23 Март, 2018 15:35 3 992 6

САЩ тестват нервите на Китай

  • китай-
  • сащ-
  • мисчийф-
  • спратли-
  • южнокитайско море

US боен кораб се приближи до спорен изкуствен остров, построен от Пекин в Южнокитайско море 

САЩ тестват нервите на Китай - 1
Снимки: БТА/АР

Американски боен кораб извърши операция за "свобода на корабоплаването", като се приближи на 12 морски мили от един изкуствен остров, изграден от Китай в Южнокитайско море, съобщиха американски официални лица, цитирани от Reuters.

Днешната операция е най-новата от поредицата, с която Вашингтон има за цел да дава отпор на опитите на Пекин да ограничи свободата на навигацията в този стратегически важен район, голяма част от който Китай смята за своя акватория.

Официалните лица, пожелали анонимност, казаха, че разрушителят "Мъстин" се е приближил до рифа Мисчийф от архипелага Спратли и е извършил там маневрени операции. Китай има териториален спор със съседите си за тези острови и зоната около тях.

От китайското военно министерство казаха, че операцията е сериозно нарушение на суверенитета на страната и на нейната сигурност. В декларацията на министерството се посочва още, че "провокативното поведение на САЩ само ще накара китайските въоръжени сили да укрепят още повече своите защитни възможности".

САЩ тестват нервите на Китай

САЩ осъждат изграждането от Китай на изкуствени острови върху тези рифове и на военни съоръжения върху тях, като се опасяват, че те могат да бъдат използвани за ограничаване на корабоплаването в този район, който е ключов международен търговски воден път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 умен

    62 16 Отговор
    Е сега е момента Китай и Русия да се съюзят и да унищожат смрадливата краварска лудница САЩ.Това за голям период от време ще възстанови мира на земята.В противен случай нещата скоро ще излязат от контрол и някой може да натисне копчето,което ще е края на земята!

    Коментиран от #2

  • 2 ЪРП

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "умен":

    ПРИЯТЕЛЮ, НЕЩАТА СА МНОГО ПО-СЛОЖНИ!!!
    АКО МОЖЕХА, ОТДАВНА ДА СА ГО НАПРАВИЛИ........
    УЗОРПИРАЛИ СА ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА И СМЕ ИМ ЗАЛОЖНИЦИ И ОПИТНИ МИШКИ!! ВИЖ ЗА КВО ИДЕ РЕЧ:
    https://worldtodaybg.com/2017/08/22/%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89/

    Коментиран от #4

  • 3 OMG WTF

    16 5 Отговор
    И едните, и другите, и третите (за които този път не става дума в тази статия) са изключително нагли държавици, които само тровят международните отношения.
  • 4 Тотев

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЪРП":

    Все пак това на тях ще им се върне, просят си ядрена пролет, да видиш как ще светнат като слънце ако всичко това е вярно
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1234

    2 0 Отговор
    САЩ вече прекаляват и сами си го търсят.Ще ме накефи китайците да се опълчат на сащ и да им потопят някой кораб нарушител и да подлъжат Ким корееца да си пробва ракетите по тия нагли американци,и както не очакват така ще ги ударят,че в чудо ще се видят.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания