Last news in Fakti

11 Април, 2018 17:49 2 313 1

Присъда! 10 години затвор за Шешел

  • воислав шешел-
  • югославия-
  • хага-
  • трибунал

Лидерът на сръбските радикали обяви, че не се интересува от присъдата и от трибунала

Присъда! 10 години затвор за Шешел - 1
Снимки: БТА/АР

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм, създаден да довърши делата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, осъди днес сръбския ултранационалист Воислав Шешел на 10 години затвор по обвинения за военни престъпления, предаде АР.

Лидерът на Сръбската радикална партия Шешел, обвинен от Международния трибунал в Хага в гонения, убийства и мъчения по време на войните в бивша Югославия, бе оправдан през 2016 г.
Тъй като Шешел вече е бил в затвора около 11 години, преди да се върне в Белград през 2014 г., на практика новата присъда няма да го засегне.

"Не ме е грижа за присъдата. Сега ще отида и ще си подремна", каза Шешел преди прочитането на съдебното решение.

В новата присъда Шешел е намерен за виновен за изселване и подтикване към изселване на несръбско население в Хърватия, Босна и Херцеговина и Сърбия по време на войните през 90-те години, посочва ДПА.

Шешел, който бе освободен от Международния трибунал за лечение от рак, каза по-рано, че не се интересува от присъдата и от трибунала. Днес той не присъства в съдебната зала при прочитането на новата присъда.

Присъда! 10 години затвор за Шешел

В коментар за ТАСС Шешел каза, че присъдата "противоречи на англосаксонското право", тъй като не може да се произнесе осъдителна присъда след оправдателната.

"Можеха или да потвърдят първоначалната присъда, или да я отменят и да върнат делото за за преразглеждане", каза Шешел, като добави, че ще разгледа възможността за обжалването й.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шешел

    1 0 Отговор
    Мош ваш мой карандаш
Новини по държави: