31 Март, 2018 13:28 1 875 1

Болезнено завръщане у дома (СНИМКИ)

  • пакистан-
  • малала юсафзаи

Носителката на Нобелова награда Малала Юсафзаи посети родния си град за първи път след нападението

Болезнено завръщане у дома (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Носителката на Нобелова награда Малала Юсафзаи, която беше простреляна в главата като тийнейджърка, преди да бъде наградена, посети родния си град в северозападната долина Сват за първи път след нападението, предаде DPA.

20-годишната Юсафзаи се върна в град Мингора при засилени мерки за сигурност в долината. Пътищата, водещи към родния й дом, бяха затворени.

Посещението й беше запазено в тайна както от семейството й, така и от властите, докато тя не стигна до града, поради опасения за сигурността. Тя е придружавана от държавната министърка на информацията Мариум Аурангзеб. Те пристигнаха в Сват тази сутрин с хеликоптер, съобщава телевизия "Гео".

Болезнено завръщане у дома (СНИМКИ)

"Много сме щастливи, че днес Малала е в Сват", заяви Музафар Хан, някогашен учител на Юсафзаи. Той добави, че не е сигурен дали тя ще посети предишното си училище.

"През всички тези години копнеех да се върна в страната си", заяви просълзената Юсафзаи в четвъртък в столицата Исламабад, пред премиера Шахид Хакан Абаси. Той заяви, че е щастлив да посрещне "дъщерята на Пакистан".

Болезнено завръщане у дома (СНИМКИ)

Юсафзаи живееше в Лондон, след като талибаните почти я убиха поради призивите й за образование на момичетата в родния й град в Северозападен Пакистан. Той беше управляван от екстремистите от 2007 г. до 2009 г., преди те да бъдат прогонени с военна офанзива. През 2014 г., на 17-годишна възраст, тя стана най-младата носителка на Нобелова награда.

Малала Юсафзаи, често наричана само по малкото й име, е вероятно най-известната пакистанка в света, но в родината си тя е спорна фигура, която мнозина обичат, а други демонизират. Група частни училища в Пакистан обявиха вчерашния ден за Ден "Аз Не Съм Малала", поради идеологията й, която говорителят на групата описа като "антиислямска и антипакистанска".

Болезнено завръщане у дома (СНИМКИ)

Самата Юсафзаи не разбира определението. "Не знам да съм казвала нищо, което да ме прави антипакистанска или антиислямска", заявява тя. "Ислямът ме научи колко е важен мирът. Ислямът ме научи колко е важно образованието. Първата дума на исляма, или първата дума на Корана, е "Икра", което означава "чети".

На срещата си с премиера Абаси в четвъртък те обсъдиха ангажиментите на правителството в областта на образованието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чалма тв

    2 0 Отговор
    талибанска му работа...ама те мюсюлмани ако не талибани значи от идил, все на някой съчувстват..