4 Май, 2018 08:45 2 544 7

Тръмп изтегля американски войници от Корейския полуостров

  • доналд тръмп-
  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун

Президентът е наредил на Пентагона да подготви варианти за съкращаване на силите на САЩ в Южна Корея

Тръмп изтегля американски войници от Корейския полуостров - 1
Снимка: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да подготви варианти за намаляване на броя на американските военни в Южна Корея, съобщава няколко осведомени източника. След седмици предстои историческата среща между американския президент и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, но не се очаква съкращаването на войските на САЩ да бъде обект на преговорите за оръжейните програми на Корейската народнодемократична република, съобщават източниците.

Те признават, че евентуален мирен договор между двете Кореи може да намали необходимостта от разполагане на 28 500 американски войници на Корейския полуостров, но смятат евентуално пълно изтегляне за малко вероятно.

Тръмп беше решен да изтегли войските на САЩ от Южна Корея. Според него Вашингтон не получава адекватна компенсация за разходите по поддържането им и те служат предимно за защита на Япония, като не са попречили на Северна Корея да се превърне в ядрена заплаха, припомня в. "Ню Йорк таймс".

В момента Вашингтон и Сеул водят напрегнати преговори за подялбата на цената на поддържането на военната сила. По силата на споразумение, изтичащо в края на тази година, Южна Корея плаща около половината цена, над 800 милиона долара на година. Администрацията на Тръмп обаче иска Сеул да поеме почти целите разходи за американското военно присъствие.

Разпореждането на Тръмп е разтърсило служителите на Пентагона и други американски отбранителни агенции. Те се опасяват, че съкращаване на силите може да отслаби съюза между САЩ и Южна Корея и да предизвика опасения в съседна Япония в момент, когато Вашингтон започва рисковани ядрени преговори с Пхенян.

Срещата на Тръмп с Ким и ентусиазмът на американския президент за нея обаче предизвикват опасения, че в стремежа си да сложи край на продължилия близо 70 години конфликт между двете Кореи той може да предложи намаляване на силите на САЩ в замяна на отстъпки от страна на Пхенян. Миналият петък министърът на отбраната Джим Матис засили тези страхове, заявявайки, че на масата за преговори може да се обсъжда бъдещето на американското военно присъствие.

Говорител на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ заяви, че не разполага с информация за вариантите за равнище на войските, които ще бъдат представени пред президента.
Евентуално изтегляне на войски ще има множество ползи на Тръмп, казва Виктор Ча, преподавател в университета на Джорджтаун, който беше един от вариантите за посланик на САЩ в Сеул. Подобно решение на американския президент ще получи одобрението на избирателите му, ще спести пари и ще му даде важен коз в преговорите с Ким. Но то ще бъде голямо отслабване на съюза между САЩ и Южна Корея, добавя Ча.

Правителството на Южна Корея подчерта тази седмица, че военните сили на САЩ са необходими и няма да бъдат изтеглени, дори ако бъде сключен мирен договор със Северна Корея. Неотдавна Ким обяви, че ще се откаже от дългогодишните искания американските войски да напуснат полуострова. Според някои експерти това означава, че отслабването на икономическите санкции е от по-голямо значение за него.

Тръмп не е първият американски президент, който иска съкращаване на военните сили, но той отдавна твърди, че американското военно присъствие не е предимство, а пасив за Вашингтон - както в Южна Корея, така и в Япония. През последната година Тръмп е продължил да поставя под въпрос необходимостта от него в разговори с помощниците си, съобщават американски представители.

Преди Зимните олимпийски игри в Южна Корея е възникнало напрежение между Белия дом и Пентагона. Помощниците на Тръмп са смятали, че армията се бави и не предлага на президента варианти за ограничен военен удар срещу Северна Корея. Сега ситуацията е обратната, съобщават американски представители - Пентагонът се опасява, че Тръмп може да се стреми към прекалено бърза демилитаризация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Kcaniba

    14 3 Отговор
    ахахахаха
    помня предшествиникът му изтегляше войски от Ирак, Афганистан, Либия... после без да въвежда в Сирия...
    Та ляпна Нобела за мир, лъжливота Банана!!!
    Традицията продължава??
    Нобел за мир???
  • 3 onq s konq

    4 10 Отговор
    Мисля че Тръмп е абсолютно прав в желанието си за съкращение на американското военно присъствие в ЮК,при положение че базираното там СВРЪХМОДЕРНО АМЕР. ОРЪЖИЕ обслужвано от драстично по-малък но КВАЛИФИЦИРАН ПЕРСОНАЛ ще поддържа същия възспиращ ефект.Естествено при нужда САЩ винаги могат отново да изпратят за отрицателно време морската си армада,но ясно си личи стремежа на Тръмп да затваря методично и решително ФИНАНСОВИТЕ КРАНОВЕ,източващи баснословен паричен поток от хазната му.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бесен Язовец

    6 4 Отговор
    Дончо направи още една важна крачка, към спечелването на Нобела !
  • 7 El comandante

    8 1 Отговор
    те пък едни войници!!!