Last news in Fakti

24 Април, 2018 10:27 990 5

Ердоган е спокоен преди изборите

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • избори-
  • мерал акшенер

Държавният глава има преднина от четири пункта пред Мерал Акшенер на балотажа на президентския вот 

Ердоган е спокоен преди изборите - 1
Снимки: БТА/АР

Проучване на социологическа агенция "Гезиджи" прогнозира разлика от по-малко от четири процентни пункта между досегашния президент Реджеп Ердоган и лидера на "Добра партия" Мерал Акшенер на евентуален балотаж на президентските избори в Турция, съобщават медии в южната ни съседка.

Според най-новата анкета никой от кандидатите няма да успее да спечели над 50 на сто първия тур на изборите на 24 юни, което означава, че ще има и втори. Гезиджи прогнозира, че подкрепата за Ердоган на балотажа ще бъде от 45,6%, а тази за Акшенер - 41,8 процента.

В. "Сьозджу" помества резултатите от анкетата, осъществена на 14-15 април в 21 окръга на страната сред 3864 души.

Според проучването сред потенциалните кандидати на президентските избори в Турция на 24 юни най-голям процент подкрепа ще получи Ердоган - от 43,5 на сто. Другите евентуални кандидати се нареждат както следва: Мерал Акшенер - 18,6 процента, Ахмет Тюрк (прокюрдски политик) - 11,1 процента, Кемал Кълъчдароглу (лидер на основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия) - 9,7%, Илкер Башбуг (бивш началник на генералния щаб на армията) - 9,5 процента, Абдуллах Гюл (11-ият турски президент, предшественик на Ердоган) - 5,3%, Темел Карамоллаоглу (лидер на опозиционната Партия на щастието) - 1,5 процента.

Ердоган е спокоен преди изборите

На въпрос за коя партия ще гласувате на парламентарните избори 45,8 на сто казват, че това ще е управляващата Партия на справедливостта и развитието, 19,7% - Народнорепубликанската партия, 7 процента - Партията на националистическото действие, 16,3 процента - "Добра партия", 9,7 - прокюрдската Демократична партия на народите, която е на прага на 10-те процента, нужни за влизане в парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааааааааа

    3 0 Отговор
    Сигурно ще ги спечели.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Okoto na Jupiter

    2 1 Отговор
    Комшията пак бръкна в мозъка на федералният резерв!
  • 4 месара

    3 3 Отговор
    е как няма да е спокоен, та той вкара почти всички които са против него в затворите, като ги обвини че са терористи!

    Коментиран от #5

  • 5 Асаня

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "месара":

    Че и по най наглия начин тръби че е пример за демокрация.
Новини по държави: