23 Март, 2018 18:00 1 450 5

Юнкер очаква срещата с Турция със смесени чувства

  • юнкер-
  • ес-
  • турция-
  • среща-
  • варна-
  • доналд туск-
  • смесени чувства

ЕС желае да укрепи сътрудничеството с Анкара

Юнкер очаква срещата с Турция със смесени чувства - 1
Снимка: БТА/ AP

Очаквам предстоящата среща ЕС-Турция във Варна със смесени чувства, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата говориха след края на двудневното заседание на Европейския съвет.

Юнкер поясни, че количеството на проблемите ЕС-Турция не спира да расте, но европейската страна желае да укрепи сътрудничеството с Анкара. Туск изрази надеждата разговорите с турския президент Реджеп Ердоган да засегнат широк кръг от теми, включително за бъдещето, съобщи Би Ти Ви.

Срещата няма да бъде лесна, пред нас стоят няколко сложни въпроса, включително за турските действия в Сирия. Съседи сме с Турция, трябва да намерим начин да разговаряме открито, добави Туск. По повод решението на ЕС да подкрепи оценката на Великобритания, че нападението срещу разузнавача Сергей Скрипал най-вероятно е дело на Русия, Туск посочи, че това е възможно най-добрият отговор, на който Общността е способна.

Много е трудно да подготвим подобаващ отговор на такова нападение - ние сме съвсем различни от извършителите, ако разбирате какво казвам. В ЕС имаме различни виждания, интереси и традиции в политическото отношение към Русия, не е лесно да бъдем единни и затова оценявам добрата воля, добрия политически инстинкт, добави той.

Юнкер отбеляза, че решението за отзоваването на посланика на ЕС в Москва е "извънредна мярка", каквато досега не е била предприемана. Осъждаме отравянето на Скрипал, но каналите за комуникация с Москва трябва да останат открити и в това няма противоречие, коментира той.

Туск добави, че от понеделник "повече от една държава в ЕС" ще предприеме собствени мерки срещу Москва. По неофициална информация около половината от държавите в ЕС предвиждат да върнат свои дипломати, изпратени в Русия, или да прогонят руски дипломати на своя територия. Той изрази личното си удовлетворение, че въпреки преговорите за напускането на Великобритания, ЕС е останал единен и в този случай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смесител

    9 1 Отговор
    Хем му се иска, хем не му стиска.
  • 2 Иванов

    9 1 Отговор
    Юнкер да се пази от бодигардите на Ердо, да го не припознаят, че е от ПКК!

    Коментиран от #3

  • 3 Осман

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Във Варна има няколко бройки кюрди от Пкк които уж развиват бизнес а всъщност перат пари на терористите

    Коментиран от #5

  • 4 koпа

    7 0 Отговор
    Европа първо да се отърве от двуличноста към Турция преди да преговаря или да иска нещо,да почне примерно с терористите РКК който ги подържа и приютява в ЕС,нали са терористична организация призната от самите тях.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.