18 Март, 2018 10:46 1 678 13

„Биг Брадър” в почти всички избирателни секции в Москва

  • русия-
  • избори-
  • президент

Изключително висока избирателна активност

„Биг Брадър” в почти всички избирателни секции в Москва - 1
Снимка: АР/БТА

В почти всички избирателни секции в Москва, с изключение на 34, има видеонаблюдение. „Поставихме си задача по някакъв начин да върнем доверието и заедно с градските власти успяхме да поставим камери за наблюдение. Благодарение на това може да следим как минава изборния ден”, каза заместник-началникът на обществения щаб по наблюдение на изборите за президент на Русия Вадим Ковальов.

Ситуационният център Smart ExitPoll е един от първите в света проекти, който използва блокчейн технология (система за съхраняване на данни) в рамките на изборните анализи. Технологията не позволява извършването на външни промени на вече изтеглените данни. Въпросната блокчейн система за съхранение е създадена на платформата Ethereum.

Към 10.00 ч. московско време избирателната активност на изборите за президент на Русия е 16.55%, посочват от ЦИК. Към същия час на изборите през 2000 г. тя е била 6.36%, през 2004-а – 8.01%, през 2008 г. – 8.94% и на изборите през 2012-а – 6.53%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234566666

    7 1 Отговор
    След като спечели Владо да се захващат ударно да правят ядрени глави щото има глад за тях, 700 американски бази по цял свят, 20-тина самолетоносачи, 20-тина подводници ..... да оставят всичко друго ами да сглобят още 3-4000 ядрени глави
  • 2 Мехмед

    4 10 Отговор
    да махнем Турция и кемализма на помака Мустафа Кемал да живее новия ни Султан Ердоган и новата ни държава Ердоганлъ Империяси ще махнем латиницата и пак ще пишем на арабски !!!
  • 3 ПЕЕВ

    3 8 Отговор
    ПУТИН СИ РАЗЧИСТИ ПЪТЯ НЕУДОБНИТЕ НЯКОЙ ГИ УБИ.ПОЗНАЙТЕ КОЙ ЩЕЕ НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ.
  • 4 Кукувци

    5 1 Отговор
    Кои неудобните? Имена назовете. Ууу
  • 5 Маркс и Енгелс

    1 4 Отговор
    Не е важно как гласуват руснаците, щом кгб им брои бюлетините!

    Коментиран от #8, #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Барчо

    7 0 Отговор
    Не зная друга държава, която да допуска наблюдатели на собствените си избори от чужбина. Вие знаете ли такава? Като кравария да речем. Те допускат ли наблюдатели от Русия? Щото днес има наблюдатели от кравария как протичат изборите в Русия. Чуждите наблюдатели са 1 400 от 48 държави. Така че не знам кой ще разправя простотии за манипулиране. Наблюдателите се разписват на протоколите и също имат копие на протокола. При съмнение за някаква манипулация във всеки един момент може да се предизвика ревизия на бюлетини и отчитането и. Да не говорим за камерите в секциите, за това че не може да се ходи групово, както тук мангасарите го правят у нас и т.н. и т.н. За демокрация в Америка ще ми говорите когато направят при избиране на собствения си президент на изборните протоколи да се разписват руски или български наблюдатели и при съмнение да предизвикват ревизия.
  • 8 Барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Маркс и Енгелс":

    Мнооого си бос или манипулиран или прост. Бюлетините ги брои комисия състояща се от различни партии. Има наблюдатели, които имат право и задължение да присъстват както по време на гласуването, така и по време на броенето, писането на протоколи и т.н. Системата при последващото броене е единствено на база на тези протоколи, които се отбелязват като броеве гласове и др. за всеки един поединично в последващи протоколи. Копие на първичните протоколи при гласуването имат наблюдатели, членове на комисии и т.н. При съмнение от страна на една или друга партия или представители, наблюдатели или пък ей така се отварят протоколите и чувалите с гласовете, които се броят наново от нова комисия и се установява има ли сътответствие на всички протоколи с тези на бюлетините. Естествено се викат всички, които имат копия от протоколите и се сравняват дали има манипулации по тях някъде по веригата. Така че твоето изказване е някак си безпочвено и празнодумие. Аз самия съм присъствал на такава ревизия в България година след изборите. Викнаха ме с моя протокол като наблюдател, както и всички които са участвали. Чувала с единия от протоколите и самите бюлетини се отвориха пред нас и нова комисия и се преброиха наново. Нямаше никакви нарушения и писаха нов протокол. Механичното преброяване и начина по който се правят изборите няма как да се манипулират, освен в предизборната кампания и както е у нас без възможност да избираш. Избираш или боклук или отпадък. Това е избора при нас.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Кака Гинка

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Барчо":

    Защо си хабиш приказките да им обясняваш? Те си имат мантри: "Путин е лош,Путин е виновен за всичко,Путин манипулира изборите".Когато липсва мисловна дейност,никакви аргументи нямат тежест...
  • 10 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Барчо":

    След като си изборно толкова "вътре в нещата" ,ЗАЩО СИ ТРАЕШ УДОБНО И СМИРЕНО,КОГАТО ТУК НЯКОЙ СЕ ИЗХВЪРЛЯ ПРОСТАШКИ,че изборите в БГ са МАНИПУЛИРАНИ ОТ ГЕРБ?Между другото КОЛКО РАЗЛИЧНИ АРШИНА ИМАШ ЗА МЕРЕНЕ ааа?:)
  • 11 Голем смях

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Маркс и Енгелс":

    Господине ,Вие сте голям оптимист,че някой дори брои бюлетините.Никой нищо не брои.Обевява се резултат удобен на диктатора и кликата му и конец фильма.Нима някой вярва, че в Рашка има независим съд и прокуратура.Изборите са пародия за пред света.Дано сме живи и здрави за да видим кого ще посочи за наследник джуджето.Предполагам,че следващия ще го прати в Сибир и ще го обвини в култ към личността.Съдбата на диктаторите дори в Русия не е радостна.Ще го захвърлят на бунището на историята,както всички останали ..велики руски руководители.
  • 12 Bil

    0 0 Отговор
    А колко гласа би получил другарят Роско,ако от посолството го пратят на избори???
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.