27 Април, 2018 07:40 3 940 7

Сърбия и Хърватия – око за око

  • сърбия-
  • хърватия-
  • око за око-
  • балкани-
  • дамир кръстичевич-
  • александър вулин

Белград отговори на Загреб

Сърбия и Хърватия – око за око - 1
Снимка: Shutterstock

Сърбия обяви за нежелан в страната хърватския вицепремиер и министър на отбраната Дамир Кръстичевич до ново решение, реагирайки на подобна мярка на Загреб миналия уикенд, предаде Ройтерс.

Сръбското правителство взе това решение в отговор на решението на Загреб да не пусне сръбския министър на отбраната Александър Вулин на годишната възпоменателната служба за жертвите в концлагера Ясеновац през Втората световна война в хърватското село Млака.

„Сръбското правителство смята, че такива постъпки на Хърватия противоречат на духа на добросъседско сътрудничество и зачитането на основни европейски ценности, в които спада и свободата на движение на хората“, пише в правителственото съобщение, съобщи БНР.

В него се добавя, че Белград остава посветен на запазване на мира и стабилността в региона и на зачитането на европейските принципи и ценности, в интерес на всички граждани на Сърбия и региона.

Напрежението между двете бивши югорепублики, които воюваха през 90-те години на XX в., се увеличи миналата седмица, когато хърватска делегация съкрати визитата си в Сърбия, след като сръбски депутат ултранационалист, осъден за военни престъпления, крещеше обиди срещу тях и се опита да скъса хърватското знаме.

Ако Хърватия оттегли посланика си от Белград, Сърбия отново ще предприеме реципрочни мерки и веднага ще повика на консултации своя посланик от Загреб, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, предаде Танюг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    18 11 Отговор
    Ето докъде водят тъпите идеи на тъпите глави от западна Европа и още по тъпите от САЩ
  • 2 Иванов

    12 9 Отговор
    Нека Раша продължава да разпалва сръбския шовинизъм. Ще гледаме после, като стане белята, как ще стои отстрана и ще скърца със зъби, а Марчето ще пише във ФБ. Филмът вече сме го гледали.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 мда

    8 10 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Русия не е като през 90те години. Доста се посаживи. Гледай как защитават Асад и си представи как ще защитават Сърбите и тогава ще ти стане ясно ние къде се намираме на картата и от къде ще минават Руснаците за за Сърбия.
  • 4 B52

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Не Русия разпалва сръбския шовинизъм, а САЩ и НАТО разпалват хърватския фашизъм. Хърватите са най-долния славянски боклук ...
  • 5 Непознат

    5 8 Отговор
    Абсолютно истинско решение,браво на Сърбия,ако беше България,щеше да преклони глава.
  • 6 U dont mean you

    7 0 Отговор
    Хърватите винаги са били и ще бъдат наши съюзници. Радвам се че заедно сме в ЕС! Трябва да ги подкрепим в спора им със сръбските измекяри и интриганти. Да засеем по една върба.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: