17 Април, 2018 15:07 1 272 6

Калфин сред фаворитите за шеф на ОЛАФ

  • олаф-
  • ивайло калфин

Финалното решение ще бъде взето от Европейската комисия, а ЕП и Съветът на ЕС трябва да отправят своите решаващи препоръки

Ивайло Калфин е един от двамата фаворити за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).
Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП) класира на първо място избраника на Европейската народна партия (ЕНП) финландеца Виле Итала с 13 гласа, а на второ е Калфин - с 11 гласа. Двамата стигат до последната фаза на конкурса, като първоначално кандидатите бяха 70. Европейският съюз търси наследник за позицията на досегашния шеф на ОЛАФ Джовани Кеслер.

В интервю за Mediapool Ивайло Калфин каза, че всичко трябва да стане ясно до края на април. Той е бивш член на Европарламента от групата на социалистите и демократите и разчита на тяхната подкрепа, както и на подкрепата на българското правителство.

Калфин е и експредседател на комисията за бюджетен контрол в ЕП, както и бивш вицепремиер и социален министър във второто правителство на Бойко Борисов като представител на подкрепящата го в началото партия АБВ.

Той заяви, че има по-добра експертиза от своя конкурент - бивш министър на вътрешните работи на Финландия, заради по-големия си опит при контролиране бюджета на европейските институции.

Калфин уточни, че преди време е говорил с българския премиер за участието си в конкурса, а Борисов "откликнал позитивно" на намерението му да заеме този престижен пост в ЕС. Според него подкрепата на Борисов би помогнала много, но не знае доколко премиерът ще се ангажира с въпроса, предвид принадлежността на ГЕРБ към ЕНП, която подкрепя другия кандидат. Калфин обаче смята, че представителят на ГЕРБ в комисията на ЕП е гласувал за финландеца.

По думите на Калфин Борисов би имал и много силен политически аргумент, за да подкрепи друг българин за позицията в ОЛАФ – с напускането на Кристалина Георгиева България загуби вицепрезидентското място в ЕК и получи доста по-периферна роля в изпълнителната власт на ЕС.

"Това е голям шанс за България да докаже, че може да върши работа - като българин поеме отговорността и се справи в област, в която нашата страна има лош имидж – финансовите измами. Трябва да докажем, че и ние можем да си вършим добре работата", каза Калфин.

Финалното решение ще бъде взето от Европейската комисия, а ЕП и Съветът на ЕС трябва да отправят своите решаващи препоръки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 968

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Е(O)вропейската с(Л)лужба за б(А)орба с и(Ф)змамите (ОЛАФ)
  • 2 Стефан

    5 0 Отговор
    Човек не може да не възкликне: - Боже мой господи!?!
  • 3 Иванов

    4 1 Отговор
    И с какво е фаворит? С това, че е еврейн ли? После защо Европа загивала?! Ето, заради такива като този загива!
  • 4 Борис

    4 1 Отговор
    Български политик шеф на европейска служба за борба с корупцията!!!!!!😅😅😅😅
  • 5 Uflaf

    1 0 Отговор
    Този господин няма ли да спре все да е наместен някъде ? Един и същ на всякъде. Незаменим и до поне 130 годишна възраст
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.