19 Март, 2018 16:40 2 567 6

Западните Балкани гъмжат от терористи

  • европол-
  • западни балкани-
  • терористи-
  • тероризъм-
  • ислямска държава

Европейските служби са задълбочили сътрудничеството си

Западните Балкани гъмжат от терористи - 1
Снимка: Shutterstock

Над 1000 са бойците в „Ислямска държава" от страните в Европейския съюз, като 800 от тях са от Западните Балкани. Това стана ясно на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол над дейността на Европол в София. Борбата с тероризма, организираната престъпност и киберсигурността обсъждат депутати, еврокомисари и експерти в НДК в рамките на четвъртото събитие от парламентарното измерение на Българското европредседателство.

Над 130 парламентаристи от страните членки, експерти по полицейско сътрудничество и еврокомисари са в НДК, за да обсъдят следващата многогодишна програма на Европол, както и стратегията ѝ за външна дейност. Един от основните изводи, който се посочва в докладите на Европол е, че Западните Балкани си остават основна зона за транзит и трафик на незаконни стоки, наркотици и оръжие, както и на хора.

Също така регионът е основен източник на радикализирани млади мъже, които се вливат в редиците на „Ислямска държава“. Големият проблем според полицейските експерти е следният - когато „Ислямска държава" претърпява пълна военна загуба, тези бойци ще се изтеглят обратно към страните си. Тук ще бъде ролята на Европол да идентифицират и неутрализират тези мъже. Добрата новина е, че европейските служби и страните членки от Европол са задълбочили сътрудничеството си и по-често се ползват от общите информационни масиви, съобщи БНТ.

„В страните от Западните Балкани има радикализация сред населението, но в сравнение с предходни години по-малко са привлечените чуждестранни бойци за Сирия. До момента около 800 лица са пътували до конфликтните зони в Сирия и Ирак, за да се присъединят към „Ислямска държава“. Ислямските движения са взаимосвързани в целия район и с държавите членки чрез техните диаспори там. Ние играем своята роля в района, като подкрепяме операциите за разбиване на каналите за наркотици, оръжия и се борим с тероризма“, каза Олдрич Мартину, заместник-изпълнителен директор на Европол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мръсни

    18 1 Отговор
    гадове, така ли? За това ли дойдохте тук, на Балканите, да ни плюете,че гъмжим от "терористи"?!! Така ли ще ни направите война, да ни стреляте, за благодарност за гостоприемството ни !? Лицемери !
  • 2 Даже, Че

    9 1 Отговор
    и с "лаврови клонки" ви награждават нашите глупави д.педайци...Пфу, Срам !
  • 3 Не се знае

    7 1 Отговор
    Трябва да се поровят в Албания и Косово. Кой знае колко плъха ще изскочат.
  • 4 сноу

    4 0 Отговор
    Лигави камили такива..Що не си преброите джангалейросите при вас, ами се тътрите тук? Защото от толерастия ,не смеете в гащите си да бръкнете ,а камо ли на жените си, в пазвите.И..какво ги броите тук терористите -те са всичките при вас .Вие си ги гушкате ,хрантутите ,че и жените си давате да клатят.Ще броели ...Не се напъвайте толкова че едни милиони ще изкарате,че и по-вече отколкото сте самите.
  • 5 Славейков

    4 0 Отговор
    СССР ни остава, но ЕСССР (ЕС) май няма да ни пусне лесно.
  • 6 Пинко

    8 0 Отговор
    Нали за това се бутаха американците в Косово, да има къде да си тренират протежетата. Взимат ги от Албания, тренират ги и ги пускат по съседните държави да работят за дестабилизация и да движат каналите с терористи към западна Европа.