Last news in Fakti

25 Април, 2018 07:24 2 657 14

В Армения: Революцията продължава

  • армения-
  • ереван-
  • никол пашинян-
  • серж саркисян

Водачът на опозицията призова привържениците си да възобновят протестите

В Армения: Революцията продължава - 1
Снимки: БТА/АР

Водачът на арменската опозиция Никол Пашинян призова привържениците си днес да подновят протестите, след като планираните за тази сутрин преговори с управляващата Републиканска партия бяха отменени, предаде Reuters.

Късно снощи Пашинян прикани симпатизантите си да възобновят демонстрациите в 11 часа днес, след като на страницата си във Facebook съобщи, че изпълняващият длъжността премиер Карен Карапетян е отказал планираните за сутринта преговори, посочва AFP.

В понеделник Серж Саркисян, който 10 години беше президент на страната, подаде оставка като премиер след продължили близо две седмици протести, предизвикани от обвинения, че е манипулирал конституцията, за да остане на власт.

"Ако са готови да обсъдим мирно предаване на властта, съм готов да се срещна с тях. Републиканската партия не може да остане на власт, тъй като народът е този, който спечели.

В Армения: Революцията продължава

"Републиканската партия мисли как да се възползва от оставката на Серж Саркисян и иска да остане на власт. Не можем да се съгласим представител на тази партия да бъде назначен за премиер и не можем да позволим тази корумпирана система да продължи да съществува", заяви Пашинян във видеопослание и призова поддръжниците си "да дойдат на площада и да довършат кадифената революция".

И.д. премиер Карапетян отговори в комюнике, че срещата е била отменена заради новите искания, поставени едностранно от Пашинян. Това не са преговори или диалог, а Пашинян, който следи целите, които си е набелязал, добави той. Карапетян каза, че е поискал от президента да организира нова среща в разширен формат с шефа на опозицията.

В Армения: Революцията продължава

Запитан на пресконференция в Ереван вчера дали е готов да поеме управлението на страната, Пашинян отвърна: "Ако народът ми поверява тази отговорност, аз съм готов да я поема".

Арменските депутати разполагат със седем дни от подаване на оставката на премиера да предложат нови кандидатури за поста, а гласуването може да се състои на 2 май.

Републиканската партия на Серж Саркисян разполага с 65 от общо 105 места в парламента.
Снощи Пашинян призова възможно най-скоро, до месец-два, да се свикат предсрочни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичоХ

    14 0 Отговор
    Яаа, то могло да има парламент и със 105 места!

    Коментиран от #8

  • 2 Гарабет Мамиян

    3 3 Отговор
    Арменска им работи.
  • 3 Kcaniba

    10 13 Отговор
    Давайте братя арменци изгонете руската сволоч от държавата си! Само и единствено тогава ще имате шанс за нормално развитие!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 НКВД

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Както тука нали? Супер е ЕС ни използват за лични интереси срешу Русия а ние междувременно станахме от ,,хубаво" 5милиона! ЕС= мизерия и двоен стандарт!
    ЕС= бяло робство!
    ЕС= скорости 2-3!
    ЕС= се отразява добре само на джоба на Б.Б Ц.Ц Д.П. В.Б.!!
    ЕС= анти БГ.интерес!
    ЕС= джендерия!

    Коментиран от #12

  • 5 Овен

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Колкото България се разви затова останахме най изостаналата и бедна държава и от близо 9 милиона напредваме към 4 милиона население хахахаааа...

    Коментиран от #7

  • 6 България за пример

    4 2 Отговор
    Значи, опозицията има 40 депутати, но има голям мерак да управлява? Защо ли ми се привиждат пак в мъглата фондациите на Сорос и компания?
  • 7 iQ-5

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Овен":

    Бих казал 3 милиона щото др.вече са мнозинства от тъмно черни българи и турци. говориме за етнически българи!
  • 8 Разни

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "чичоХ":

    И 105 са много 3 милиона души. В Холандия е 150, но за 16 милиона. Но не виждам в БГ истинска опозиционна партия, която да може да се противопостави на ГЕРБ, БСП и ДПС. Т.к. тези трите са взаимосвързани и не са опозиция един на друг.
  • 9 Българина

    4 3 Отговор
    Поредната акция финансирана от цру, типично за соросогадите е да практикуват соросоизъм, който е американската демокрация избори и протести докато не изберете агентите на цру, схемата работи вече 50 г
  • 10 CNN

    2 3 Отговор
    И ето на площада в Ереван са се събрали 10 милона арменци които иска САЩ и ЕС да им бъдат парньори!
  • 11 Kcaniba

    6 2 Отговор
    Тежка година за империята на злото, след неуспешния опит за метеж в черна гора,сега и Армения тръгва по пътя на свободата!
  • 12 Kcaniba

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "НКВД":

    Третотролов руска подлого, не давай България за пример. По време на СеСеСеРе-то бяхме едва ли не 16-та република заради продажни предатели като теб! И сега още не можем да се отървем от руските подлоги!!! За това сме на това дередже! Я дай пример с балтийските държави? Дай пример със Словения??? Чехия, Словакия, Полша... Не ти стиска нещо май?

    Коментиран от #13

  • 13 jfoxfk

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    Ами в балтийските държави е като у нас. Единствена Унгария е напред защото Вистор Орбан изгони ... чичко Сорос. И защо да не дава човекът за пример България? Ами нали ние тук живеем?!
  • 14 Меемфис

    0 0 Отговор
    Брей...никой не го иска великият съветски окупатор!
    Сайде Асад и нашите русофили лижaт череният зад ник на руската мечка.
    Скоро и Ким ще срита топките на Джуджагин!