Last news in Fakti

1 Април, 2018 17:21 7 966 1

Кафето - приятел или враг?

  • кафе-
  • кофеин-
  • цигари-
  • сърце

Ароматната напитка може да намали риска от запушване на артериите

Кафето - приятел или враг? - 1
Снимки: Shutterstock

Хората, които пият по три чаши кафе дневно, освен че се ободряват, намаляват и опасността да им се запушат артериите, съобщи UPI.

Бразилски учени анкетирали повече от 4400 жители на Сао Пауло колко кафе пият и ги изследваха за калций в коронарните артерии, който може да предизвика инфаркт.

"В изследването си установихме, че редовната консумация на повече от три чаши кафе дневно намалява риска от калцификация на коронарните съдове на хората, които никога не са пушили", казват авторите на изследването.

Кафето обаче не помага на пушачите.

Кафето - приятел или враг?

В предишно изследване учените установиха, че кафето помага за регулиране на други рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, като кръвното налягане и нивата на хомоцистеин - аминокиселина, свързана с консумацията на червено месо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    18 2 Отговор
    Кафето помагало,ама не и на пушачите...Ракията обаче помага на всички!...освен на въздържателите.
Новини по държави: