1 490 7

Всички обичат Си (СНИМКИ)

Китайският президент е обект на култ към личността, какъвто не е имало от времето на Мао

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Китайският президент Си Дзинпин, който се готви да управлява Китай безсрочно, е в центъра на най-упоритите усилия на Комунистическата партия за създаване на култ към личността след смъртта на основателя на Народната република Мао Дзедун през 1976 г., предаде Reuters.

Ликът на Си е на първа страница в държавните вестници, излъчва се с часове по телевизията, стои на корицата на списания, на плакати, продавани по пазарите, на билбордовете край парковете и на табели по тротоарите.

Телевизията често описва Си като човек, обожаван от всички - от работниците в заводите и фермерите до космическите инженери и войниците, които редовно го аплодират по няколко минути.

Тези усилия върнаха спомените за огромните промени в периода на т.нар. Културна революция на Мао.
Партийни говорите отричат подобни коментари, твърдейки, че Си е ядрото на своя седемчленен Постоянен комитет, а не е самотен автократ.

Очаква се Общокитайското народно събрание да одобри промяна в конституцията за премахване на ограничението за броя на президентските мандати, проправяйки път за Си да управлява неопределено дълго.

Китай


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 09:17  11.03.18
  Да му мислят ушанките - тея ще започнат от Монголия. И досега имат област Вътрешна Монголия и обвиняват ушанките в кражба на останалата част. Ноооо това си е проблем на пути и сие

  Коментиран от #3

 • да се вземе предвид че
  Отговор
  2 09:25  11.03.18
  Си Дзинпин определено е правилния човек за "пожизнен" президент в Китай. Излъчва спокойствие и увереност, не се набива много на очи в международен план и действа последователно и методично без скандални изцепки или излишно перчене. Той е лидерът, който да обединява цял Китай и да бъде пример за подражание и народна любов. Огромни страни като Русия и Китай имат нужда от подобни водачи, които да бъдат издигани на пиеделстал в очите на народа. Навремето това са били техните императори, сега са президенти, председатели, няма значение как точно се наричат, основната им функция е да са символът на нацията и личността която да ги води напред.
 • Kcaniba
  Отговор
  3 09:32  11.03.18

  До коментар #1 от "Реалист":

  Ушанкин, Сибир си е спокойна, стабилна и богата. Не знам какво мислят памперсите, ти си по наясно там, но ето че Тихият океан, вече не е вътрешен гьал за кравите ;) Ако схващаш, нали. Та погледа дръпнат, е оцърнат в друга посока. А Русия вече е пуснала газ за Китай и довършва втора, паралелна влакова линия за транзит от Китай към Европа!! Но ти къде си в цялата работа?? Пак неинформиран и изостанал просо сънуваш.
 • 111
  Отговор
  4 09:52  11.03.18
  Червените боклуци отдавна са загубили практически суверинет върху големи територии до границата си с Китай. Островите на Усури сами предадоха. Китайците усещат, че червените са балон пълен с въздух и яко "мирно" анексират. Иначе .. фотографите винаги ще докарат муцуната на поредния диктатор да се харесва на масите и други с промити мозъци. Ние също сме си "харесвали" Вълко Червенков.
 • El comandante до ушанкин
  Отговор
  5 10:26  11.03.18
  Руснаците на времето изпариха цяла китаиска дивизия ама то във вашето село кой кой да да ви каже радио нямахте даже!
 • Dhjfrthhg
  Отговор
  6 11:00  11.03.18
  Абе всички се възхищават на русия и китай ама никой не отива там да живее. Какво да коментираме повече . Всички искат в цивилизацията. Само се пенят по форуми а си стоят тука мамините синчета.
 • Реалист
  Отговор
  7 11:21  11.03.18
  Китай стават силни ама сащ са по яки.

Напиши коментар:


Публикувай