Last news in Fakti

10 Април, 2018 07:41 1 764 0

Колумбийски бунтовник се оказа... наркобарон

  • колумбия-
  • фарк-
  • хесус сантрич

САЩ са поискали екстрадирането на Сеуис Ернандес, известен още като Хесус Сантрич

Колумбийски бунтовник се оказа... наркобарон - 1
Снимки: БТА/АР

Бивш лидер на колумбийската бунтовническа група ФАРК беше арестуван по подозрение в заговор за трафик на големи количества кокаин към САЩ, предадоха световните агенции.

САЩ са поискали екстрадирането на Сеуис Ернандес, известен още като Хесус Сантрич.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос заяви, че няма да се поколебае да подпише заповедта за екстрадиция, ако получи съдебен процес и има убедителни доказателства срещу него.

Слепият бунтовнически лидер беше арестуван в резиденцията си в Богота. Смята се, че той и трима съучастници са планирали да внесат в САЩ няколко тона кокаин, чиято стойност на едро е достигала 15 милиона долара. Те са се похвалили, че разполагат с достъп до лаборатории за производство на наркотика и регистрирани в САЩ самолети, с които да го доставят.

Според условията на подписаното през 2016 г. мирно споразумение партията, която стана наследничка на ФАРК, трябва да получи най-малко 10 места в парламента. Едно от тях беше запазено за Сантрич. ФАРК обвини правителството, че се опитва да саботира мирния процес.

Колумбийски бунтовник се оказа... наркобарон

Според същото споразумение бунтовниците слагат оръжие и признават деянията си, но получават амнистия за тях. Те обаче нямат имунитет за деяния, извършени след подписването на споразумението през декември 2016 година.

В продължение на години движението се издържаше с "военен данък" върху трафика на кокаин през контролираната от него територия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА