души население, бяха регистрирани над 150 000 кандидати за убежище, което е 2 процента от населението.

Управляващата коалиция, спечелила над 60 процента от гласовете, предприе мерки за ограничаване на предоставянето на убежище и за ускоряване на процедурите за експулсиране. Нападенията в Австрия, в които са замесени мигранти, са относително редки, но някои от тях получават широк отзвук. Полицейски статистики показват, че процентът на престъпленията сред новопристигналите надвишава средното ниво за Австрия.

Австрия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Камагра
  Отговор
  1 06:36  10.03.18
  Абе тоз гей бе, вече и те станаха дясно мислещи
 • като домакин
  Отговор
  2 08:31  10.03.18
  Този може да продължи делото на един друг канцлер от Австрия ...
 • Гост с име
  Отговор
  3 10:06  10.03.18
  Дет са вика сяка жаба да си знае гьола. Едно прасе като го вкараш в дворец ще направи кочина. Едни примати като ги вкараш в цивилизацията ще я направят зоологическа градина. Затова кой откъде е.

Напиши коментар:


Публикувай