Last news in Fakti

15 Март, 2018 08:42 4 265 20

Тъмни облаци над Македония заради албанския език

  • македония-
  • президент-
  • език-
  • албански-
  • парламент-
  • георге иванов

Притеснения за нова политическа криза в страната

Тъмни облаци над Македония заради албанския език - 1
Снимка: БТА/ AP

В съседна Македония се задава нова политическа криза. Президентът Георге Иванов отказа да подпише закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в страната, съобщи „Асошиейтед прес“.

Законът беше приет вчера за втори път на фона на протести в парламента и пред сградата. През януари президентът Иванов вече отказа да го подпише. Според македонската конституция президентът не може да наложи вето на закон, одобрен два пъти от парламента. Иванов обаче направи изявление, че парламентарната процедура не е била спазена и отказва да го подпише.

„Като президент на Република Македония не мога да позволя това. Конституцията и собствената ми съвест не ми позволяват да подпиша указ, одобряващ такъв закон“, заяви държавният глава на балканската страна.

Преди това гласуването в парламента протече в бурна и напрегната атмосфера, в която само благодарение на охраната на парламента бе избегнат физически сблъсък между депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Никола Груевски и председателя на Събранието Талат Джафери.

Тъмни облаци над Македония заради албанския език
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пророка Муци

    32 2 Отговор
    Ако макетата седят и си траят значи са чисти Българи.
  • 2 Салам Алеко

    23 1 Отговор
    Албанците след 20 г. ще си направят езика първи официален, и тогава вече няма да им разбираме езика!
  • 3 OMG WTF

    6 2 Отговор
    Чакаме сега "make" да напише коментар. :)

    Коментиран от #5

  • 4 1111

    11 2 Отговор
    Може би доста са ходили в Македония и знаят ,че по улиците се говори повече албански от колкото македонски език.
  • 5 маке

    6 21 Отговор

    До коментар #3 от "OMG WTF":

    Само у Бугария има 3 000 000 македонци!

    Коментиран от #6, #12, #16

  • 6 Тако е

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "маке":

    Така е, има!!! Ама всички говорят македонски не сръбски “како” у Македония!!!
  • 7 еми

    24 2 Отговор
    Началото на края на една "нация" !
  • 8 Алексей

    16 10 Отговор
    А в Швейцария как може да има 4-ри официални езика и да няма грам омраза между хората ?
    Отговора е много лесен - не са толкова примитивни, колкото сме на изток

    Коментиран от #14

  • 9 Саботажни действия

    6 8 Отговор
    Руско-сръбският агентурен апарат саботира всеки един опит на настоящото правителство на Р. Македония да разреши отворените проблеми със съседните му народи преди предстоящия мониторинг на ЕК, за да получи покана за присъединителни преговори с ЕС. Подобно на Договора за добросъседство с България, Законът за албанския език бе също така саботиран в парламента от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Груевски. Нещо повече, след като бе върнат с президентско вето и прегласуван от парламента за трети път, „пРезидентът” им Георги Иванов сега отказва да подпише указа за публикуването му в Държавен вестник. Аргументът му, който е очевидно неконституционен, е че при прегласуването не били взети под внимание „съзнателно внесени от ВМРО-ДПМНЕ 35000 редакционни поправки” ? С други думи, агентурният апарат набутва Р. Македония в нова политическа криза ! На всичко отгоре, гръцкото правителство поставя пред Скопие в своите „византийски преговори” за промяна на името практически неизпълними условия, като иска да се бъдат извършени редакционни промени в самата конституция, за което сегашната коалиция на Зоран Заев просто няма конституционно парламентарно мнозинство. Гръцката. Руската и Констинополската църкви, от своя страна саботират МПЦ в опита й за сближаване с БПЦ и за получаване на автокефалност, като открито се намесват в полза на СПЦ. С други думи, старата политическа ос „Белград-Атина-Москва” е активирана отново срещу всеки опит за оцеляване на нашия разпокъсан от нея н

    Коментиран от #11

  • 10 Каруцар..

    15 7 Отговор
    Ако горна македония признае албанския .ще дойде ред и на българия да признае турския за втори език циганския за трети и така нататък честито.
  • 11 Македонец

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Саботажни действия":

    България е млада демокрация от 1989г. която все още води остаряла политика по отношение на Македония и етническите макдонци у дома си, политика от времето на комунизма по директива на Бай Тошо: македонци не съществуват, те не трябва да имат права. Истината е че турците и ромите имат повече права в България от македонците. България поткрепя Албания и Косово в целите си към Македония, т.е. албанизация в Македония. На дългосрочен план това ще и струва много. Българските водещи са забравили че албанците и турците имат традиционни отношения. Отношения които България ги пренебрегва, и още повече трбва да бъде практика в собствената и външна политика. Днес, България няма естествени, традиционни партньори. Тя е в клуба на чужденци. Странни които са я изнасилвали в миналото и продължават да я изнасилват. Но това не е оправдание да няма здрави и дългосрочни отношения с Македония и македонците , естествен и традиционен партньор. Ценостната система на македонците и българите е много блиска. Може би най-блиска от който и да е съседен народ в светът. Проблемът е, че политическият курс на България в последните 25год. е в ущърб на македонците както и на самите себе си. ***Македония на Македонците! Независима и автономна Македония!***
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 маке

    6 1 Отговор
    Луно луно, земьо македонска и за тебе ке се тепаме!
  • 14 Димитър Кънев

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Алексей":

    Единственият изход на Македония е да се присъедини към България,за да се спасят от асимилация.
  • 15 Дикьоси

    10 4 Отговор
    На всички известни етнически карти, издавани в Европа, между 16 и началото на 20 век, никъде не е посочен македонски етнос.
    И понеже сърбите и руснаците, не успяха с плана за сърбизация, измислиха македонизацията на българското население там.
    Имам приятели в Македония (FYROM), в началото много се палех... Да си призная и сега се ядосвам, но като премислих... На тези хора, от 7-8 поколения им промиват мозъците. И мен ако са ме учили от 100 години, че съм китаец, колкото и да виждам разликата между монголоид и европеид, трудно ще се пречупя и ще кажа истината.
    Да си я чуват държавата... Живи и здрави да са. Само на изток да не поглеждат, защото ще ги бият същите тези потомци на изселници от Солунско и Вардарска, които се смятат за чисти българи.
    Аре със здраве...!

    Коментиран от #18

  • 16 Бати Злати

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "маке":

    От километри личи, че не си македонец. Зарежи го тоя шопски диалект
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Македонец

    5 10 Отговор

    До коментар #15 от "Дикьоси":

    Българско население в Македония има само в българскате учебници. Беженците от Егейска Македония са част от Македонската диаспора в голяма част заселена в демократични страни: САЩ, Австралия къде македонската идентичност не им е оспорвана. Виждаме че ги има и днес. Да се твърди че Коминтерната или Сърбия имала влияние върху тях е несериозно. Най-много се изселват помежду двете Балкански войни. Около 1 милион Македонци се населяват в България където нямат демократични права, а се принудени да се пишат българи. Днес сме свидетели че Македонци няма само в 2 страни в светът: Гърция и България. Опитите от етническото македонско население в тези страни да формират партии и да поискат техните НЕПРИКОСНОВЕНИ ЧОВЕШКИ права са репресирани. Това не се нарича демокрация и вреди за всички граждани на тези две страни. България трябва да вземе пример от САЩ и да признае етническата македонска идентичност. 21 век сме все пак.
  • 19 nik

    8 2 Отговор
    много измислен език е македонскио, наприемр звъниш по тел на някой, дига секретарката и вика кой го бара, не както е на сръбски кой го тражи, после вика яче му кажшм да ти се яви, мале и видео телефони си имат.

    Коментиран от #20

  • 20 Македонец

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "nik":

    Различен език е и със сръпския, значи не е както са ве учили. Единственият език който няма падежи от славянската група на езици. Французите са документирали македонски фрази от 16 век в лексикон Institut Detudes Slave, De L'universite De Paris . Конечно, Русите не оспорват че писмеността идва точно от Македонските земи. Благодарение на македонците ние сега можем да си говорим тук, да се разбираме без нужда от преводач. Всички ние: македонци, българи, сърби, руснаци итн.
Новини по държави: