21 Април, 2018 20:00 2 038 11

Кървав протест в Никарагуа

  • никарагуа-
  • протест-
  • кървав-
  • жертви

Жертви и ранени

Кървав протест в Никарагуа - 1
Снимка: БТА/ AP

Най-малко десет души са убити при протести в Никарагуа срещу промени в системата за социално осигуряване, съобщи в петък вицепрезидентката Росарио Мурильо, като изтъкна стремежа на кабинета да поднови диалога, предаде БТА.

Мурильо нарече демонстрациите „размирици“, организирани от хора, целящи „да разрушат мира и хармонията“, съобщи АФП. По-рано Ройтерс съобщи за най-малко трима загинали, като се позова на Червения кръст, предаде БНР.

Близо 80 са ранените по време на тези протести - най-бурните, откакто Даниел Ортега пое властта в страната преди 11 години, отбелязва АФП. Според Комитета за защита на журналистите с централа в Ню Йорк сред пострадалите има най-малко деветима журналисти. Ройтерс посочва, че насилието, водещо до жертви, засилва натиска върху лявото правителство.

В Никарагуа вчера имаше протести за трети пореден ден срещу реформи, които увеличават осигурителните вноски на работодателите и работещите, намалявайки пенсиите. Според Мурильо правителството е готово да обсъди тези мерки и днес президентът Даниел Ортега се очаква официално да заяви, че „диалогът остава открит“ и „всички теми са на масата“.

Лидерът на основното работодателско сдружение Хосе Агери призова по-рано да се избегнат "по-нататъшни кръвопролития" и да се подновят дискусиите. Същевременно той подкрепи демонстрантите, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 KOREKTOR

    13 3 Отговор
    Ей , няма да мирясат тези краварски дяволски изчадия докато не съсипят Земята.

    ВАМПИРИ !!!

    НЕ СЕ НАСМУКАХА НА ЧОВЕШКА КРЪВ !
  • 3 патриотъ

    8 2 Отговор
    Изчадието на Ада,Ротшилд и неговия слуга Сорос си намериха нова жертва!Тя всъщност не е нова,а поизоставена стара,защото помним какви баталии имаше на времето около Никарагуа.Американските лешояди не успяха в Сирия нищо да направят,сега преместиха отровата си другаде.Вече стана ясно на всички честни хора по света,че докато Америка не бъде унищожена,войните няма да спрат!
  • 4 Гошо

    3 0 Отговор
    Убеден съм, че има предварително подготвен план с американски почерк за създаване на среда на терор за да се нанесе удар на управляващите в Никарагуа. Въпросните реформи в системата за държавно обществено осигуряване предизвикаха цивилни вълнения, които понастоящем използват смесени групи за да внесат елемент на хаос и паника сред населението. Конфликтите с полицейските единици не са спрели през последните четири дни. Отправят се провокации към армията - ясно защо. В няколко града се извършват палежи на значима обществена собственост и кражби на частни търговски обекти. Много прилича на начина, по който се развиваха бунтовете в Египет, през февруари 2011 г. Определени американски кръгове виждат заплаха в намерението на малката латиноамериканска държава да се сдобие с междуокеански канал за съдове с размери над Пананамах с капитал, произхохдащ от китайски бизнесмени. Освен това, въпреки че не се произнасят официално САЩ не могат да преглъщат добрите взаимоотношения между Манагуа - Москва и това, че Русия изгради и започна да оперира към края на 2017 г. в никарагуанската столица една станция за следене и контрол на спътници от системата "Глонасс".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зигфрид

    0 3 Отговор
    Пак американците виновни за всичко .Ами на хората им намаляват пенсиите и им увеличават социалните осигуровки .И то не американците ,ами правителството им.
    Къде е тук Рокфелер или Сорос .Атавистичен антиамериканизъм.Слезте от клоните.
  • 7 Batman_1

    2 0 Отговор
    По-долу е поместен Google превод на малка извадка от статията "The Soviet Union fought the Cold War in Nicaragua. Now Putin’s Russia is back" на Joshua Partlow, публикувана на 08.04.2017г. в Washignton Post. Може да помогне да се разбере около каква реалност се случват "супер протестите" ...

    "... докато Венецуела почти се срина икономически и Куба подобри отношенията със Съединените щати, правителството на Ортега (президент на Никарагуа, моя бел.) се очерта като най-стабилният идеологически съюзник на Русия в полукълбото.

    "Най-ползотворните политически отношения, които Русия има и където е постигнала най-големия си напредък, са в Никарагуа", заяви Евън Елис, професор по латиноамерикански изследвания във Военен Американски колеж. Той и двама американски митничари бяха експулсирани от Никарагуа миналата година, като правителството заяви, че трябваше да бъде уведомен за тяхното присъствие.

    Никарагуанските експерти по сигурността смятат, че Русия има около 250 военни кадри в страната.

    Хоакин Суарез, председател на комисията по външни работи на парламента на Никарагуа и съюзник на "Ортега", заяви в интервю, че отношенията с Русия са естественото израстване на връзките, развити през 80-те години. Той отхвърли тези, които се тревожат за "несъществуващите военни заплахи".

    - Погледни размирението с руските танкове - каза Суарез. - И нищо не се случи. Казаха, че ще дойде война, когато тези танкове пристигнаха (преди около две години Русия продаде 50
  • 8 Batman_2

    2 0 Отговор
    ... танка Т-72Б; моя бел.)

    Сегашните и бившите представители на САЩ имат различни теории за намеренията на Путин в Латинска Америка. Някои смятат руските военни действия за отговор на администрацията на Обама, изпратила повече американски войски и оръжия до страните от НАТО в Централна и Източна Европа. Други се безпокоят, че Русия може да се стреми към амбициозни шпионски цели, като например засичането на интернет трафика в оптичния кабел ARCOS_1, който минава от Маями по крайбрежието на Карибите в Централна Америка. Спекулациите са, че новият руски сателитна станция на устието на кратера Лагуна де Нехапа (в Манагуа; моя бел.) ще бъде шпионски уред, въпреки че представители на Никарагуа заявиха, че ще бъдат използвани за GLONASS, руският еквивалент на GPS.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Batman_5

    0 0 Отговор
    Как это будет. Русские танки на защите Никарагуанского канала от "зелёных"
    Виктор Мараховский - Текст скопирован с сайта Nalin.Ru.

    ... А "зелёные" — усиленными темпами беспокоются за ягуаров, обитающих в принципе от Мексики до Аргентины — но особенно сильно подвергающихся угрозе непосредственно в районе будущего канала.

    ...Пока что всё не выходит за рамки информационной войны. Однако с учётом того, что в США в любой момент могут взять верх очередные "ястребы", а от проведения даже провальных военных авантюр Америка в принципе не воздерживается (это "отсутствие тормозов" вызвано в первую очередь традиционной географической изоляцией Штатов), — Никарагуа в любой момент может оказаться перед перспективой вторжения очередных "хорошо вооружённых борцов за свободу".