Last news in Fakti

25 Март, 2018 20:18 2 039 8

Съдбата на Пучдемон в ръцете на германските прокурори (ВИДЕО)

  • карлес пучдемон-
  • германия-
  • баски-
  • испания

Лидерът на баските сепаратисти беше задържан на магистрала

Германската прокуратура ще реши дали Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания, съобщава в. „Ди Велт“.

Лидерът на баските сепаратисти е издирван от официален Мадрид по обвинения в подстрекателство към бунт.

Карлес Пучдемон беше задържан на територията на провинция Шлезвиг-Холщайн. Властите щракнали белезниците на магистрала номер 7, близо до границата с Дания, докато пътувал с автомобила на юг, на път от Финландия към Белгия.

Арестът на баския политик е станал в неделя около 11.19 часа. Германските власти са били уведомени от своите испански колеги. След проверка в Шенгенската информационна система те предприели ареста на Карлес Пучдемон.

Основанието за задържането му в Германия е европейска заповед за арест. Такава заповед се издава от страна от ЕС и е валидна за всички останали членки на Общността. Отделните страни все пак имат възможност да отхвърлят искането за екстрадиция, ако например деянието не е престъпление и в двете страни.

Известно е, че Карлес Пучдемон се намира в полицейски участък.

Адвокатите на баския лидер заявиха, че са разговаряли със своя клиент. В момента няма движение по екстрадицията на Карлес Пучдемон.

Очаква се германската прокуратура за обяви решението си в понеделник.

Хиляди демонстранти с каталунски знамена излязоха по улиците на Барселона след задържането в Германия на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, издирван от испанското правосъдие. По призив на една радикална сепаратистка групировка - Комитети за защита на републиката, протестиращите се стекоха на Лас Рамблас, прочутия булевард в центъра на Барселона, скандирайки "Свобода за политическите затворници" и "Пучдемон е нашият президент".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гацката

    11 2 Отговор
    "лидера на баските сепаратисти ". ха-ха-ха
  • 2 гост

    14 1 Отговор
    Оправете си статията. Пучдемон не е баск, а каталунец.
  • 3 Баски сепаратист

    6 2 Отговор
    Много сте зле! Първо прокурорите са финландци, и второ какъв баск е тоя тъпанар!?

    Коментиран от #5

  • 4 Бий джендър

    2 3 Отговор
    Евродемокрастия в действие...
  • 5 Диди

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Баски сепаратист":

    Шлезвиг Холщайн е северна Германия,прокорорите са германци,не финландци.
  • 6 12345

    3 3 Отговор
    Нагледен пример за европейски ценности и двойни стандарти. Косово можеше, дори трябваше да се отдели от Сърбия, но Каталуния неможе и небива. ЗАЩО? Каква е разликата? Време е народа да проумее, че ЕС е просто средството/начина Германия и Франция да управлявяат Европа и да налагат тяхната воля е евродирективи и "колективни" решения. После Русия и Путин са им виновни, защото е удобно да се показва на простия народ някое плашило, та да слушка.
  • 7 Toto

    2 0 Отговор
    Венко , какво пуши?
  • 8 Диди

    2 1 Отговор
    Пучдемон може да поиска убежище в Германия,иначе ако го предадат на Испания чака го затвор от 25 години.
Новини по държави: