19 Април, 2018 17:13 4 633 8

Решено! Куба има нов президент и той не е Кастро (СНИМКИ)

  • куба-
  • раул кастро-
  • мигел диас-канел

В Хавана ще работи държавен глава, различен от Кастро, за пръв път от 1959-а година

Решено! Куба има нов президент и той не е Кастро (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Кубинският парламент избра Мигел Диас-Канел за нов президент на страната, което сложи край на близо 60-годишното управление на братята Кастро, предаде Reuters.

Вчера Диас-Канел бе посочен като единствен кандидат да замени Раул Кастро на поста председател на Държавния съвет. Резултатът от гласуването бе обявен днес.

За 57-годишния цивилен, който досега беше първи заместник-председател на Държавния съвет, са гласували 603 от 604 депутати, потвърди пред парламента председателката на Централната избирателна комисия Алина Балсейро.

Информацията вече бе съобщена малко по-рано от държавните медии.

Решено! Куба има нов президент и той не е Кастро (СНИМКИ)

Диас-Канел бе избран за заместник на Раул Кастро през 2013 година. Издигнал се постепенно в системата, той обикновено запазваше дискретност и не привличаше голямо внимание в сравнение с 86-годишния президент. Новият кубински президент ще трябва да извърши исторически преход след близо 60-годишното управление на братята Раул и Фидел Кастро. По време на революцията от 1959 г. Диас-Канел още не е бил роден.

Решено! Куба има нов президент и той не е Кастро (СНИМКИ)

Постът първи заместник-председател на Държавния съвет, втори по значимост в страната, ще заеме Салвадор Валдес Меса, 72-годишен синдикален лидер и високопоставен кадър на управляващата Кубинска комунистическа партия. Общо в 31-членният Държавен съвет на Куба ще бъдат включени 13 нови лица, както се очакваше.

След революцията от 1959 г. до 2006 г. Куба беше управлявана от Фидел Кастро, който успя да устои на враждебността на Съединените щати въпреки разпадането на Съветския съюз. След като пое властта от брат си, Раул Кастро започна поредица от някога немислими реформи, като отварянето на икономиката за частна инициатива и сближаването със САЩ.

Досегашният кубински президент ще запази функциите си на генерален секретар на влиятелната комунистическа партия до 2021 г., когато трябва да бъде на 90 години.

Решено! Куба има нов президент и той не е Кастро (СНИМКИ)

Очаква се през идните дни да бъдат назначени министрите в новото правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прометей

    8 6 Отговор
    Това трябва да е някакъв вид повод за празник на всите 72полови ли!?!?......или може би нова надеждичка за “дерЬмократизиране“ на Куба...........

    МИ нема да стане........
  • 2 Чегевара

    11 2 Отговор
    Вива Мегел !Вива Куба! Ураааааа!
  • 3 Бог

    6 7 Отговор
    Ама кубинският парламент ли го избра или американският ?
  • 4 onq s konq

    7 10 Отговор
    Еса е момента руснаците да го припознаят и да получат официална "покана за защита на властта" като в Сирия.И не е необходимо да имат 2 бази в Куба като в Сирия-и 1 е достатъчна,ама ГОЛЯМА и най-вече ЯДРЕНА!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 За незнаещите

    0 1 Отговор
    И този,като Фидел е агент и на руснаците и на американците......(РАЗБИРАЙТЕ-ЕВРЕИТЕ)
  • 7 гост

    1 1 Отговор
    препоръчвам на всички соросоиди да отидат на екскурзия в Куба и да видят как хората, въпреки икономическото ембарго, живеят спокойни и щастливи (макар и бедни). Съвсем скоро бях там - няма го озлоблението за всеки долар, няма експотация, хората са усмихнати и купона е нон-стоп нявсякъде.
  • 8 Най демократична държава в света

    1 0 Отговор
    Как парламентът ще избере президент??? А не трябвали кубинският народ??? Демек после брат му, жена му , децата му , внуците му правнуците му......... Много харесвам куба, даже искам да ида на почивка защото само там можем да си позволим. С 20 $ заплата кубински стандарт за нас е рай с моите 100 € ихууууууууу.
    Но прекалено комунизъм , стагнация няма бъдеще куба. Повече свобода в туризма би било супер за тази държава.