Last news in Fakti

16 Март, 2018 07:33 2 181 12

16 март 1995 г. Сбогом на робството в САЩ

  • роби-
  • робство-
  • сащ

На 16 март 1995 г. Мисисипи става последният американски щат, който ратифицира 13-ата поправка в Конституцията, забраняваща робството.

Всичко започна на 23-ти май 1861 година. Няколко седмици след избухването на Гражданската война в Америка, трима роби успяват да се доберат до крепостта Монро край устието на Джеймс Ривър. Това северно укрепление в отцепническа Вирджиния е под командването на генерал Бенджамин Батлър, на когото тримата бегълци казват, че са дошли, за да служат на армията на Конфедерацията. Противно на тогавашните закони генералът решава да не ги връща на техния господар, а да ги използва като работна сила - но не и като роби.

Именно с войната между Севера и Юга се свързва краят на робовладелческия период в историята на Америка. В този контекст попада и декларацията на президента Ейбрахам Линкълн от 22 септември 1862, с която той заплашва южните щати, че ако не се присъединят към Съюза, ще използва сила, за да сложи край на робовладелството в тях.

С течение на времето обаче на все повече роби им се удава да избягат, Конгресът и военните излизат със свои инициативи, а през юли 1862 г. Линкълн представя на кабинета си проект, в който за първи път официално се споменава за освобождаването на робите от всички райони, контролирани от силите на Конфедерацията. Оповестената на 1 януари 1863 година от него декларация вече окончателно обвързва Гражданската война с въпроса за робството.

Окончателно робството в Америка е отменено едва с приемането на 13-тия допълнителен член в Конституцията, който влиза в сила през декември 1865 година - 8 месеца след края на войната, след като е ратифицирана от необходимите три четвърти от всички щати (27 от съществуващите по това време общо 36 щата).

Мисисипи, Ню Джърси, Делауеър и Кентъки са сред щатите, отказали да ратифицират 13-ата поправка. Властите в Ню Джърси, например, бързо променят позицията си и ратифицират документа през 1866 г. Делауеър прави това през 1901 г., а Кентъки десетилетия по-късно - през 1976 г. Властите в Мисисипи обаче се нуждаят от много повече време, за да решат да одобрят 13-ата поправка на конституцията, и законодателното събрание я приема чак през 1995 г., а пропускът за регистрирането й във Федералния архив е поправен 18 години по-късно благодарение на индиец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лелеееее

    51 5 Отговор
    И тия учат цял свят на демокрация!!??!?!!..егати и лицемерите...

    Коментиран от #2, #5

  • 2 гост

    47 5 Отговор

    До коментар #1 от "Лелеееее":

    А най лошото е ,че тука има разни джендъри промити мозъци който им се кланят и дупят.
  • 3 Реално

    51 4 Отговор
    Още стоят по малките градове табелките на обществените местта с надпис"забранено за черни". С очите си съм го видял. Затова ми е много смешно,че САЩ играят ролята на еталон за демокрация.

    Коментиран от #9

  • 4 мухаха

    5 45 Отговор
    Aмериканците получават по 5000 долара заплата -а комунягите гладни и крадливи и ....мразят Америка!

    Коментиран от #11

  • 5 Гост

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лелеееее":

    На всеки му е ясно. Аз мисля, че вече никой не им вярва,но въпросът е какво ще стане? Също така е яснж че не са и тази сила за която се представят.
    1995? Верно ли бе братче?
    Нечовешката работа, аз това не го знаех...
  • 6 Да бъде смърт

    21 3 Отговор
    Дивашка страна има оправия само със масирана ядрена атака и да мрът
  • 7 Гост

    23 2 Отговор
    Аз не виждам никаква разлика между каубоите и саудитците. Диваци до скоро. Единствено в сащ се извъдиха тарикати да привлекат научен потенциал и инженери от цял свят (много и от Русия ) и сега правят на важни с технология. Иначе, досущ като арабелите до скоро в шатри са били, ела да видиш сега. ...Счупих се от смех като преминавах (прекачване,за нищо на света не стъпвам там) през абу даби -"пише страна без история , няма бъдеще " хахаха. Верно е това. И англичаните са същите -превземки и сноби. Кога па станаха такова кралство? Когато е имало Франкска империя и ренесанс в Европа, онея са тичали по ливадите. Ренесанс на Каролингите, същото се отнася и за Венецианския-не са и помирисали от него за разлика от Русия. Тръгнали някакви урковци да ми пишат глупости .....
  • 8 Kcaniba

    22 2 Отговор
    къде са родната джендър соросня да ни обясни за руските крепостници и демократичният хамерикастан!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Георгиева

    2 21 Отговор
    И в двете супер сили робското отношение към човешки същества е премахнато долу - - горе по едно и също време .Русия - 1861 г. САЩ 1865 г. В интерес на истината аз си спомням,че до 60- те г. на миналия век се говореше за сегрегация т.е забранени места за негри, която и до ден днешен може би я има . Руснаците все още продължават да са предани на господаря на Кремъл , който и да е той,но имат претенции да са освободители ....без самите те да знаят що е то свобода.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Един ....

    20 1 Отговор
    Старото робство е заменено с ново! Всички в US са роби на господарят ДОЛАР ! За 99.99 % от живеещите в US / "американска нация" е оксиморон/ , не съществуват други ценности освен материалните!