Last news in Fakti

7 Април, 2018 15:41 3 417 7

Безсмъртният диктатор чука на вратата

  • мъск-
  • изкуствен интелект-
  • човек
Безсмъртният диктатор чука на вратата - 1
Снимка: Shutterstock

Американският бизнесмен и президент на SpaceX и Tesla Илон Мъск е на мнение, че в бъдеще изкуственият интелект може да създаде „безсмъртния диктатор”. За това Мъск съобщава в новия си документален филм Do You Trust This Computer? (Вярвате ли на този компютър?). Развитието на изкуствен интелект в бъдеще може да доведе до това, че той под една или друга форма може да управлява света.

„Най-безопасното бъдеще, което мога да си представя, е това, в което бихме могли да демократизираме изкуствения интелект. В противен случай ако една компания или група хора успеят да разработят суперинтелект, те ще имат възможност да завоюват света”, казва Мъск. Той допълва, че човекът-диктатор рано или късно умира. При изкуствения интелект на практика той живее вечно. Изкуственият интелект дори не трябва да е „лош”, за да унищожи света. „Ако той има някаква цел и човечеството му се изпречи на пътя, той ще го унищожи без да се замисли”, обяснява Мъск.

Това не е първият път, в който предприемачът споделя опасенията си за това до какво може да доведе изкуственият интелект. Според него съперничеството между компаниите в тази област може да предизвика дори Трета световна война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    34 3 Отговор
    Напълно съм съгласен с Мъск,даже съм сигурен на 100%,че краварите се опитват да създадат изкуствен интелект за военни цели.
  • 2 Козел

    11 2 Отговор
    Доган ще го прецака.....нема страшно
  • 3 Тиквеник

    10 2 Отговор
    Не гниеща тиква. Това ще е върха, а дали ще му подобрят съжденията, че сега много му куцат.
  • 4 Secret Alliance

    4 0 Отговор
    Космическо Разкриване - Заплахата от изкуствения интелект
    https://www.vbox7.com/play:9c6237deec
  • 5 Eee

    1 14 Отговор
    И тоя е изперкал напълно завалията!
  • 6 Spec b

    11 0 Отговор
    В момента в който не дай си боже на 100% рационална машина и се делегират права за решение на човешки съдбии, оръжия инфраструктура и комуникация сме до там...;)
    В щатите а и в европа вече функционират софтуери с алгоритми които "преценяват" до колко даден човек е "стока" за кредит, конкретна позиция в фирма/корпорация и други... Така, че чичко Мъск на който иначе не съм фен е много прав за тези неща...
  • 7 Xaxa

    11 0 Отговор
    Изкуствения интелект би бил най-добрият , некорумпиран, безпристрастен и продуктивен политик, ако попадне в подходящи ръце. Обаче, ако попадне в ръцете на зли хора, като 99% от днешните политици, тогава народите по света ще започнат масово да се самоубиват, защото живота им ще стане толкова лош, че днешните политически извращения ще им се струват като Chill Out мелодия. За жалост с пълна сила си върви към попадането на изкуствения интелект в много зли ръце