Last news in Fakti

13 Април, 2018 08:19 1 439 3

Скандали и оставки около Нобеловите награди

  • нобелова награда-
  • сара даниус

Ръководителят на Шведската академия, която присъжда Нобелите за литература, се оттегли

Скандали и оставки около Нобеловите награди - 1
Снимки: БТА/АР

Сара Даниус, пожизнен секретар на Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, подаде оставка след вътрешна криза в престижната институция, предаде АР.

Даниус обяви решението си днес след тричасово заседание на членовете на академията, чието доверие тя каза, че е загубила, но не отговори на въпроса дали на заседанието е имало гласуване за оттеглянето й. "Волята на академията е да напусна поста на пожизнен секретар. Оттеглям се от своето кресло номер 7. Решението ми влиза в сила незабавно", каза Даниус.

През ноември в. "Дагенс Нюхетер" публикува свидетелства на 18 жени, които пострадали от сексуално насилие или тормоз от мъж с френски произход, женен за една от членовете на академията - поетесата и драматург Катарина Фростенсон. Той получавал субсидии за управляван от него културен център за изложби и пърформанси в Стокхолм. Академията започнала вътрешно разследване и наела адвокатска кантора, но заключенията й не са известни,тъй като академиците са длъжни да пазят пълна дискретност. Въпреки това академията, която е на пряко подчинение на монарха, бе опетнена от скандала.

56-годишната Даниус, специалист по история на литературата и преподавател в Стокхолмския университет, през 2015 г. стана първата жена, заела поста пожизнен секретар на Шведската академия. Тя каза, че кризата в академията сериозно се е отразила върху Нобеловите награди. Управителният съвет на Нобеловата фондация обвини Шведската академия, че е опетнила престижа на Нобеловите награди.

Академиците са пожизнени и по правило не могат да подават оставка, но могат да овакантят креслата си. От 18-те членове на академията сега са активни 11.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един там

    18 0 Отговор
    Нобел предполагам се върти в гроба, като вентилатор, ако вижда какво се случва с благородното му дело и на какви хора се раздават наградите. Само ми стига да си спомня наградата за мир дадена на Обама, за да ми стане ясно, че първоначалната идея е опорочена.

    Коментиран от #2

  • 2 Шляхтиц

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "един там":

    Моите поздравления и почитания!!!!!!
  • 3 Юююбряяяяя

    0 0 Отговор
    Нобеловата награда за глупост се печели от българския парламент!
Новини по държави: