17 Март, 2018 12:39 3 108 11

Само 10% от българите спортуват

  • спорт-
  • спортуване-
  • активност-
  • евростат-
  • българи-
  • статистика-
  • ес-
  • българия

Само румънците са зад нас

Само 10% от българите спортуват - 1
Снимка: Shutterstock

Едва около 10 процента от населението у нас, или почти 1 от всеки 10 българи, спортуват активно поне два часа в седмицата, показват актуални данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания през миналата година. Средният показател за Европейския съюз е около 40 процента, или почти 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно, отчита още статистическата служба към Европейската комисия.

По този показател зад нас са единствено румънците, където едва около 7 процента се занимават активно със спорт, при показател за Дания например - 80 процента. Други страни с активност в спорта над 50 процента са още: Финландия, Норвегия, Исландия, Швеция и Германия, където населението, което спортува активно, е между 60 и 80 процента.

В съседна Гърция спортуващите надхвърлят границата от 20 процента, но в Турция например, са почти толкова мързеливи колкото и в Румъния - едва 7%. Проучването отчита също, че местните власти могат да направят повече за насърчаване на физическата активност на гражданите в ЕС. Около 60 на сто от анкетираните европейци смятат, че местните спортни клубове и други организации осигуряват достатъчно възможности за това, но според около 40% местните власти не правят достатъчно за практикуването на спорта сред европейците, съобщи БНТ.

Физическата активност е един от дузината компоненти, по които се определя самооценката на здравето от европейците, отчитат данните на Евростат. По този показател страната ни е на границата на средната самооценка за ЕС - около 70 процента от европейците се самоопределят в добро или много добро здраве.
Също около 70 на сто от сънародниците ни се самоопределят с много добро или добро здраве, докато само 10 на сто са посочили, че здравето им е много лошо или лошо.

В компонента „самооценка на здравето“ в ЕС преобладават страните, в които активно се спортува - Ирландия, Дания, Холандия и Швеция - над 80 на сто от гражданите там се самоопределят в отлично или добро здраве. Най-ниска самооценка на здравето си имат представителите на трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония, както и жителите на Хърватия, Португалия и Унгария - около 50%.

Данните от анализа потвърждават необходимостта от мерки за насърчаване на повече хора да спортуват и да бъдат физически активни в ежедневието си, тъй като това е изключително важно не само от гледна точка на здравето, благосъстоянието и интеграцията на хората, но и заради значителните икономически разходи, дължащи се на липсата на физическа активност, отчита Евростат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 4 Отговор
    Къв спорт бе бате,като си смазан. Аз исках да спортувам в България, но просто нямаше как. Един уикенд в на..ното,иначе подходящо банско -300лв. Заплата след 9г. учене-500лв. Витоша -затворена или с един работещ от всичките лифт и мега опашки. Отделно търговците с 80-90% надценка на инвентара,щото искат да са успели. ..къв спорт бе бате. Спорта не е само жогинг,еми тъпо ми е това и не искам да го правя.е,сега спортувам

    Коментиран от #2

  • 2 Стамаври Добрев

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Дрънкаш глупости, Българина не спортува заради цигарите и алкохола, тези 10% които не се тровят спортуват.

    Коментиран от #7

  • 3 мераклийче

    5 2 Отговор
    и аз искам да "поспортувам" с тази кака

    Коментиран от #4

  • 4 Мистър Материал

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "мераклийче":

    Е че ти само тва праиш -дясната ръчичка за спорт, цигара и алкохол
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дядо

    8 0 Отговор
    Ако вдигането на наздравици го признаят за спорт, процентите ще скочат !
  • 7 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Стамаври Добрев":

    Е казвам ти,аз обичам аутдоор спортовете. Имаме прекрасни условия за тях. Живея/живеех в княжево -прекрасни условия за маунтин байк. Счупи се....и край. Лятото наблегнах на бирите. Зимата ти обясних условията. Те се знаят,просто окепазиха Витоша,а банско го направиха за пияни англичани и български първенюта.Една зима Витоша дори не работи. Какво да кажа. Да, вече спортувам редовно,защото имам възможност и условия. Джогинга и фитнеса за мен са пълни идиотщини. Това е моята история.
  • 8 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    тази статистика не е точна.нямам наблюдение ква част от българите спортуват но са много особено във възраста живяла основно след комунизма.навсякъде има фитнеси,игрища,спортни зали и като човек на спорта твърдя че са пълни.сега има някакво затишие от поколенията след 2000 ,но ако сравним един българин с един грък,турчин или западнякя ,може лесно да се види разликата в полза на българина.така че тази статистика не е вярна ,а на всичкото отгоре я публикуват за незнам кои ли път.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Може да взимат отчетите на фитнесите за посещаемост, то тогава процента би бил и по-малък. Реално има хора отдадени на спорта, но е трудно да се поддържа, защото за спорт ти трябва спокойствие и нагласа за хармония, а у нас е дразнение, нерви и мизерия. В Германия нямаше разлика дали бягаш в парка или покрай пътя, а у нас алейте в парковете са като лунен пейзаж подходящ за кросфит, по тротоарите до пътя се задушаваш от дизеловите канцерогени. Е как да стане? В големите градове няма паркове в жилищните региони така, че да може да излезеш и да потичаш или разходиш, ако има зелена площ то тя ще е с кръчма, търговски обект или някакви сковани бараки.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.