23 Април, 2018 19:30 1 948 7

ООН: Северна Корея започна ядрено разоръжаване

  • северна корея-
  • ядрено разоръжаване-
  • оон-
  • антониу гутериш
ООН: Северна Корея започна ядрено разоръжаване - 1
Снимки: БТА/АР

Ядреното разоръжаване на Корейския полуостров е станало възможно на първо място благодарение на единството на Съвета за сигурност по въпроса, а не само заради усилията на отделни страни, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на пресконференция в Стокхолм, предаде ТАСС.

Това, че Съветът за сигурност успя да приеме редица много силни и действени санкции, оказа силно въздействие и в определена степен принуди КНДР да разбере, че трябва да започне диалог с международната общност, особено с Южна Корея и САЩ, заяви генералният секретар.

Гутериш пристигна в Стокхолм след неформалната среща на Съвета за сигурност в Бакокра, Южна Швеция, която обсъди миротворческите операции на ООН и ситуацията в Сирия.

По думите на генералния секретар всички членове на Съвета за сигурност на ООН са били единодушни, че за Сирия съществува само "политическо решение в рамките на процес под ръководството на ООН" и че трябва да се направи много повече за решаването на хуманитарната ситуация. Основен препъникамък обаче е било създаването на механизъм за разследване на химическите атаки в Сирия.

ООН: Северна Корея започна ядрено разоръжаване

Гутериш изрази надежда, че Съветът за сигурност ще успе да се споразумее за създаването на такъв механизъм.

"Вярвам, че въпреки многото аспекти, по които страните имат различни становища, има и много основания да се предполага, съдейки по опита на миналото, че е възможно да се намери решение. Искрено се надявам, че това ще стане и че страните ще положат усилия в тази насока", отбеляза той.

"Досега нямаше никаква възможност да постигнем съгласие по механизма за посочване на отговорността. След много откровени дискусии се договорихме да започнем консултации, за да видим може ли преодолеем разногласията", поясни Гутериш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Мишо

    0 4 Отговор
    връща ги на собственика
    явно са били под наем и съдейки по липсата на паника в съседните 2 ядренни държави явно са били дадени БЕЗ КОДОВЕТЕ за главите
    и с разрешение да изстрелят 1-2 от по старите
    СКЪД и Фрок и китайските им екриваленти
    поне ми изглеждаха 1 към 1 с наще дет бяха скъдове
    само надписите сменени с пампайски
  • 2 jambazina

    6 3 Отговор
    Задава се нова мощна държава на хоризонта - ядрено въоръжена обединена Корея
  • 3 Бат Мишо

    0 2 Отговор
    по скоростта с която се появиха и изчезват и общата граница с русия и китай
    НЯМА ОТКЪДЕ ДРУГАДЕ ДА СА С ТУЙ ЕМБАРГО
  • 4 Borislav Popov

    3 3 Отговор
    Какво разоръжаване - какви пет лева ? Почнахте да приказвате врели некипели. На срещата единственото което ще се обсъжда е мирният договор. СКорея и сащ дефакто още са във война !
  • 5 Барчо

    10 1 Отговор
    Ще обясните ли понятието "ядрено разоръжаване", моля???? Щото човека на СК друго казва за това понятие. "Вече имаме ядрено оръжие да унищожи част от кравария, чест от европия, част от друг свят. Ще оставим ядреното си въоръжение такова каквото е сега и няма да развиваме ядреното си въоръжение на друго ниво, щото това е достатъчно. Ще употребиме ядрено оръжие в случай на: това, това, това и това." А за понятието разоръжаване разбирам нещо друго. Кото имаме 100 ракети ядрени и ги унищожаваме. И вече няма да имаме нито една. Демек сме с изути гащи.
  • 6 Кики

    7 1 Отговор
    Санкциите били действали... ама на Ким ракетите още са тук! И да не мислите, че Ким ей така ще ги махне, щото са му казали? Така яко ще ги цоца, че свят ще им се завие!
  • 7 КГБ

    2 0 Отговор
    Кимчо трябва да бъде вечно балгодарен на китай и ссср
Новини по държави: