Last news in Fakti

29 Април, 2018 08:33 19 909 49

Скопие: Признаваме Пиринска Македония

  • зоран заев-
  • пиринска македония
Скопие: Признаваме Пиринска Македония - 1

Македонският премиер Зоран Заев заяви пред bTV, че Скопие признава, че "делът на тази историческа Македония, която е в България, го признаваме като български дял и тук няма никакви дилеми".

"Ние го наричаме този Пиринския дял, защото Пирин е най-голямата планина, но там живеят граждани на България, някои от които се чувстват македонци и това е тяхно право. И нямаме никакъв такъв проблем", заявява Зоран Заев в интервюто.

В навечерието на поредния кръг преговори Скопие - Атина за името на бившата югорепублика Заев казва още: "Ако погледнем исторически къде е била тази историческа Македония, има един дял в България, има един дял в Гърция. Ние сме само една част. И това е факт - ние сме горният дял, северният, Вардарският дял. Много важно е у дома да не бъдем обезличени. Да не бъдем обезчестени. Когато влязохте в тази сграда, отвън пишеше "Правителство на Република Македония". Да не се налага това да го променяме."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 що е маке се лно

    31 6 Отговор
    айде почна се!
  • 2 Владо Вр

    50 12 Отговор
    Скоро ще пише - "правителство на албанска македония"! Ако до тогава не ги глътка велика Албания!
  • 3 Владо Вр

    13 7 Отговор
    *не ги глътне
  • 4 Хубав ден

    38 54 Отговор
    Все разбирачи, все специалисти Македонисти се барате. А Македония ще ни мине и задмине, колкото и да се тупаме в гърдите, че сме в ЕС. Онези имат и производство и износ и помнете ми думата, че са хитри и ще се оправят 10 пъти по-добре от Нас.

    Коментиран от #9, #33

  • 5 Митю

    36 3 Отговор
    Поне доживяхме да ни признаят

    Коментиран от #16

  • 6 падналия ангел

    52 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: но там живеят граждани на България, някои от които се чувстват македонци и това е тяхно право...
    И какво е признал?

    Коментиран от #31

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Позиция

    35 41 Отговор
    Македонците изнасят на цяла Европа и на България - пластмасови изделия, над 40% от всичките бросови плодове, зеленчуци у Нас са от Македония, метални водопроводни изделия и куп стоки. А ние какво изнасяме и към кой? Изнасяме само Вино и то частни олигарси с частни лозя, от които България изнася само "статистически", защото Лозята са частни... . Тоест Македония са по-добре от Нас в много отношения и ще се оправи като държава, поне са Патриоти и си защитават лъжливата история. А не като нас, да се бием в гърдите, обаче се продаваме на кой ли не.
  • 9 Никой

    54 11 Отговор

    До коментар #4 от "Хубав ден":

    Приятелю кога си ходил последно в Македония. Те са едно 10-15 г назад единственно Скопие прилича на нещо всичко друго е трагедия а за цени да не говорим. Защо мислиш всички македонци плюят България ама идват тук купуват си коли учат тук че и остават да живеят

    Коментиран от #10, #14, #36

  • 10 Хубав ден

    16 49 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    Македония може да е всякаква, но ще се оправи, а България не. Няма да повторят грешките ни. Това е тежката истина.
  • 11 Бай хой

    31 6 Отговор
    бюрм и бюрмаджиите имат само едно предимство - правата върху луната. Факт.
  • 12 Ке я делиме

    46 13 Отговор
    Уличеният в корупция бивш кмет на Струмица Зоран Заев се опитва да се изкара някакъв политик от европейска величина. Много си дребен и страхлив, Зайче! Попадна в лапите на ЦРУ и на техният еднокнижен Тиквоний I Българоубиец - и до 10 години Македония я няма...

    Коментиран от #26

  • 13 наблюдател

    61 9 Отговор
    Я имало и македонски тролове!
    Що за глупости пишете тук. То бива комплексарщина бива ама. Македонската икономика е в колапс, албанците изкупуват де що е останала "македонска земя". До 50 г. ще претопят онова, което не е взело български паспорт. Единственото, което ви остава е да се държите за нас. Така, че не плюйте по спасителите си.
    И да сложите паметник на Бойко в центъра на Скопие, точно до Сандро Македонски :)
  • 14 Един

    26 19 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    Идват да си купят бг паспорти, живеят друг път, и се изнасят на Запад.
  • 15 Сравнение

    13 27 Отговор
    Когато ми се ядат истински млечни к колбасни изделия, отивам в Македония..

    Коментиран от #17

  • 16 един от всички

    36 2 Отговор

    До коментар #5 от "Митю":

    Вместо ние тях да мачкаме,както нас ни мачкаха преди да влезем в ЕС -да си разрушим икономиката,селското стопанство,кланиците,мандрите,ядрените реактори и т.н ,за първи път ние сме в по-изгодна позиция от някого,и сме ощетени отгоре на това,нашата земя си е,вместо да ги накараме да подпишат какво ли не,за да ги пуснем за ЕС ,ние доживяхме,те нас да признават-:))) И то виждате ли -признават,че Пиринския дял на Македония е сега в българска територия. И че,видите ли,и там някои се чувствали българи,някои македонци. С това те признават само политически територията на България , т.е. Македония ДАВА ЗАЯВКА ЗА ПО-НАТАТЪШНИ ПРЕТЕНЦИИ И УРЕГУЛИРАНЕ НА СТАТУТА НА ПИРИНСКИЯ КРАЙ И НЕГОВОТО НАСЕЛЕНИЕ в полза на Македония.Това е атака,за по-добра защита,макар че,ние за разлика от гърците,нямаме претенции нито за името,нито за нищо (а би трябвало,разбира се). Можехме преди подписването на договора,да наложим например,децата в двете страни да учат по едни и същи учебници,напечатани в София -американците (които натискат за договора и привличането й в НАТО) ,биха се съгласили на подобно нещо,ако ги бяхме помолили.Американците не ги интересува кой какво ще учи по история и как ще се нарича езика и народността му -тях ги интересуват други неща,та това можеше да мине. Така поне нямаше да си манипулират децата във Вардарско още от малки...!
  • 17 наблюдател

    21 3 Отговор

    До коментар #15 от "Сравнение":

    Да бе с малко допълнителна химия за разнообразие. А знаеш ли, че всички мръсни химически производства, които са забранени в ЕС са там. Това е най-голимия прираст за икономиката им.
    Замърсяванията в градовете им са два пъти над тези в София, въпреки, че тя е най-мръсния град в ЕС.
    Та какво ядеш точно?

    Коментиран от #19

  • 18 република скопие

    33 1 Отговор
    Непризнати да те признаят - интересно :)))
  • 19 Сравнение

    3 11 Отговор

    До коментар #17 от "наблюдател":

    Явно не си ходил в Македония...

    Коментиран от #22, #27

  • 20 кирил

    11 2 Отговор
    това е югославската теза-всеки от съседите е окупирал по една част.предишната беше,антична македония,която включва големи части от съседни държави.
  • 21 мнение

    19 16 Отговор
    Македония е нашата болка. Това е изстрадал народ, пъден, обиждан и изкуствено разделен от държавата ни. За Македония Тито и неговото управление бяха спасение. Дълго време македонците искрено се радваха, че най-после намериха мястото си. "Ние сме Титови и Тито е наш. Това често се чуваше по Радио Скопие. След Тито нещата ставаха все по-зле. По негово време македонците добиха самочувствие, живееха много по-обре от нас, бяха платени, работата в чужбина не беше табу. Напротив, бяха свободни да търсят късмета си извън Македония. Не всички успяваха, но не бяха преследван и унижавани за това. Просто се завръщаха по родните си места. За съжаление продължи дълго, но не достатъчно. Уважавам и обичам македонците. Те са част от нас, българите, но тяхно право е да се наричат, както искат. А когато проявяват непоносимост към нас, да потърсим вината в себе си.

    Коментиран от #24

  • 22 Бай хой

    14 4 Отговор

    До коментар #19 от "Сравнение":

    Знаем бе знаем. У македония зръно ка о дренки. Па няма кво да ручат.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Истината през вековете

    15 6 Отговор

    До коментар #21 от "мнение":

    Напълно прав си! Никога така и не търсим вината в Себе си след войните, защо Македонците (тоест Българските ни сънародници в тази загубена част на България) се отрекоха от собствената си родина България и поискаха да нямат нищо общо с Нас - Българите. Защо сме бок..... Всеки бяга от нас. Даже българските Турци се разграничават на моменти от Нас, въпреки, че ако питате все още един български Турчин (дори след възродителният процес) той казва с гордост "аз съм Българин". Толерантни сме като нация, но правим и големи глупости, избираме си политици, които ни закопават от ще стане 1 Век насам... България е била смислена държава само първите години след освобождението, тогава най-много е направено. Днес България е неуважавана и несъществена в глобален план държава. И това не е заради размерът на територията ни. А заради поведението на на Предатели и Себепредатели, ние сами се закопаваме.

    Коментиран от #46

  • 25 Марияна Кройчева

    16 6 Отговор
    Нещо повече - с течение на годините и дърпането напред икономически и политически на съседите ни и затъването на нашата пък държава. Все повече българи ще бягат в съседна Румъния, Сърбия, Македония, Турция както и в момента се случва. Заплатите специално в Румъния са къде къде. Аз от 7 години съм в Румъния и мога да кажа, че румънците тук се смеят и злорадстват на нас. Коментират управлението ни като мафия. Казват, че в България властва мафията и мутри ни управляват. Кажете кое от това не е истина? Тук в Румъния се произвежда всичко което човек може да назове. Всички световни гиганти и фирми са тук в Румъния. WTF какво прави Моята Страна?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 наблюдател

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "Сравнение":

    Достатъчно съм ходил за да не ми се ходи пак. Не искам във всяко село и на всеки ъгъл да виждам албански знамена и джамии. Албански ултраси по главната улица на Охрид, а братята македонци да се притискат до стените на сградите от страх и да ме дърпат да се спасявам ...
  • 28 Паисий

    20 1 Отговор

    До коментар #26 от "Oliver Vucic":

    О неразумний юроде,
    Поради что се срамиш да пишеш на кирилски, а използваш сръбски слова и букви!
  • 29 Шиптър

    1 14 Отговор
    За 400 г. завладяхме 400 км.ще стигнем и до Черно море и до Тракийско море.наше е бъдещето в Емропа. Ислямът ни е знаме и С. Арабия спонсор.
  • 30 Шиптър

    2 16 Отговор
    За 400 г. завладяхме 400 км.ще стигнем и до Черно море и до Тракийско море.наше е бъдещето в Емропа. Ислямът ни е знаме и С. Арабия спонсор.
  • 31 нищо не призна

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "падналия ангел":

    Публикувано във факти.бг: Публикувано във факти.бг: но там живеят граждани на България, някои от които се чувстват македонци и това е тяхно право...
    И какво е признал?

    че макар и да си македонец, имаш право да чустваш гражданин, а не българин, гражданин на България

    това казва
  • 32 Шамар на Шиптър

    9 2 Отговор
    Шиптърчо.......Да не намажеш некой як тупаник и да завладееш некое болнично заведение с твоите дружки....Серсемино...
  • 33 Бивш македонски хазяин

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хубав ден":

    Дааа , за наше съжаление правят и много деца, и не само албанчета ,ами и обикновените християнски семейства са с по две три , и повече деца. Да видим дали новият съюз ще им се отрази , както на нас , и вместо деца , да започнат да отглеждат котки и кучета, когато им ликвидират икономиката и поминъка.
  • 34 НЯМА ПИРИНСКА, ОХРИДСКА И БЕЛОМОРСКА

    9 1 Отговор
    НЯМА ДНЕС ТАКАВА НАЦИЯ, ДЪРЖАВА И НАРОД МАКЕДОНИЯ И МАКЕДОНЦИ. НЯМА. НЯМА ПРИ ПАПАТА В РИМ ! НЯМА В ООН ! НЯМА И В АРХИВИТЕ ОТ ПЪРВА И ВТОРА СВЕТОВНА ВОЙНА ! НЯМА ! НАМА ДЪРЖАВА С ТАКАВА ИСТОРИЯ ! ГЕОГРАФСКИ РАЙОН - ИМА, НО НАЦИЯ ? ОДИ ДА ГОНИШ ВЯТЪРО. А БОЙКО И ЕС, МЪЛЧАТ. КАТО Е.... ЗАДНИЦИ !

    Коментиран от #37, #38, #39

  • 35 хами сега

    4 1 Отговор
    тиквато да обясни какъф договор подписа?
    дали нама да подпише ис ердоганя за кърджали и траки,родопи??
  • 36 Жеков

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Никой":

    Глупак всеки ден съм в щип всичко е по евтино дори там работим тук работих по 12 ч за 500 лв а там 8 ч за 500 евро ти си направи сметка български граждани съм по принуда някога българите да са признали пиринска македония та те дори не признават че има турци в българия

    Коментиран от #40, #42, #44

  • 37 Цеков

    1 6 Отговор

    До коментар #34 от "НЯМА ПИРИНСКА, ОХРИДСКА И БЕЛОМОРСКА":

    Глупак всеки ден съм в щип всичко е по евтино дори там работим тук работих по 12 ч за 500 лв а там 8 ч за 500 евро ти си направи сметка български граждани съм по принуда някога българите да са признали пиринска македония та те дори не признават че има турци в българия

    Коментиран от #45

  • 38 Жоро

    1 7 Отговор

    До коментар #34 от "НЯМА ПИРИНСКА, ОХРИДСКА И БЕЛОМОРСКА":

    Да прав си неможе едно племе да дойде от азия и да направят чала държава македония винаги сие била на балканите но е хубава баница затова всеки искат да хапнат защо не търсят истанбул нали е български пиринският край винаги е бил македонски но в момента е поробен
  • 39 Жоро

    1 5 Отговор

    До коментар #34 от "НЯМА ПИРИНСКА, ОХРИДСКА И БЕЛОМОРСКА":

    Да прав си неможе едно племе да дойде от азия и да направят чала държава македония винаги сие била на балканите но е хубава баница затова всеки искат да хапнат защо не търсят истанбул нали е български пиринският край винаги е бил македонски но в момента е поробен
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 брат Методий;

    3 1 Отговор
    Зоране , Александър Македонски славянин ли е и на какъв език е говорил че нещо се обърках.
  • 42 РАЗЛИКА МЕЖДУ БАДЕМ И ОРЕХ ПРАИШ ЛИ ВЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Жеков":

    ДА СЕ ЧЕТЕ - ..... БАДЕМ И ОРЕХ....
  • 43 До Сравнение

    7 1 Отговор
    Собственик на транспортна фирма съм, за месец съм превозил точно 100 тона /4 тира/ палмово масло, от базата на "М и М" в София, до една мандра в Македония, където правят "истински" сирена и кашкавали. После разбирачи, като теб си купуват тези прекрасни продукти и ги консумират.
    НАЗДРАВЕ!!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 РАЗЛИКА МЕЖДУ БАДЕМ И ОРЕХ ПРАИШ ЛИ ВЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Цеков":

    Става въпрос за НАРОД, НАЦИЯ и държава. А и МИ говориш къде ФАФЛИТЕ са по-вкусни и евтини. ВСЕКИ ОЦЕНЯ ОНОВА ОТ КОЕТО се интересува и РАЗБИРА. За теб фалата е смисъл в живота. А АЗ ЗНАМ ЕДНО БИВШАТА ЮГО РЕПУБЛИКА Е БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ С БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ И ГРАЖДАНИ, ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ГЕОГРАФСКИ РАЙОН МАКЕДОНИЯ. ВСИЧКО ДРУГО Е Л... С ПРАЗ.
  • 46 Тъпи, но политици

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Истината през вековете":

    Така е, управлявани сме от невежи, неграмотни, продажници и мафиоти, създадени от чифути, комуняги и турци-пуганци за унищожаване на Тракииските ни корени, култ, история и ценности..! За което вината обаче не е наша..! А на всякъквите външни полит-икономически намеси от интереси..! Прочетете хубаво историята, преди да пишете някой неадекватни небивалици..! Моля ви, Българин да се наричам... Пиша от Швейцарско и ви уверявам, че от страните на Балканите имаме повече уважение от ЕU, от колкото на всеки от съседите ни Ок..! Нас ни приемат, но също не ни харесват много, че сме чужденци и заради простотията от комунизъма, а и от слабоумни политически и мизерни бяндити, през последните 30г.до днес. Но се сблъсквам и тук с невероятна корупция и простотия ( шуро-баджанащина )..!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Тъпи, но политици

    2 1 Отговор
    Македонските пропаганди за историята са толкова измислени и без доказателства, че нямам думи..! И там са по-зле, в оглед на външни интереси, като шиптерски, турски, гръцки и сръбски..! Майче сме от малкото страни и съседни държави, които положително ги признахме, но 'що ли.?!
  • 49 Българин

    2 1 Отговор
    Македонска нация и македонски език не съществуват. Измислиците на комунистическия интернационал са предателство спрямо българската история. В така наречената държава на запад от България живеят от край време българи, които говорят български. Край. Други коментари са просто мнение по темата. А фактите са тези.
Новини по държави: