11 Март, 2018 09:28 4 407 9

Боливия си иска океана (СНИМКИ)

  • боливия-
  • тихи океан-
  • излаз

Военни и полицаи разпънаха 200-километров флаг в кампания за възвръщане на излаза на Тихия океан

Боливия си иска океана (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Боливия разпъна небесносиньо знаме с дължина 196,5 км, за да привлече вниманието към своята кампания за възстановяване на излаза си на Тихия океан, който изгубва от Чили пред 19-ит век, предаде Reuters, като си позова на местни медии.

Около 17 000 военнослужещи и 4000 полицаи участваха в оформянето на най-дългото знаме в света по пътя между град Ла Пас (седалище на правителството) и Оруро. Хиляди боливийци се отзоваха на призива на президента Ево Моралес да се включват в акцията.

Боливия си иска океана (СНИМКИ)

"Това знаме, най-дългото в света, е живо свидетелство за решимостта ни да сложим край на положението да сме без излаз на море, което продължава повече от столетие", написа в Тwitter Моралес.

На 19 март Международният съд в Хага ще разгледа иск на Боливия, която иска да получи достъп до океана от Чили.

Боливия е лишена от излаза си на океана, след като заедно с Перу губи Тихоокеанската война от 1879-1883 с Чили. На Боливия е отнета територия от 120 000 кв. км, включително 400 км крайбрежна ивица. Мирно споразумение от 1904 г. определя сегашните граници между Боливия, Чили и Перу.

Боливия си иска океана (СНИМКИ)

Боливия си иска океана (СНИМКИ)

Боливия е изгубила излаза си на море, но поддържа свой флот и иска коридор до океана, за да увеличи износа си на природен газ и полезни изкопаеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    16 4 Отговор
    Колкото хубава и голяма да е една държава, ако няма излаз на море е едно нищо.
    Австрия, Унгария, Чехия, Сърбия, Македония и т.н.

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 2 ИВАН

    11 9 Отговор
    Я си сядайте на черните задници, това хората не се спират - все някой нещо иска - е, не може всичко да имаш, благодарете че поне въздух имате, софиянци и това нямат :) , сори
  • 3 Morgoth

    22 0 Отговор
    Боливия си иска обратно земя отнета преди повече от 100 години на която вече расте четвърто поколение Чилийци? Как я виждат тази работа, кой ще им го даде без бой?

    Коментиран от #9

  • 4 Нерон

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    А България като е на море та е цъфнала и е вързала.
    Прочети по времето на Бай Тошо как сме използвали
    тази привилегия и как сега се използва от днешните.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Митко

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Нерон":

    Тяхното "море" всъщност е океана (Тихия) и няма нищо общо с нашата локва. Изобилие от риба, транспорт и т.н. отрасли, но иначе съм съгласен с Morgoth - нещата или се правят навреме или просто ги изоставяш. В края на краищата колко години назад може да се връща историята? Всяка държава в някакъв момент от миналото е имала различни граници; след като имат мирно споразумение трябва да се придържат към него.
  • 6 Гост

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Австрия е изостанала ?!? А те знаят ли.
  • 7 Ввв

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Мдаа,но пък я виж Булгаристан как е дръпнал,а?
  • 8 Японеца

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нерон":

    Туризма цъфти, от Калиакра до р.Резовска!
  • 9 Силата на корупцията

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    САЩ ще направят още една война между тях и готово )))) Всичко е по рецепта - проверена и изпитана, само трябва да се намерят калпаци - я виж какво стана наскоро: Либия, Украйна, Сирия...