27 Април, 2018 11:45 2 745 5

Пробив в разбирането на космоса

  • вселена-
  • пробив-
  • космос-
  • земя-
  • планета-
  • галактики

Учените са озадачени

Пробив в разбирането на космоса - 1
Снимка: Shutterstock

Две плътни струпвания на галактики, открити на милиарди светлинни години от Земята, преобръщат разбирането за ранната история на космоса, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Два международни екипа откриха отделни плътни групировки от поне 10 и 14 галактики на около 12,4 милиарда светлинни години от Земята. Всяка от тези групировки е на прага на образуване на колосален галактически куп. Изследванията показват, че оформящите се галактически купове са с необичайна структура, и че тяхната светлина се е образувала много по-рано от очакваното - само 1,5 милиарда години след Големия взрив, според астрономи от Европейската южна обсерватория.

В един от оформящите се купове, екипът на Тим Милър от Йейл откри, че във всяка от галактиките звездите се образуват с 50 до 1000 пъти по-бързо, отколкото в Млечния път. Общата маса на галактиките в този куп е приблизително 10 трилиона пъти по-голяма от Слънцето и, според учените, "може да образува една от най-масивните структури в днешната вселена", предаде Нова телевизия.

"Как това струпване на галактики е станало толкова голямо толкова бързо, е загадка", каза Милър. То не се е образувало постепенно в течение на милиарди години, както могат да очакват астрономите. Това откритие дава възможност да изследваме как масивните галактики се събират и образуват огромни галактически купове". Изследването е публикувано в две отделни статии в сп. "Нейчър" и сп. "Астрофизикъл джърнъл".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    6 5 Отговор
    идиоти,не е станало по-бързо,а разстоянието е друго от това което си мислите...
  • 2 Иванов

    1 1 Отговор
    Събрали са се на парти! Космосът е голяма работа и е много жалко, че ние с вас се намираме на една прекрасна планета превърната в робска колония от звероиди. Религиите няма да ни освободят от този затвор, а само Архатите на традицията Теравада!
  • 3 Хохи

    1 0 Отговор
    Смях, Голям смях...............
  • 4 незнайко

    0 1 Отговор
    Защо ни говорят за 12 милиарда години, ТОВА Е НЕЛЕПО в сравнение с нашите 2000 години !!! ТОВА СА ИЗМИСЛИЦИ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ДОКАЖЕ !!! ДАЖЕ СКОРОСТТА НА СВЕТЛИНАТА НЕ Е ТАКАВА КАКВАТО НИ ВТЪЛПЯВАТ !!!
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Хората поне се опитват да направят нещо, а ти с този коментар какво направи :)