Last news in Fakti

29 Април, 2018 12:52 3 764 14

Никарагуа на прага на революция (СНИМКИ)

  • никарагуа-
  • даниел ортега

Хиляди протестираха с искания за мир и справедливост

Никарагуа на прага на революция (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Хиляди никарагуанци участваха в шествие под мотото "за мир и справедливост" в столицата Манагуа, предаде AFP.

Акцията беше организирана по призива на католическата църква в страната. Демонстрантите призоваваха и за оттеглянето на президента Даниел Ортега и съпругата му Росарио Мурильо от властта, след като 43 души загинаха при протести в страната.

Повечето от събралите се бяха облечени в синьо и бяло, цветовете на националното знаме. Те се разделиха на три потока в Манагуа, за да се съберат пред катедралата.

Никарагуа на прага на революция (СНИМКИ)

Демонстрациите започнаха със студентски протест срещу реформа на пенсионното осигуряване, но бързо се превърнаха в обща мобилизация срещу концентрирането на властта в ръцете на Ортега. 72-годишният бивш бунтовник е изправен пред вълна на народно недоволство, която няма прецедент в 11-годишното му управление.

Протестиращи поискаха оттеглянето на Ортега и Мурильо от властта, заявявайки, че не се страхуват и искат "свободна Никарагуа".

"Отидохме на поклонение като един народ, единни във вярата в нашия Господ Исус, братя в болката за толкова загубени животи", заяви в проповед кардинал Леополдо Бренес. Той подчерта, че никарагуанците искат справедливост, мир и помирение.

Никарагуа на прага на революция (СНИМКИ)

По последните данни на Никарагуанския център за правата на човека, вчера броят на загиналите при сблъсъците между полицията и протестиращи е нараснал до 43, след като някои от ранените са починали в болницата.

От понеделник насам не е имало сблъсъци с полицията.

Студентите поискаха създаването на независима комисия, която да разследва насилието. Те заявиха, че това е условие за участието им в евентуален диалог с властите.

Никарагуа на прага на революция (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    20 23 Отговор
    Ми тези направиха гоооолема грешка на времето да тръгнат по пътя на развитото социалистическо общество, а Даниел Ортега се продаде на сесесерусняците и сега каквото са си надробили, това ще сърбат !
    Същите грешки направиха още Куба, Венецуела, Северна Корея и т.н. Нек дойде ся, един русофил и ми посоче поне една страна, която е видяла прокопсия от вечната дружба със сесесерусняцити ! Една да покаже ве, една !

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Владо Вр

    14 10 Отговор
    Весело язовче, прибалтика преди 1939г е изостанала земеделска територия с дървените рали и нулева тежка промишленост,имат няколко цеха за преработка на риба. Казахстан е в средновековието. 1989г прибалтика със съвременни пристанища, АЕЦ, развита жп структура и селско стопанство, и електроника. Казахстан - Байконур - за другото да не говорим. Това са само два примера. 2018г прибалтика - намаляващо население с темпове, като у нас. Жп транспорт почти без транзитни превози, за падащи пристанища, рибопреработваща промишленост - за сега ги крепят евро парите, а след 2020г?Обезлюдяването варира м/у 18% и 30%.за отделните републики(по данни на централните органи - има го в нета прочети си го). Трите републики Украйна от периода 1917-1919г стават една Украйна, с добавени от Ленин Одеса, Херсон, Николаевск, Запорожие, Харков, Днепропетровск, Донецк, Луганск(руски територии до 1922г).За сега толкова.
  • 3 АНАРХИСТ

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    БИЙ БЕЛИЯ ДОКАТО ПОЧЕРВЕНЕЙ...
    БИЙ ЧЕРВЕНИЯ ДОКАТО ПОБЕЛЕЙ...

    ВСИЧКО СИ ЗАВИСИ ОТ НАС БЕ ОТВОРЕН..
    КАКВИ РУСНАЦИ...КАКВИ АМЕРИКАНЦИ..КАКВИ 5 ЛЕВА....
    НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН...ОТ НАС СИ ЗАВИСИ ДА СИ ОПРАВИМ ДЪРЖАВАТА И ПОЛОЖЕНИЕТО....МОЖЕХМЕ ДА ПОДКРЕПИМ МИНЬОРИТЕ. ИЛИ ЛЕКАРИТЕ...ИЛИ ЗА КАКВОТО ТАМ СЕ СЕТИШ....
    ЩОТО ТАКА ПРАВЯТ В ЦЯЛ СВЯТ....ЩОТО СЕ СКАТАВАМЕ КАТО МИШКИ И ЧАКАМЕ ДРУГ ДА НИ СВЪРШИ РАБОТАТА....ЩОТО НИ Е ШУБЕ И НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА....ЩОТО 200 КАТО ИЗЛЯЗАТ НА ПРОТЕСТ. 5000 ГЛЕДАТ СЕИР ...Е ЗАТОВА....НА ГАНЬО ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ МУ Е КРИВ....ВЪВ ВСИЧКО....
    ВМЕСТО ДА СЕ ОГЛЕДА И ДА ПОТЪРСИ ВИНАТА ЗА ДЕРЕДЖЕТО СИ У СЕБЕ СИ И ДА СЕ ПОПРАВИ...
    Е ТОВА Е ИСТИНАТА...

    Коментиран от #4

  • 4 Бесен Язовец

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "АНАРХИСТ":

    Не ми разтягайте локуми бе, папуци задал, съм конкретен въпрос, искам точен ясен и кратък отговор ! Една страна посочете, която да е поне на жизнения стандарт на Португалия !
  • 5 @@@@@@@@@@@@@@

    15 0 Отговор
    Тез събития да не са в следствие от едни намерения, Китай да строи плавателен канал - алтернатива на Панамския ...???!
  • 6 патриотъ

    14 8 Отговор
    Кой си ти,че да искаш конкретен отговор,бе безродник?Никой не е прокопсал от американска помощ,я ми посочи поне един!Те от техните помощи,та стигнахме до кривата круша!Или ти смяташ,че вече сме развита и богата държава?!

    Коментиран от #12

  • 7 Анонимна

    8 1 Отговор
    Не се наядоха и напиха,някакви жалки отрепки!!! Само смут,напрежение внасят,и се чудят как да направят живота на хората по-скапан!!!!
  • 8 Потев

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Я отвори картата и виж другите страни около Никарагуа как са
  • 9 Ноа

    2 2 Отговор
    Добър ден! КНДР ще е пример за всички. Чистете червената чума!
  • 10 Ставри

    5 0 Отговор
    Поредната цветна революция, казвате! Този филм сме го гледали! Куба, Венецуела, Северна Корея и т.н. НЕ ядът ГМО и лекарите им НЕ са ЕТ на живот/смърт.
  • 11 Убиец на Язовци

    5 2 Отговор
    Какъв МИР И СПРАВЕДЛИВОСТ, бе, на всички е ясно- ЦРУ В ДЕЙСТВИЕ.
  • 12 Бесен Язовец

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "патриотъ":

    Аз мога да ти посоча много страни, които с помоща на САЩ си оправиха икономиката, например Германия, чиято икономика след войната беше в пълен упадък. Но ти и една страна не можеш да ми посочиш и затова ми отговаряш на въпроса с въпрос, както всичките руски ибрикчии в този сайт.

    Коментиран от #13

  • 13 да да

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Страната е България бе пич,ама ти може и да не я знаеш или си забравил каква беше. И какво блато е сега.
  • 14 kjl

    3 0 Отговор
    Сега трябва да се замислим какъв е интереса на американците и до къде е стигнала дългата ръка на ЦРУ. Спонтанните революции по света обикновено водят до един и същи координатор, финансов организатор и манипулатор.