Last news in Fakti

26 Април, 2018 10:26 3 066 25

Ердоган отново на нож с четвъртата власт

  • турция-
  • журналисти-
  • съд-
  • ердоган-
  • присъда-
  • джумхюриет

В Турция продължава да е в сила извънредното положение

Ердоган отново на нож с четвъртата власт - 1
Снимка: Shutterstock

Турският съд осъди група журналисти и служители, работещи в турски опозиционен вестник, по обвинения за тероризъм, предаде „Вашингтон поуст”. Това е пореден удар по свободата на словото в страната.

След опита за военен преврат през 2016 година в Турция беше обявено извънредно положение, което продължава и до днес. Западните страни обвиниха управляващите, в лицето на Реджеп Ердоган, в безпрецедентни арести.

Извънредното положение на практика развърза ръцете на силите на реда. 14 души, работещи за вестник „Джумхюриет”, получиха ефективни присъди. Те бяха арестувани в месеците след опита за военен метеж.

Анкара обвини живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на преврата и започна масова чистка. Под ударите на властта попаднаха лица, заподозрени за връзки с гюленистката организация „Фето”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краси

    19 12 Отговор
    Ние, имаме най-малкото прави да съдим Турция по свобода на словото, не тя е на 111място като нас.

    Коментиран от #2, #24

  • 2 Да да

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Краси":

    Споко,нека излезе новия доклад. Тогава ще се види кой на кое място е и не само по свобода на словото и печата!

    Коментиран от #3

  • 3 Краси

    23 7 Отговор

    До коментар #2 от "Да да":

    Не съм фен на Турция, но къкъвто и доклад да излезе все сме най-бедни,нещасни, депресирани, и др. за Турция да не берем грижи, защото нашата кошара не можем да оправим, тръгнали сме за хората да говорим..

    Коментиран от #4

  • 4 Българин

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Краси":

    От думите ти прозира обратното, че СИ фен на Турция! Дори по-лошо думите ти говорят, че сравняваш двете държави и искаш България да е като Турция. А това няма как да се случи. Няма как да се случи по много причини и те не са само политически. А Исторически, Религиозни (тука забравяш), на България се пречи! Пречи се всеки ден отвън! България не е държава със собствена политика, нито със собствено управление! Ето защо сравнението ѝ с Турция е неправилно и немислимо.

    Коментиран от #5, #22

  • 5 ХАСАН

    12 18 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    България е прекалено малка и слаба в международно отношение! Тя само може да изпълнява решения взети от други!Докато Турция може да бъде балансьор между Запада и Изтока,между Севера и Юга!..Може от регионален играч да се превърне в глобален и светът да бъде пл добро място за живеене!

    Коментиран от #20

  • 6 Morgoth

    15 1 Отговор
    Следващите стъпки са:
    - построяването на нов затвор където да бъдат пратени всички обвинени за участие е пуча
    - измислянето на слоган на затвора от сорта "труда ни прави свободни"
    - връщане на смъртното наказание и отварянето на газови камери

    Коментиран от #7

  • 7 ХАСАН

    8 14 Отговор

    До коментар #6 от "Morgoth":

    Много филми гледаш ,много пропаганда слушаш! Ердоган просто иска да бъде международен играч ,но великите сили не го искат...а им е трудно да се правят на Велики...Сащ,Русия ,Кииай..и се търси четвърти за карето!

    Коментиран от #16

  • 8 ХАСАН

    17 16 Отговор
    Турция е велика! Тя не само може да бъде балансьор между изтока и запада, но може и да е водеща сила във военно отношение! Трябва да се позволи на Турция да защитава всички страни на Балканите! Ето как примерно Турция въдвори мир в Сирия, като се разправи с кюрдите, изби ги всичките и сега в цялата област Арфин цари мир! Да е жив и здрав Ердоган и Аллах още дълги години да му дава здраве!

