16 Април, 2018 18:29 25 021 7

13-годишен откри легендарно съкровище

  • 13-годишен-
  • съкровище-
  • харалд i синезъб

Находката се свързва с датския крал Харалд I Синезъб

13-годишно момче и археолог – аматьор откриха легендарно съкровище в Дания, съобщи ДПА.

Лука Малашниченко и неговият учител Ренеш Шьон са търсели съкровище с металотърсачи в района на остров Рюген. Те са се натъкнали на находка, за която първоначално смятали, че е обикновен алуминий. В последствие разбрали, че става въпрос за чисто сребро.

Бързо след това се е активизирала регионалната археологическа служба и е започнала разкопки в района. Открити са украшения, скъпоценности и около 600 монети. Смята се, че съкровището е свързано с датския крал Харалд I Синезъб. Той е управлявал между 958 и 986 г. Известен е с това, че е разпространил християнството в Дания.

Смята се, че това е най-голямото съкровище, свързано с краля, откривано в южната част на Балтийско море. Смята се, че то може да има голяма важност.

100 от монетите се свързват с управлението на Синезъб. Все пак има и по-стари монети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    11 18 Отговор
    Иманярството в БГ е незаконна дейност и се носи наказателна отговорност.Тия в кой век живеят и как са ги оставили да шетат с металотърсачи?

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Диди

    18 4 Отговор
    Остров Рюген не се намира в Дания,а в Германия,на Източно море.Момчето,което е открило съкровището е германец и т.н.
  • 3 Христо

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Ако не знаеш само да те светна... В много цивилизовани държави можеш спокойно да си шеташ с детектора, а каквото намериш се предава на държавата, която ти заплаща някакъв процент от стойноста на намереното. Така хем ти си чешеш крастата, правиш си лев, хем всичко си остава в държавата. Не е като при нас да се криеш, да крадеш, да крадат и археолозите.

    Коментиран от #6

  • 4 ЦЕЗАР

    11 1 Отговор
    Защо има магазини който продават металдетектори и то на лизинг с банков кредит, като може някой стражар да ти го вземе на сред полето?
  • 5 Кокориго

    15 1 Отговор
    От такива промери си личи колко е болно нашето законодателство! Точо човек туък щеше, да бъде престъпник, а там е герой! Парадокс! Да живее МАФИЯТА-ДЪРЖАВА!
    Проклети да сте!!!
  • 6 Диди

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Христо":

    Написаното от вас е правилно. Който не иска да го разбира,негова работа. В горният пост съм писала,че остров Рюген се намира в Германия и там е открито съкровището. Тези,които са писали ,,минуси,,са необективни и игнорират истината.
  • 7 Да бе да

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    В България от доста време има легален металдетект клуб.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания