21 Април, 2018 19:02 2 309 14

Европа е щастлива от решението на Ким Чен-ун

  • северна корея-
  • ес-
  • ким чен-ун-
  • федерика могерини

ЕС вижда хода като положителна стъпка

Европа е щастлива от решението на Ким Чен-ун - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейският съюз приветства днес "позитивния и дългоочакван етап", след като севернокорейският ръководител Ким Чен-ун заяви, че спира ядрените опити и изпитанията на балистични ракети, извършвани от Пхенян.

Изявлението му, приветствано също от Вашингтон и Пекин, изразява стремежа на Пхенян "да спазва международните си ангажименти", по-специално да изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, посочва в комюнике първият дипломат на ЕС Федерика Могерини. Тя изразява надежда предстоящите срещи между ръководителите на САЩ, Северна и Южна Корея да доведат до "допълнителни, конкретни резултати".

Великобритания заяви днес, че плановете на Северна Корея да спре ядрените изпитания ще бъде положителна стъпка. В комюнике британското правителство изрази надежда, че това е израз на добра воля, предаде Ройтерс.

Продължаваме да сме ангажирани да работим с нашите международни партньори за постигането по мирен начин на нашата цел - пълно, подлежащо на проверки и необратимо премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров, се допълва в комюникето на британското правителство, съобщи БНТ.

Ким Чен-ун направи изявлението си по-малко от седмица преди насрочения му разговор с южнокорейския президент Мун Дже-ин, който изглежда ще предшества историческата среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, очаквана по принцип в началото на юни.

ЕС е наложил санкции на КНДР във връзка с ядрената и ракетната й програма, но от 2001 г. поддържа дипломатически връзки с Пхенян, както и повечето страни членки, напомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 657

    6 5 Отговор
    един по един лудните се оправят
    ердоган да видим кога..
  • 2 Ор...

    8 5 Отговор
    То навремето Кадафи спря разработката на ядрено оръжие и видяхме как му се отблагодариха с кол в ....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    6 4 Отговор
    Да внимава дебелия кореец да не го извъртят. Уж приятели и да му изтряскат някоя революция да го свалят. Да не забравя с какви хора си има работа. Видяха, че със сила не става и сега ще го връткат с номера. То тва сме го виждали неведнъж
  • 5 Ким до Гост

    3 3 Отговор
    "умните икрасивите"сороси са са способни по за50s да направят всичко!!! Мама им гладни кучета поздравявам!!! СлаваРОССОИ!!!! гербери ...ниииии!!!!!
  • 6 jambazina

    5 1 Отговор
    Ким играе луд, но не е тъп, васал е на Китай и прави каквото те му кажат, но със сигурност няма да се разоръжи.
  • 7 патриотъ

    4 2 Отговор
    Ким ако се разоръжи,си подписва смъртната присъда и се надявам,че не е толкова глупав.Американците не можаха нищо да му направят и ще се опитат с хитрости и подлости.Те са най-големите фарисеи на тоя свят!
  • 8 onq s konq

    3 0 Отговор
    Очаквах всичко от Ким-ДОРИ И ЧЕ ЩЕ ГРЪМНЕ СРЕЩУ АМЕРИКА.Но ДА ОЩАСТЛИВИ ЕВРОПА?...направо не ми го побира фантазията!
  • 9 дядо Пижо

    1 1 Отговор
    Голям гявол се оказа тоя Ким. Направи си бомбите, направи и носителите, накара рижия да клекне и сега вече ще поставя условия. Сваляне на санкции и "голямо приятелство".
  • 10 shopo

    1 0 Отговор
    Европа само гледа отстрани и коментира. Тъжно
  • 11 Румяна Костова

    1 2 Отговор
    Тръмп ще си запише този мирен обрат на своя сметка,а истинската работа са свършили Китай и Южна Корея.

    Коментиран от #12

  • 12 Тоягата

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Румяна Костова":

    Да така е работата е на Китай Южна Корея но да не забравяме че дядо Тръмп още преди да го изберат говореше че Китай имат желание могат да помогнат в случая. Явно при управлението на Тръмп китайците са добили желание С две думи договорили са го... Единият няма да се връща фирмите и работата в Америка другия пък няма да правим тестове с ядрени пушки Ето ти и агнето цяло и вълкът Сит
  • 13 Ford Prefect

    1 2 Отговор
    Европа е щастлива, но рубларастите пикаят газ от яд. :)
  • 14 Юююбряяяяя

    0 0 Отговор
    Явно се е сепнал.. Корейците вече са толкова гладни че със сигурност какъвто е закръглен го гледат на кръв дето мине.