    Коментиран от #10

  • 9 ХАСАН

    13 20 Отговор
    Тъй като България няма армия, трябва да се позволи на Турция да охранява България, да направи танкови и артилерийски дивизиони из цяла България. Също да охранява небето на България, вие нямате изтребители... Така България ще се чувства защитена! 5 века сме ви защитавали, сега пак може!

    Коментиран от #13, #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "ХАСАН":

    IVAN4O Забравяш наистина велики държави за карето- Иран ,Израел Саудитска арабия и др регионални сили, от които турция трепери ,които имат ясно бъдеще и силни армии, не" бъзлив аскер",, а не западнала държава пред разпад, и 40 милиона кюрди дебнещи за територия за своята държава.
  • 12 Кака Мара

    7 3 Отговор
    Направо въвеждаме турската лира и проблема отпада!?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 патриотъ

    12 5 Отговор
    Турция никога не може да бъде съюзник на България,пък да не говорим да я пази!Всички наши борци за свобода от турско робство в гроба ще се обърнат и ще ни прокълнат вечно да горим в ада!

    Коментиран от #15

  • 15 ХАСАН

    9 6 Отговор

    До коментар #14 от "патриотъ":

    Неизбежно е! Една туркиня има поне 3 деца, а българката най-много едно или въобще няма! Даже пробваме и мъжете да забременеят постоянно, но засега без успех! Обаче трябва да има чавета за аскер, иначе кой ще прави етнически проиствания и геноцид на съседните нам народи а? Анадъммо?

    Коментиран от #17

  • 16 Morgoth

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "ХАСАН":

    Нормално е да не го искат - те си имат четвърти и това е ЕС. Турция е твърде незначителна и като икономика и дори като армия за да бъде глобална сила. Няма лошо обаче да има амбиции и проблема не е в това, че иска да играе на голямата сцена. Проблема е, че днешна Ердоганова Турция се хлъзга много бързо по пътя на Иран. Религията става все по-силна, жените почват да носят бурки, журналистите са под заплаха от затвор, ако са против управлението, Ердоган се окопава във властта, така че да управлява доживотно. Това не е начина да станеш свързващо звено между Изтока и Запада - това е начина да станеш дълбок изток.
  • 17 анадол

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "ХАСАН":

    Бъркаш се с kюрдите ,те раждат пo 5, кадъните по 1 най мнoго 2 след 10-15 години, ако я има тая държава турция, всички ще приличат на кюрди на ердогрух и другия /не помня цигански имена /министър председател
  • 18 касапина

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "ХАСАН":

    По принцип мдже, но всички мюсюли да си присадят кожи ,да съборят всички джамии, и да приемат Христовата вяра.

    Коментиран от #19

  • 19 анадол

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "касапина":

    Покръстване един ден ще има ,но присаждането на кожи ще е трудната част

    Коментиран от #23

  • 20 Севърски договор

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХАСАН":

    Мечтите са безплатни, сънувай колкото щеш.....xaxaxa
  • 21 Салам Алеко

    2 1 Отговор
    Хасан Гьотфернооглу, както пишеш против България, ако това беше турско и пишеш против правителството и държавата, досега да са те вкарали в затвора, и да беше забременял успешно! Но тук си пишеш каквото искаш, и службите нехаят, че един мангал е оставен от държавата, да се изказва че забременявал българите! Ей това е лошото на свободата на словото!
  • 22 Зайо Байо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ако си мислиш, че само на България се пречи, жестоко се лъжеш. Англичани, французи американци и дори руснаци, винаги са мечтали за Босфора и разделена Турция. Да се пази голяма държава от "акули" и най вече от вътрешни предатели е още по трудно.
  • 23 Зайо Байо

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "анадол":

    Ако кожата върви с манталитета по добре недей, че Турция ще се превърне 10 държавчета с по един к.р територия, където всеки втори ще е предател и всеки трети крадец от висш ранг.
  • 24 Щурец

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Краси":

    Бр.Краси има още умни българи..Браво
  • 25 Ливерпул

    0 0 Отговор
    И той М.Салах е мюсюлманин,ама ги кл....ти на лево ина десни.
Новини по държави: