Last news in Fakti

8 Април, 2018 10:37 2 308 0

Президентът беглец се предаде

  • бразилия-
  • президент-
  • дилма русеф-
  • луиз инасиу лула да силва

Бившият бразилски държавен глава Лула да Силва пристигна в затвора, където ще излежава 12-годишна присъда

Президентът беглец се предаде - 1
Снимка: БТА/АР

Бившият бразилски президент, 72-годишният Луиз Инасиу Лула да Силва пристигна късно снощи в затвора в Южна Бразилия, където ще излежава 12-годишна присъда за корупция.

Той беше транспортиран с малък самолет до град Куритиба, след като се предаде на полицията в Сао Пауло в 21,30 ч. по Гринуич и с хеликоптер беше конвоиран до летище Конгоняс. Задържането му сложи край на двудневна драма, след като той първоначално отказа да се подчини на заповедта за арест, издадена от съдия Сержиу Моро.

Случаят раздели страната, отбелязва ДПА. Привържениците на Лула смятат съдебното преследване срещу него за заговор с цел да осуети участието му в президентските избори на 7 октомври, които се очакваше да спечели с лекота, а противниците му твърдят, че изпращането му в затвора ще засили борбата с корупцията и безнаказаността. Неговата Работническа партия е заявила, че той все още е неин кандидат, макар да се смята, че електоралният съд ще му забрани да участва. Решението се очаква през август.

Няколко демонстрации в подкрепа на Лула и против него имаше през вчерашния ден в цялата страна. При излитането на хеликоптера, който трябваше да го отведе до летище Конганяс, негови противници крещяха: "Върви по дяволите, ти открадна нашите пари!, предаде ДПА. В Куритиба полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу ареста на политика. Според властите се опитали да нахлуят в местното управление на федералната полиция, където е оборудвана килията, в която бившият президент започна да излежава наказанието, предаде ТАСС.

Лула беше признат през юли м. г. за виновен в корупция и пране на пари във връзка с реновирането на плажна вила, която планирал да купи. Ремонтът бил платен от компания, търсеща контакт с държавния петролен гигант Петробраз. Съдия Моро осъди Лула на девет и половина години затвор, а апелативен съд повиши присъдата на 12 години и един месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: