26 Април, 2018 11:17 1 346 1

Всеки трети под заплаха от земетресение

  • земетресение-
  • заплаха-
  • трус-
  • земя-
  • планета-
  • наводнения

Хората, живеещи в сеизмични зони, са се увеличили с 93%

Всеки трети под заплаха от земетресение - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки трети жител на планетата живее в зона, застрашена от земетресение. Общо един милиард души на Земята попадат под заплаха от наводнения, а над 400 милиона души по света се намират в близост до опасен вулкан.

Заради урбанизацията, научния прогрес и нарастването на населението, глобалният риск от бедствия се е увеличил двойно от 1975 година до днес.

Данните са на Центъра за знания за управление на риска от бедствия към Съвместния изследователски център на Европейската комисия, които провеждат научен семинар в София. Целта на форума е да даде насоки на правителствата и научната общност как да развият механизмите за адекватна реакция при бедствия.

В световен мащаб най-голяма част от населението е изложено на риск от земетресения, съобщи Нова телевизия. Хората, живеещи в сеизмични зони, са се увеличили с 93% през последните 40 години. Само в Европа застрашени са над 170 милиона души. В страни като Италия и Гърция процентът на населението под заплаха от земни трусове достига 80%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дреме ми на К...

    0 0 Отговор
    Телевизора здрав обаче А ?