Last news in Fakti

30 Април, 2018 20:13 1 780 5

В затвора заради дезинформация

  • малайзия-
  • фалшиви новини-
  • салах салем салех сулайман
В затвора заради дезинформация - 1
Снимка: БТА/АР

Датчанин от йеменски произход беше осъден в Малайзия на една седмица затвор за дезинформация и стана първият човек, осъден по спорен нов закон, предвиждащ до шест години затвор за разпространяване на фалшиви новини, предаде AFP.

Пред съда в Куала Лумпур Салах Салем Салех Сулайман призна, че е заснел и публикувал видео в YouTube, в което обвинява спешните служби, че са реагирали бавно за спасяването на палестинец, член на "Хамас", застрелян на 21 април в столицата.

Властите оспориха твърденията. Авторът на видеото обясни пред съдиите, че е бил в Малйзия само за десетина дни на почивка и не е знаел за новия закон.

Законът, приет в началото на април, беше критикуван остро от правозащитници, които се опасяват, че ще бъде използван против опозицията в навечерието на парламентарните избори на 9 май.

Съдът наложи на датския гражданин наказание от една седмица затвор, покриваща престоя му в предварителния арест след задържането му на 23 април, и глоба от 10 000 рингита (2100 евро). Тъй като той нямал пари да плати глобата, ще трябва да излежи още един месец в затвора.

Убитият палестинец Фади ел Бач, експерт по производство на ракети според малайзийските власти, беше застрелян от двама неизвестни мъже, движещи се с мотоциклет. Роднини обвиниха за убийството му Мосад, но Израел отрече да е замесен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антрополог

    25 4 Отговор
    Коренен жител на Дания. Може да има и норвежка жилка.

    Коментиран от #2

  • 2 outlander

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "Антрополог":

    Наричаш навлек от йеменски произход коренен жител на Дания? Дали пък и руските навлеци из Западна Европа и Америка са коренни жители на съответните страни?

    Коментиран от #4

  • 3 Иванов

    5 1 Отговор
    То остава чифутите пък и да си признаят...
  • 4 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "outlander":

    Човека се шегува! Нямаш ли чувство за хумор?!
  • 5 Сравнение

    2 0 Отговор
    Скоро този закон ще проработи и в България и тогава много журналисти ще бъдат принудени да се замислят преди да пишат!