Last news in Fakti

11 Април, 2018 09:38 1 518 5

Нова бежанска вълна в Егейско море

  • егейско море-
  • вълна-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • лесбос

Все повече лодки с бежанци тръгват на север

Нова бежанска вълна в Егейско море - 1
Снимка: Shutterstock

Нарастващото напрежение в гръцко-турските отношения в съчетание с ескалацията на войната в Сирия водят до увеличаване на бежанската вълна към гръцките острови в Егейско море, алармира атинският в. "Вима".

Изданието цитира източници от островните власти, които твърдят, че само през последните дни от турското крайбрежия към гръцките острови и най-вече към северната част на Егейско море потеглят все повече лодки с бежанци и мигранти, което създава впечатлението, че сме изправени пред нов бум на бежанци в района.

Според същите източници ежедневно от турския бряг пристигали около 30 до 35 лодки, явление, което отдавна не е било наблюдавано. Показателен за нарастването на бежанската вълна е фактът, че само в лагера Мория на остров Лесбос в последните дни броят на бежанците се утроил.

Миналата година по това време бежанците и мигрантите са наброявали 2 400, а сега възлизали на 6 280, което надхвърля възможностите на приемните центрове, съобщи БНТ.

Представители на властите, цитирани от вестника, са убедени, че след срещата ЕС-Турция във Варна ситуацията с бежанците се е влошила. Те се опасяват, че ако не бъде спряна растящата бежанска вълна, през летния сезон ще възникнат изключителни трудности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2018

    17 4 Отговор
    Каквото повикало такова се обадило.
  • 2 Джанго

    13 6 Отговор
    Моментално да се спрат всякакви пари за Турция и по европейската граница с Турция да се разположат германски и австрийски войски.
  • 3 Ердогн

    10 3 Отговор
    Сега да видим кон боб яде ли?
  • 4 Гост

    8 1 Отговор
    Войната в Ирак и Сирия вече приключва, а тази бежанска криза всъщност вече си е инвазия.
  • 5 Глупак

    1 0 Отговор
    Не , че турците нас много ни обичат….
    НО ЗАТВОРИМ ЛИ ГРАНИЦАТА ЗА ТУРСКИ КАМИОНИ, ТУРЦИЯ ЩЕ ФАЛИРА